Analogy Questions for CUET with Answers

In this blog, you will get CUET UG section-3 general test topic analogy mcq questions with answer for practice . The Common University Entrance Test (CUET), earlier known as Central Universities Common Entrance Test (CUCET). Analogy is a chapter in general mental ability of general test of CUET UG section -3. Answer of the questions is given at the end below.

CUET UG 2023 -Analogy questions and answers pdf
Analogy Questions for CUET with answers

CUET general test analogy mock test helps you to practice for your CUET verbal reasoning section. CUET (UG) is an undergraduate test conducted by NTA for students who are looking to join DU, JNU, Jamia Millia, BHU, AMU, and All other Central Universities (CUs) for pursuing their graduation in various streams. You should check the CUET UG syllabus 2023 to plan your preparation.


Analogy Questions for CUET with Answers:


At the end, the answers are also given.

  1. Goitre is related to Iodine as Anaemia is related to
    (a) Vitamin (b) Blood (c) Iron (d) Weakness
  2. Needle is related to Thread as Pen is related to
    (a) Ink (b) Cap (c) Paper (d) Wood
  3. If H2O : Hydrogen, then KOH : ……
    (a) Cobalt (b) Phosphorous
    (c) Potassium (d) Krypton
    Directions (Q. Nos. 4-8) In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on the left side of :: and one word is given on the right side of :: while another words is to be found from the given alternatives having the same relation with this word as the words of the given pair bear.
  4. Consolation : Grief :: Sedative : …
    (a) Chloroform (b) Anesthesia
    (c) Pain (d) Burn
  5. Bird : Wings :: Fish : ?
    (a) Gills (b) Head (c) Fins (d) Legs
  6. Contemporary : Historic ::_____ : Ancient
    (a) Past (b) Classic (c) Modern (d) Future
  7. Blunt : Sharp :: Sow :
    (a) Reap (b) Seeds (c) Farmer (d) Crop
  8. Circle : Circumference :: Square :
    (a) Sides (b) Area (c) Perimeter (d) Diagonal
    Directions (Q. Nos. 9-11) The following questions consist of two words each that have a certain relationship to each other followed by four lettered pair of words. Choose the pair having the same relationship.
  9. Hands : Gloves
    (a) Bank : Fog (b) Socks : Feet
    (c) Fish : Water (d) Legs : Shoes
  10. Ass : Bray
    (a) Flies : Squeak (b) Hen : Mew
    (c) Fox : Snout (d) Sheep : Bleat
  11. Brook : River
    (a) Pen : Paper (b) Yard : Alley
    (c) Path : Highway (d) Vein : Artery
  12. Select the alternative that has a different relationship as the given pair.
    Inside : Outside

