Bioinorganic chemistry mcq with answers 2023

Practice Bio-inorganic chemistry MCQs with answers for IIT-JAM and other various related competition exams.

Bioinorganic chemistry mcq with answers 2023
Bioinorganic chemistry mcq with answers 2023

1. A well known naturally occurring organometallic compound is

(a) vit B12 coenzyme
(b) chlorophyll
(c) cytochrome P-450
(d) myoglobin

Answer

Answer: (a)


2. Amino acid side chain high affinity for Ca2+ and Cu2+ in mettalo-protein is

(a) carboxylate in both the cases
(b) imidazole in both the cases
(c) carboxylate for Ca2+ and imidazole for Cu2+
(d) imidazole for Ca2+ and carboxylate for Cu2+

Answer

Answer: (c)


3. In photosynthesis, the predominent metal present in the reaction centre of photosystem II is

(a) Zn
(b) Cu
(c) Mn
(d) Fe

Answer

Answer: (c)


4. VO43- or PO43- which inhibits the operation of enzyme ATPase?

(a) Both
(b) Only PO43-
(c) Only VO43-
(d) None of these

Answer

Answer: (c)


5. Most animal cells have

(a) higher conc. of K+ ions outside the cells membrane
(b) higher conc. of Na+ ions inside the cell membrane
(c) higher conc.  of K+ ions inside and higher conc. of Na+ ions outside the cell membrane
(d) higher conc. of Na+ ions inside the cell and lower conc. of K+ ion inside the cell

Answer

Answer: (c)


6. In oxygen transport element which are important are

(a) Fe and Cu
(b) Fe and CO
(c) Fe and Mg
(d) Fe and Mn

Answer

Answer: (a)


7. The inside of a cell is a

(a) reducing medium
(b) oxidising medium
(c) neutral medium
(d) None of these

Answer

Answer: (a)


8. Haemoglobin and myoglobin binds

(a) only O2
(b) CN, NO, CO
(C) RNC, N3- , SCN
(d) All of these

Answer

Answer: (d)


9. In deoxy haemoglobin

(a) 5th position is coordinated with O2
(b) 5th position is coordinated by porphyrin ring N-atom
(c) 5th position is occupied by N-atom of imidazole ligand of a histidine ‘residue which couples heme to the protein
(d) None of the above

Answer

Answer: (a)


10. Degree of saturation for Mb is

(a) lower than for Hb
(b) same as for Hb
(c) higher than for Hb
(d) None of these

Answer

Answer: (c)


11. O2 binding in Hb is

(a) pH dependent
(b) pH independent
(c) O2 binds at neutral pH
(d) None of these

Answer

Answer: (a)


12. Release of O2 from oxyhaemoglobin is favoured by

(a) high pH and low CO2 conc.
(c) high pH and high CO2 conc.
(b) low pH and low CO2 conc.
(d) low pH and high conc. of CO2

Answer

Answer: (d)


13. Nitrogenase enzyme contains

(a) Fe-S prorein
(b) Mo Fe S protein
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c)


14. Phosphatases contains

(a) Zn
(b) Mg
(c) Cu
(d) All of these

Answer

Answer: (d)


15. Ferritin and transferrin are

(a) hydrolyses
(b) metal storage and structural proteins
(c) electron carriers
(d) metal sensors

Answer

Answer: (b)


16. Storage of iron in the body is carried out by

(a) Hemoglobin
(b) Ferritin
(c) Cytocrome P450
(d) Myoglobin

Answer

Answer: (b)


17. The biological role of Cytochrome P-450 is

(b) Oxidation of RH to ROH
(d) Oxidation.of amino acid.
(a) Nitrogen fixation
(c) Amide hydrolysis

Answer

Answer: (b)


18. Myoglobin is a

(a) Catalyst for epoxidation reaction
(b) Component in photosynthetic system
(c) Nitrogen fixation enzyme
(d) Di-oxygen binding metalloproteia

Answer

Answer: (d)


19. The quaternary structure of human hemoglobin is best describeas a

(a) Dimer of two myoglobin dimers
(b) Tetramer of identical subunits
(c) Tetramer of two-different subunits
(d) Tetramer of four different subunits

Answer

Answer: (b)


20. The metal that is not prevalent in the biological system is.

(a) Platinum
(b) Manganese
(c) Cobalt
(d) Nickel

Answer

Answer: (a)


Other MCQs you may like:

Leave a Comment

close