Atomic Structure and Quantum Chemistry MCQ with Answers for IIT JAM 2023

InShot 20220105 214556161 compress53

Atomic Structure and Quantum Chemistry MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. Which hydrogen-like species will have the same radius as that of the Bohr orbit of a hydrogen atom?

(a) n = 2, Li2+
(b) n = 2, Be3+
(c) n = 2, He+
(d) n = 3, Li2+

Answer

Answer: (b)


2. A doubly ionized lithium atom in an excited state (n = 6) emits a photon of energy 4.25 eV. What are the quantum number (n) and the energy (E) of the final state?

(a) n = 2, E = -30.6 eV
(b) n = 3, E = -13.6 eV
(c) n = 4, E = -7.65 eV
(d) n = 5, E = -4.90 eV

Answer

Answer: (c)


3. The velocity of the electron in the hydrogen atom

(a) increases with increasing principal quantum number
(b) decreases with increasing principal quantum number
(c) is uniform for any value of the principal quantum number
(d) first increases and then decreases with principal quantum number

Answer

Answer: (b)


4. The energies of the ls orbital in H, He+ and Li2+ are in the ratio

(a) H : He+ : Li2+ = 1 : 1 : 1
(b) H : He+ : Li2+ = 1 : 2 : 3
(c) H : He+ : Li2+ = 1 : 4 : 9
(d) H : He+ : Li2+ = 1 : 1/4 : 1/9

Answer

Answer: (c)


5. If the ionization energy of hydrogen atom is 13,6 eV, the expected third ionization energy of the lithium atom is

(a) 13.6 × 3 eV
(b) 13.6 × 2 eV
(c) 13.6 × 6 eV
(d) 13.6 × 9 eV

Answer

Answer: (d)


6. If the binding energy of 2nd excited state of a hydrogen-like sample is 24 eV approximately, then the ionisation energy of the sample is approximately

(a) 54.4 eV
(b) 24 eV
(c) 122.4 eV
(d) 216 eV

Answer

Answer: (d)


7. The de Brogile wavelength of an electron moving in a circular orbit is 2. The minimum radius of

(a)  λ/π
(b)  λ/2π
(c)  λ/4π
(d)  λ/3π

Answer

Answer: (b)


8. What is the ratio of velocities of electron & proton when the De-Broglie wavelength associated with an electron would be equal to that associated with a proton if a proton is 1836 times heavier than an electron

(a) 1836
(b) 1/1836
(c) 1
(d) 2

Answer

Answer: (a)


9. The value of the magnetic quantum number of a px orbital is

(a) -1
(b) 0
(c) +1
(d) undefined

Answer

Answer: (d)


10. The principal quantum number of an atom is related to the

(a) size of the orbital
(b) spin angular momentum
(c) orientation of the orbital in space
(d) orbital angular momentum

Answer

Answer: (a)


11. The orbital angular momentum of an electron in 2s orbital is

(a) +h/4π
(b) zero
(c) h/2π
(d) (√2h)/2π

Answer

Answer: (b)


12. The number of radial nodes in 3s and 2p respectively are

(a) 2 and 0
(b) 0 and 2
(c) 1 and 2
(d) 2 and 1

Answer

Answer: (a)


13. The number of nodal planes in a а рх orbital is:

(a) one
(b) two
(c) three
(d) zero

Answer

Answer: (a)


14. Wave function in quantum mechanics represents

(a) a state of the system
(b) shape of the system
(c) probability of the system
(d) energy of the system

Answer

Answer: (a)


15. A 3p atomic orbital has

(a) one radial node and one angular node
(b) two angular nodes
(c) one angular node
(d) one radial node

Answer

Answer: (a)


16. The orbital with two radial and two angular nodes is

(a) 3p
(b) 5d
(c) 5f
(d) 8d

Answer

Answer: (b)


17. Which quantum number is not related with Schrodinger equation

(a) Principal
(b) Azimuthal
(c) Magnetic
(d) Spin

Answer

Answer: (d)


18. The value of commutator of px with Ly is

(a) iħpx
(b) -iħpy
(c) +iħpy
(d) 0

Answer

Answer: (a)


19. The commutator of the kinetic energy operator, T^x and the momentum operator, p^x for the one dimensional case is

(a) iħ
(b) iħ (d/dx)
(c) 0
(d) iħx

Answer

Answer: (c)


20. The second lower state of particle in a cubic box is

(a) non degeneráte
(b) doubly degenerate
(c) triply degenerate
(d) six-fold degenerate

Answer

Answer: (c)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close