Biology mock test Microbes in Human Welfare for CUET (UG)

In this post you will get CUET (UG) Biology mock test of Microbes in human welfare with answers . If you are looking for CUET mock test of biology then you are at correct place . Below we have provided CUET (UG) Biology chapter Microbes in human welfare objective questions with answers for practice for your CUET undergraduate examination . Biology is one of the domain subject offered to applicant which they can choose in section-2 of CUET .

Biology mock test Microbes in Human Welfare for CUET (UG)
Biology mock test Microbes in Human Welfare for CUET (UG)

CUET (UG ) Biology mock test is according to syllabus of biology domain subject provided by NTA . Common University entrance test is a national level examination conducted by NTA for admission in UG and PG Courses of various central university

Practicing mock tests/Test series, you will get an idea about how and which type of Question will ask in the Examination. It also boost your confidence level. 

CUET (UG) 2023 Biology mock test of Microbes in Human Welfare :

  1. Microorganisms or microbes are found in
    (a) soil, air, water and inside the bodies of living organisms
    (b) thermal vents deep in soil
    (c) under snow and in highly acidic environments
    (d) All of the above
  2. The microscopic proteinaceous infectious agents are
    (a) viroids (b) prions (c) protozoans (d) bacteria
  3. Which of the following bacteria convert milk into curd?
    (a) Propionibacterium shermanii
    (b) Saccharomyces cerevisiae
    (c) Lactobacillus
    (d) Thermophilic bacteria
  4. The starter or inoculum is added to the fresh milk in order to convert milk into curd and improves its nutritional quality by increasing
    (a) vitamin-B12 (b) protein
    (c) calcium (d) All of these
  5. Which gas is released during the process of fermentation that gives the puffy appearance to dough for making bread?
    (a) CO2
    (b) CO
    (c) O2
    (d) H2
  6. Swiss cheese is formed by the bacterium
    (a) Aspergillus niger
    (b) Lactobacillus
    (c) Propionibacterium shemanii
    (d) Penicillium roqueforti
  7. The alcoholic beverages produced by the distillation of the fermented broth are
    (a) wine and beer (b) wine, whisky and brandy
    (c) whisky, brandy and rum (d) whisky, beer and brandy
  8. Which of the following organisms is used in the production of beverages like wine, beer, whisky brandy or rum?
    (a) Clostridium butylicum (b) Aspergillus niger
    (c) Saccharomyces cerevisiae (d) Penicillium notatum
  9. Which one of the following antibiotics was extensively used to treat American soldiers wounded in World War-II?
    (a) Streptokinase (b) Penicillin
    (c) Statins (d) Neomycin
  10. Antibiotics are used to treat diseases like
    (a) diphtheria, whooping cough
    (b) plague
    (c) leprosy
    (d) All of the above
  1. Which one of these microbes is used in the commercial production of butyric acid?
    (a) Clostridium butylicum
    (b) Streptococcus butylicum
    (c) Trichoderma polysporum
    (d) Saccharomyces cerevisiae
  2. Choose the incorrect pair.
    (a) Lipases – Used in detergents for removing oil stains
    (b) Pectinases and proteases – Used in clarifying bottled juices
    (c) Statins – Competitively inhibit the enzyme responsible for cholesterol synthesis
    (d) None of the above
  3. Which of the following is used as ‘clot buster’ for removing clots from blood vessels of patient who have undergone myocardial infarction?
    (a) Ethanol (b) Statins
    (c) Cyclosporin-A (d) Streptokinase
  4. Sewage contains large amounts of …A… and …B… . Here A and B refer to
    (a) A–inorganic matter, B–bacteria
    (b) A–organic matter, B–pathogenic microbes
    (c) A–organic matter, B–virus
    (d) A–inorganic matter, B–pathogenic microbes
  5. In the primary treatment of sewage, the soil and small pebbles are removed by
    (a) filtration (b) sedimentation
    (c) condensation (d) evaporation
  6. In the biological treatment of sewage, the masses of bacteria held together by fungal filament to form mesh-like structures called as
    (a) activated sludge (b) aerobic process
    (c) flocs (d) anaerobic sludge
  7. In the sewage treatment, bacterial flocs are allowed to sediment in a settling tank. This sediment is called as
    (a) activated sludge (b) primary sludge
    (c) anaerobic sludge (d) secondary sludge
  8. Microbes are used in
    I. primary treatment of sewage.
    II. secondary treatment of sewage.
    III. anaerobic sludge digesters.
    IV. production of biogas.
    Choose the correct option.