    (a) Day : Night (b) Sun : Star
    (c) Light : Dark (d) White : Black
    Directions (Q. Nos. 13-15) Out of the four given alternatives, choose that alternative as your answer which is similar to the given words.
  13. Pen : Pencil : Rubber
    (a) Page (b) Cell (c) Pillow (d) TV
  1. Ohm : Watt : Ampere
    (a) Electricity (b) Volt (c) Hour (d) Light
  2. Ear : Nose : Lips
    (a) Finger (b) Lungs (c) Heart (d) Kidney
    Directions (Q. Nos. 16-18) Find out the common feature among the given words and pick the alternative that mentions the properties common to the given words.
  3. Nose : Eyes : Ears
    (a) They are internal part of human body
    (b) They are not the external part of human body
    (c) They are parts of the body below waist
    (d) They are parts of the body above neck
  4. Dhoni : Yuvraj : Dravid
    (a) Cricketers (b) Athlete
    (c) Politicians (d) Singers
  5. Cinema : Press : Television
    (a) They are means of entertainment
    (b) They are means of mass media
    (c) All are public undertakings
    (d) They give word wide news
    Directions (Q. Nos. 19-25) In these questions, there is a certain relationship between the two terms to the left of :: and the same relationship exists between the two terms to the right. One of the terms either to the left or to the right is missing. Find out this term.
  6. KMF : LLH :: RMS : ?
    (a) SLR (b) SLU (c) SSU (d) SUS
  7. FJUL : BOQQ :: LHRX : ?
    (a) BKPR (b) MNCC (c) HRYY (d) HMNC
  8. EJOT : VQLG :: BGLQ : ?
    (a) AEIM (b) AFKP (c) YTOJ (d) ZUPK
  9. JLNP : OMKI :: SUWY : ?
    (a) FGHI (b) MLKJ (c) PLHD (d) XVTR
  10. A F K P : B G L Q :: ? : D I N S
    (a) C H M R (b) D N I S (c) H D K P (d) C F M S
  11. FLOWER : REWOLF :: FRUITS : ?
    (a) STRUIF (b) STUIRF (c) STIURF (d) STUIFR
  12. B J N T : C I O S :: D H P V : ?
    (a) E G Q U (b) E L Q W
    (c) E L P V (d) E I O U
    Directions (Q. Nos. 26-30) Each of these questions consists of a pair of letters or groups having a certain relationship followed by alternatives. Select the pair similarly related to the given pair.
  13. BC : FG
    (a) PQ : ST (b) HI : LM
    (c) AD : PQ (d) JK : LM
  1. MN : OP
    (a) AD : GH (b) AB : PQ
    (c) QR : ST (d) RS : TV
  2. CEH : IKN
    (a) ACD : FHJ (b) CDF : IJK
    (c) EFH : KMN (d) OQT : UWZ
  3. LLAMS : SMALL
    (a) SRENID : DINERS (b) CHART : TRACH
    (c) BARK : KRAB (d) TREE : EERT
  4. LOWER : WORLE
    (a) GLAZE : AGELZ (b) AMONG : OMNAG
    (c) WORDS : ROSWD (d) ENTRY : RNYET
    Directions (Q. Nos. 31-38) In these questions, there is a certain relationship between two given numbers on the left side of :: and one number is given on the right side of :: while another number is to be found from the given alternatives. Find the missing term.
  5. 18 : 30 :: 36 : ?
    (a) 54 (b) 62 (c) 64 (d) 66
  6. 3 : 243 :: 5 : ?
    (a) 425 (b) 465 (c) 546 (d) 3125
  7. 6 : 222 :: 7 : ?
    (a) 210 (b) 336 (c) 343 (d) 350
  8. 68 : 130 :: ? : 350
    (a) 210 (b) 216 (c) 222 (d) 240
  9. 42 : 56 :: 72 : ?
    (a) 81 (b) 90 (c) 92 (d) 100
  10. 7 : 56 :: 9 : ?
    (a) 63 (b) 81 (c) 90 (d) 99
  11. 42 : 56 :: 110 : ?
    (a) 18 (b) 132
    (c) 136 (d) 140
  12. 48 : 122 :: 168 : ?
    (a) 215 (b) 225
    (c) 290 (d) 292
    Directions (Q. Nos. 39-42) Each of these questions consists of a pair of numbers that have a certain relationship to each other followed by four other pairs of numbers given as alternatives. Select the pair having the same relation.
  13. 27 : 9
    (a) 64 : 8 (b) 125 : 5
    (c) 135 : 15 (d) 729 : 81
  14. 5 : 35
    (a) 7 : 77 (b) 9 : 45
    (c) 11 : 55 (d) 3 : 24
  15. 8 : 256
    (a) 7 : 343 (b) 9 : 243
    (c) 10 : 500 (d) 5 : 75
  1. 7 : 24
    (a) 30 : 100 (b) 23 : 72
    (c) 19 : 58 (d) 11 : 43
    Directions (Q. Nos. 43-45) In each of the following questions, choose that set of numbers from the four alternatives, which is similar to the given set.
  2. (2, 14, 16)
    (a) (2, 7, 8) (b) (2, 9, 16)
    (c) (3, 21, 24) (d) (4, 16, 18)
  3. (32, 24, 8)
    (a) (26, 32, 42) (b) (34, 24, 14)
    (c) (24, 16, 0) (d) (42, 34, 16)
  4. (525, 813, 714)
    (a) 353 (b) 329
    (c) 606 (d) 520
    Directions (Q. Nos. 46-55) In each of these questions, find out the missing term from the given alternatives.
  5. C : 16 :: F : ?
    (a) 30 (b) 40
    (c) 49 (d) 50
  6. M×N : 13×14 :: F×R : ?
    (a) 7×19 (b) 5×17
    (c) 14×15 (d) 6×18
  7. MK : 169/121 :: JH : ?
    (a) 100/ 64
    (b) 100/81
    (c) 64/120
    (d) 81/100
  8. T/J: 2:: X/H: ?
    (a) 2 (b) 3
    (c) 23/7 (d) 4
  9. E/H:22/19 ::B/I : ?
    (a) 24/17
    (b) 25/18
    (c) 3/7
    (d) 17/19
  10. MLO : 121114 :: GJL : ?
    (a) 192022 (b) 060911 (c) 160813 (d) 2218175
  11. GREAT : 25 :: NUMBER : ?
    (a) 36 (b) 38 (c) 27 (d) 24
  12. STBP : 1920216 :: MNGO : ?
    (a) 1314715 (b) 1413715 (c) 5173141 (d) 3114715
  13. X M A E : 16 :: V T N G : ?
    (a) 21 (b) 17 (c) 35 (d) 18

NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Analogy Questions for CUET: Answers


1.
(c)
2.
(a)
3.
(c)
4.
(c)
5.
(c)
6.
(c)
7.
(a)
8.
(c)
9.
(d)
10.
(d)
11.
(c)
12.
(b)
13.
(a)
14.
(b)
15.
(a)
16.
(d)
17.
(a)
18.
(b)
19.
(b)
20.
(d)
21.
(c)
22.
(d)
23.
(a)
24.
(c)
25.
(a)
26.
(b)
27.
(c)
28.
(d)
29.
(a)
30.
(c)
31.
(d)
32.
(d)
33.
(d)
34.
(c)
35.
(b)
36.
(c)
37.
(b)
38.
(c)
39.
(d)
40.
(a)
41.
(c)
42.
(b)
43.
(a)
44.
(c)
45.
(c)
46.
(c)
47.
(d)
48.
(a)
49.
(b)
50.
(b)
51.
(b)
52.
(a)
53.
(a)
54.
(d)
55.
(a)

Search keywords and tags :

  • cuet reasoning questions pdf
  • reasoning questions for cuet 2023
  • careerbless reasoning
  • cuet syllabus
  • cuet analogy quiz
  • cuet subject related questions

You may also like :

Leave a Comment

close