Adsorption MCQs with answers 2023

Adsorption with answers 2023 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

Adsorption MCQs with answers 2023
Adsorption MCQs with answers 2023

1. According to Langmuir adsorption isotherm, the amount of gas adsorbed at very high pressures

(a) Reaches a constant limiting value
(b) Goes on increasing with pressure
(c) Goes on decreasing with pressure
(d) Increáse first and decreases later with pressure

Answer

Answer: (a)


2. For small coverages a plot of In (Q/P) versus Q gives a straight line. The slope equal to

(a) K
(b) 1
(c) -1
(d) 1/Vmono

Answer

Answer: (c)


3. Adsorption is multilayer in the case of

(a) Physical adsorption
(b) Chemisorption
(c) Both
(d) None of these

Answer

Answer: (a)


4. When temperature is lowered and pressure is raiséd, the adsorption of a gas on a solid

(a) Decreases
(b) Increases
(c) Remains unaffected
(d) Decreases first then increases

Answer

Answer: (b)


5. Which of the following affects the adsorption of gas on the surface of solid?

(a) Critical temperature
(b) Pressure ofgas
(d) All of these
(c)Temperature

Answer

Answer: (d)


6. A plot of log(x/m) versus log p for the adsorption of a gas on a solid gives a straight line with slope equal to

(a) n
(b) 1/n
(c) log k
(d) -log k

Answer

Answer: (b)


7. In Freundlich Adsorption isotherm, the value of (1/n) is

(a) 1 in case of physical adsorption
(c) between 0 and 1 in all cases
(b) 1 in case of chemisorption
(d) between 2 and 4 in all cases

Answer

Answer: (c)


8. Select correct statement(s)

(a) Residual force-field ona surface a responsible for adsorption.
(b) Rate of adsorption is very rapid in the beginning but decreases until equilibrium is attained.
(c) Desorption and adsorption are two opposite terms
(d) All of the above

Answer

Answer: (d)


9. Which gas is adsorbed to maximum extent on the given surface?

(a) NH3
(b) H2
(c) N2
(d) O2

Answer

Answer: (a)


10. The Langmuir adsorption isotherm is deduced using the assumption

(a) The adsorbed molecules interact with each other
(b) The adsorption takes place in multilayers
(c) The adsorption sites are equivalent in their ability the particles.
(d) The heat of adsorption varies with coverage.

Answer

Answer: (c)


11. Adsorption is

(a) an exothermic process hence increase in temperature decreases adsorption in case where van der Waals’ forces exist between adsorbate and adsorbent
(b) an endothermic process hence increase in temperature increases adsorption
(c) an exothermic process hence increase in temperature increases adsorption
(d) None of the above

Answer

Answer: (a)


12. Adsorption is the phenomenon in which a substance

(a) accumulates on the surface of the other substance
(b) goes into the body of the other substances,
(c) remains close to the other substance
(d) None of the above

Answer

Answer: (a)


13. Sorption is the term used when

(a) Adsorption takes place
(b) absorption takes place
(c) Both (a) and (b)
(d) desorption takes place

Answer

Answer: (c)


14. Rate of physisorption increases with:

(a) decrease in temperature
(b) increase in temperature
(c) decrease in pressure
(d) decreae in surface area

Answer

Answer: (a)


15. Spontaneous adsorption of a gas in solid surface in an exothermic process because:

(a) ΔH increases for system
(b) ΔS increases for gas
(c) ΔS decrease for gas
(d) ΔG increase for gas

Answer

Answer: (c)


16. Methylene blue, from its aqueous solution, is adsorbed on activated charcoal at 25°C, for this process, the correct statement is

(a) The adsorption requires activation at 25°C
(b) The adsorption is accompanied by a decrease in enthalpy
(c) The adsorption increases with increase in temperature
(d) The adsorption is irreversible

Answer

Answer: (b)


17. Plot of log(x/m) against log p is straight line inclined at an angle of 45°. When the pressure is 0.5 atm and Freundlich parameter, k is 10, the amount of solute adsorbed per gram of adsorbent will be (log s = 0.6990)

(a) 1g
(b) 2g
(c) 3g
(d) 5g

Answer

Answer: (d)


18. The adsorption of a gas on a solid surface was found to follow a Langmuir isotherm with K= 3.75 kPa-1 at a temperature of 25°C. Determine the pressure of gas required to achieve a fractional surface coverage of 10%.

(a) 27 Pa
(b) 30 Pa
(c) 38 Pa
(d) 270 Pa

Answer

Answer: (b)


19. 1 g of charcoal adsorbs 100 mL of 0.5 M acetic acid to form a monolayer and there by the molarity of acetic acid reduces to 0.49. Calculate the surface area of the charcoal adsorb by each molecule of acetic acid. Surface area of charcoal is 3.01 x 102 m2 g-1

(a) 5.0 x 10-19 m2
(b) 5.0 x 1020 m2
(c) 6.0 x 10-19 m2
(d) 6.0 x 1020 m2

Answer

Answer: (b)


20. At 0°C and 1 atm pressure, the volume of nitrogen gas required to cover a sample of silica gel, assuming Langmuir monolayer adsorption, is found to be 130 cm3 g-1 of the gel. Calculate the surface area per gram of silica gel. Given that the area occupied by a nitrogen molecule is 0.162 nm2

(a) 5658 m2 g-1
(b) 565.38 m2 g-1
(c) 56.58 m2 g-1
(d) 5.658 m2 g-1

Answer

Answer: (a)


Other MCQs you may like:

Leave a Comment

close