    (a) I, II and III (b) I, III and IV
    (c) II, III and IV (d) All of the above
  1. The BOD test measures the rate of uptake of oxygen by microbes in water bodies. The greater BOD of sample water, indicates that
    (a) it is highly polluted
    (b) it is not polluted
    (c) it is moderately polluted
    (d) pollution level cannot be determined
  2. Which of the following plans has been initiated by the Ministry of Environment and Forests to protect rivers from water pollution?
    (a) Ganga action plan (b) Yamuna action plan
    (c) Both (a) and (b) (d) None of the above
  3. The most flammable gaseous component of biogas is
    (a) methane, CO2 , H2 and H2S
    (b) methane
    (c) CO2 , H2 and H2S
    (d) CO, methane and N2
  4. Which of the following bacteria is present in the rumen of cattle?
    (a) Rhizobium (b) Azotobacter
    (c) Methanobacterium (d) Clostridium
  5. Gobar gas generation technology in India was developed by the collaboration of …A… and …B… . Here, A and B refer to
    (a) A–Rural Bank of India, B–Khadi and Village Industries Commission
    (b) A–Indian Agricultural Research Institute, B–Khadi and Village Industries Commission
    (c) A–National Bank for Agriculture and Development, B–Indian Agricultural Research Institute
    (d) A–National Bank for Agriculture and Development, B–Khadi and Village Industries Commission
  6. Bacillus thuringiensis is used as
    (a) biofungicide (b) biopesticide
    (c) biocontrol agent (d) bioweapon
  7. Cultivation of Bt cotton has been much in the news. The prefix Bt means
    (a) ‘Barium-treated’ cotton seeds
    (b) ‘Bigger thread’ variety of cotton with better tensile strength
    (c) produced by ‘biotechnology’ using restriction enzymes and ligases
    (d) carrying an endotoxin gene from Bacillus thuringiensis
  1. Trichoderma species, free-living fungi, are present in root ecosystems are potentially useful as
    (a) biopesticides
    (b) biofertilisers
    (c) methanogens
    (d) vectors for genetic engineering
  2. Baculoviruses (Nucleopolyhedrovirus) do not show
    (a) host specificity
    (b) narrow spectrum applications
    (c) effects on non-target insects
    (d) utility in IPM programme
  3. A biocontrol agent to be a part of an integrated pest management should be
    (a) species-specific and symbiotic
    (b) free-living and broad spectrum
    (c) narrow spectrum and symbiotic
    (d) species-specific and inactive on non-target organisms
  4. Organic farming includes
    (a) use of fertilisers and pesticides of biological origin
    (b) IPM (Integrated Pest Management)
    (c) locally developed pest resistant varieties
    (d) All of the above
  5. Which of the following are the part or example of symbiotic mutualistic association?
    (a) Rhizobium (b) Mycorrhiza
    (c) Both (a) and (b) (d) Oscillatoria
  6. Which of the following is common to Azospirillum, Anabaena, Nostoc and Oscillatoria?
    (a) N2 -fixer microbes
    (b) Prokaryotic organism
    (c) Both (a) and (b)
    (d) Eukaryotic organism
  7. A biocontrol agent used for pest butterfly caterpillars is
    (a) Trichoderma
    (b) Bacillus thuringiensis
    (c) Pseudomonas
    (d) Rhizobium
  8. Select the group of organisms that are used as biofertilisers in organic farming.
    (a) Clostridium, Beijerinckia, Glomus and Anabaena
    (b) Trichoderma, Baculovirus and B. thuringiensis
    (c) Nostoc, Azolla pinnata and Tobacco mosaic virus
    (d) Penicillium, Streptococcus and Aspergillus

CUET (UG) Biology Microbes in Human Welfare mock answers :

1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (a) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (d) 11. (a) 12. (d) 13. (d) 14. (b) 15. (b) 16. (c) 17. (a) 18. (c) 19. (a) 20. (c) 21. (b) 22. (c) 23. (b) 24. (c) 25. (d) 26. (a) 27. (c) 28. (d) 29. (d) 30. (c) 31. (c) 32. (b) 33. (a)

Search keywords and tags:

  • cuet biology mock test
  • cuet biology mock test nta
  • cuet biology mock test free
  • cuet biology mock test pdf
  • cuet free mock test
  • cuet mock test

Leave a Comment

close