Biomolecules MCQs with answers for IITJAM CHEMISTRY 2023

Biomolecules MCQs with answers for IITJAM CHEMISTRY 2023.

Biomolecules MCQs with answers for IITJAM CHEMISTRY 2023
Biomolecules MCQs with answers for IITJAM CHEMISTRY 2023

Biomolecules and chemistry of natural products multiple choice questions:

1. Which of the following pairs give positive Tollen’s test?

(a) Glucose, sucrose
(b) Glucose, fructose
(c) Hexanal, Acetophenone
(d) Fructose, sucrose

Answer

Answer: (b)


2. Two forms of D-glucopyranose, are called.

(a) Enantiomers
(b) Anomers
(c) Epimers
(d) Diastereomers

Answer

Answer: (b)


3. Statement-1: Glucose gives a reddish brown precipitate with Fehling’s solution.
because
Statement-2: Reaction of glucose with Fehling’s solution gives CuO and gluconic acid.

(a) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(b) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1.
(c) Statement-1 is True, Statement-2 is False.
(d) Statement-1 is False, Statement-2 is True.

Answer

Answer: (c)


4. The term anomers of glucose refers to

(a) Isomers of glucose that differ in configurations at carbons one and four (C-1 and C-4)
(b) A mixture of (d)-glucose and (L)-glucose
(c) Enantiomers of glucose
(d) Isomers of glucose that differ in configuration at carbon one (C-1)

Answer

Answer: (d)


5. Which of the following is an example of aldopentose?

(a) Erythrose
(b) Ribose
(c) Fructose
(d) Dihydroxyacetone

Answer

Answer: (b)


6. Which pair is different for reaction with Fehling solution:

(a) Glucose, Fructose
(b) HCHO, CH3CHO
(c) CH2COCH3, C6H5CHO
(d) Glucose, Sucrose

Answer

Answer: (d)


7. Glucose contains in addition to aldehyde group

(a) One secondary OH and four primary OH groups
(b) One primary OH and four secondary OH groups
(c) Two primary OH and three secondary OH groups
(d) Three primary OH and two secondary OH groups

Answer

Answer: (b)


8. Naturally occuring (+) – sucrose is :

(a) α-D-glucopyronoside-β-D-fructofuranoside
(b) α-D-glucopyronoside-α-D-fructofuranoside
(c) β-D-glucopyronoside-α-D-fructofuranoside
(d) β-D-glucopyronoside-β-D-fructofuranoside

Answer

Answer: (a)


9. When methyl D-glucopyranoside is treated with HIO4 how many moles of HIO4 are consumed with per mole of the sugar ?

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (a)


10. The configuration of the C-2 epimer of D-glucose is-

(a) 2R, 3S, 4R, 5S
(b) 2S, 3S, 4R, 5R
(c) 2S, 3R, 4S, 5R
(a) 2R, 3S, 4R, SR

Answer

Answer: (b)


11. Same osazone derivative is obtained in case of D-glucose, D-Mannose and D-Fructose due to

(a) the same configuration at C-5
(b) the same constitution.
(c) the same constitution at C-1 and C-2
(d) The same constitution and same configuration at C-3, C-4, C-5 and C-6 but different constitution and configuration at C-1 and C-2 which becomes identical by osazone formation.

Answer

Answer: (b)


12. Amylose and cellulose both are linear polymers of glucose. The difference between them is:

(a) Amylose has β (1 → 4′) linkage and cellulose has α (1→ 4′) linkage
(b) Amylose has α (1→ 4′) linkage and cellulose has β (1→ 4′) linkage
(c) Amylose has α (1→ 4′) linkage and cellulose has α (1→ 6′) linkage
(d) Amylose has β (1→ 4′) linkage and cellulose has β (1→ 6′) linkage

Answer

Answer: (b)


13. The colour of the precipitate formed when a reducing sugar is heated with Fehling solution is:

(a) Brown
(b) Red
(c) Blue
(d) Green

Answer

Answer: (d)


14. Which substance is not present in nucleic acid?

(a) Cytosine
(b) Adenine
(c) Thymine
(d) Guanidine

Answer

Answer: (d)


15. To identify the N-terminal amino acid of peptide 1-fluoro-2, 4-dinitrobenzene (DNFB) is used. This is called

(a) van-Slyke reagent
(b) Sorenson reagent
(c) Sanger reagent
(d) None of these

Answer

Answer: (c)


16. Which reagent is used in the Edman degradation for N terminal group analysis.of peptides?

(a) Phenyl isothiocyanate
(b) Di-t-butyl dicarbonata
(c) Dicyclohexyl carbodiimide
(d) Benzyl chloroformate

Answer

Answer: (a)


17. A nucleoside on hydrolysis gives

(a) an aldopentose and orthophosphoric acid
(b) an aldopentose and a heterocyclic base
(c) an aldopentose, a heteroccyclic base and orthophosphoric acid
(d) a heterocyclic base and orthophosphoric acid

Answer

Answer: (b)


18. In DNA, the complementary bases are

(a) Uracil and adenine; cytosine and guanine
(b) Adenine and thymine; guanine and cytosine
(c) Adenine and thymine; guanine and uracil
(d) Adenine and guanine; thymine and cytosine

Answer

Answer: (b)


19. The process by which synthesis of protein takes place based on the genetic information present in m-RNA is called

(a) messenger hypothesis
(b) replication
(c) transcription
(d) translation

Answer

Answer: (d)


20. Test used to identify peptide linkage in protein is:

(a) Biuret
(b) Ninhydrin test
(c) Molisch test
(d) 2,4-DNP test

Answer

Answer: (a)


Other multiple choice questions, you may like:

Leave a Comment

close