Business Communication MCQ Questions and Solutions with Explanations | Management 2022

mcq on business communication | mcq on business communication pdf | mcq on business communication with answers pdf | mcq on report writing in business communication | solved mcq on business communication | mcq questions on business communication | mcq on business ethics and communication with answers pdf | mcq on business communication with answers

Photo 1640277776868 compress31
Business Communication MCQ Questions and Solutions with Explanations | Management 2022

Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers on Business Communication :-

Please refer to the below Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers on Business Communication on examflame . The mcq are very helpful for if you are planning to give any competitive exam also if you are doing Mba .

Q1. When you are dissatisfied with a company’ s product or service, which of the following is the best option

All of the above

Written claim letter

Visit

Phone call

Answer

Answer: (B) Written claim letter

Q02. Which is not a good reason for using the passive voice

To point out whats been done without attributing blame

To emphasize the importance of a statement

To be diplomatic about pointing out a problem

To avoid personal pronouns in order to create an objective tone

Answer

(B)
To emphasize the importance of a statement


Q03. Which is not one of the steps in the three-step oral presentation process

Write your speech or presentation.

Overcome anxiety.

Plan your speech or presentation.

Complete your speech or presentation.

Answer

Correct answer: (B)
Overcome anxiety.


Q4. Which of the following are examples of external communication

with competitors

with customers

with journalists

all of the above

Answer

Correct answer: (D)
all of the above


Q05. Which of the following are typical of high-context cultures

Information is shared with everyone.

Business and social relationships overlap.

Workers do not want or expect detailed information.

All of the above.

Answer

Correct answer: (D)
All of the above.


Q06. Which of the following categories of messages should not be written in the direct approach

Granting requests for claims and adjustments

Refusing a claim for adjustment

Sending goodwill messages

Granting requests for information and action

Answer

Correct answer: (B)
Refusing a claim for adjustment


Q07. Which of the following definitions is not true

The median is the midpoint of the series of items.

The mode is the number that occurs more often than any other in your sample.

The median is the sum of all the items in the group divided by the number of items in the group

The mean is the sum of all the items in the group divided by the number of items in the group.

Answer

Correct answer: (C)
The median is the sum of all the items in the group divided by the number of items in the group


Q08. Which of the following documentation styles should not be used in a formal report

Chicago Manual of Style

A simple, consistent style adapted by the author of the report.

American Psychological Association (APA)

Modern Language Association (MLA)

Answer

Correct answer: (B)
A simple, consistent style adapted by the author of the report.


Q09. Which of the following elements does not belong in the close of a routine request

Information about how you can be reached

An expression of appreciation or goodwill

An explanation of the importance of the request

A specific request

Answer

Correct answer: (C)
An explanation of the importance of the request


Q10. Which of the following is a communication barrier that often exists between people

Deadlines

Incorrect choice of medium.

Inadequate communication structures

Differences in perception

Answer

Correct answer: (D)
Differences in perception


Q11. Which of the following is a complex sentence

Morale has improved in the past year.

Profits have increased in the past year, and although you may question Gerald’ s conclusions, you must admit that his research is thorough.

Morale has improved in the past year, and employee turnover has been low.

Although the company lost money last year, prospects for next year look promising.

Answer

Correct answer: (D)
Although the company lost money last year, prospects for next year look promising.


Q12. Which of the following is a fact about resumes

The purpose of a resume is to list all your skills and abilities.

Your resume will be read carefully by an interested employer.

The more information you present about yourself the better.

Your resume probably has less than Q2 seconds to make an impression.

Answer

Correct answer: (D)
Your resume probably has less than Q2 seconds to make an impression.


Q13. Which of the following is a recommended activity in your search for employment

Network with people in your field.

Stay abreast of business and financial news.

Research specific companies.

All of the above are recommended activities in your search for employment.

Answer

Correct answer: (D)
All of the above are recommended activities in your search for employment.


Q14. Which of the following is an example of an effective statement on a resume

Handled all customer complaints and resolved all product order discrepancies

Won a trip to Europe for opening the most new customer accounts in my department

Member of special campus task force to resolve student problems with cafeteria assignments.

Responsible for developing a new filing system

Answer

Correct answer: (B)
Won a trip to Europe for opening the most new customer accounts in my department


Q15. Which of the following is an example of something that you could do to make your business writing more effective

Replace the phrase prior to the start of with the word before .

Replace the word repeat with the phrase repeat again for greater emphasis

Replace the phrase modern equipment with modern up-to-date equipment for greater emphasis.

Replace the word fundamentals with the phrase basic fundamentals for greater emphasis.

Answer

Correct answer: (A)
Replace the phrase prior to the start of with the word before .


Q16. Which of the following is correct

20 precent

Acording to

Sincerely

definately

Answer

Correct answer: (C)
Sincerely


Q17. Which of the following is not a characteristic of a business document that has used design elements effectively

Balance

Consistency

Restraint

Tone

Answer

Correct answer: (D)
Tone


Q18. Which of the following is not a characteristic of psychographics

Occupation

Personality

Lifestyle

Attitudes

Answer

Correct answer: (A)
Occupation


Q19. Which of the following is not a common problem that can cause poor organization of a message

Getting ideas mixed up

Including irrelevant material

Using brainstorming techniques

Taking too long to get to the point

Answer

Correct answer: (C)
Using brainstorming techniques


Q20. Which of the following is not a disadvantage of working in teams

Some team members may be free riders.

Some team members may be uninterested in the outcome.

A team may develop groupthink.

Some team members may have a hidden agenda.

Answer 10″>View answer answer_10″>

Correct answer: (B)
Some team members may be uninterested in the outcome.


Q21. Which of the following is not a feature of effective workplace writing

Audience-centred

Purposeful

Dramatic

Concise

Answer

Correct answer: (C)
Dramatic


Q22. Which of the following is not a feature of media richness

Ability to facilitate feedback

Ability to use written text

Ability to convey a message by means of more than one visual cue

Ability to establish personal focus

Answer

Correct answer: (B)
Ability to use written text


Q23. Which of the following is not a key component of a resume

Academic credentials.

Employment history.

Name and address.

Names of previous supervisors

Answer

Correct answer: (D)
Names of previous supervisors


Q24. Which of the following is not a main purpose of employee performance reviews

helping employees to create a plan of action.

giving employees feedback on their efforts in meeting job requirements.

emphasizing and clarifying job requirements.

determine whether or not an employee is entitled to a Christmas bonus.

Answer

Correct answer: (D)
determine whether or not an employee is entitled to a Christmas bonus.


Q25. Which of the following is not a result of increased globalization and workforce diversity

An understanding of the laws in other countries.

A need to communicate with people who speak different languages.

Enhanced professional image

An awareness of different business practices around the world.

Answer

Correct answer: (C)
Enhanced professional image


Q26. Which of the following is not a situation requiring bad news messages about company operations

A change in company policy that will have a negative effect on the reader

Controversial or unpopular company operations

Problems with company performance

All these situations require a bad-news message.

Answer

Correct answer: (D)
All these situations require a bad-news message.


Q27. Which of the following is not a strategy for defining the main idea

Storyteller’ s tour

Question-and-answer chain

Random list

Outline

Answer

Correct answer: (D)
Outline


Q28. Which of the following is not a technique for revising for clarity

Impose parallelism.

All are techniques for revising for clarity.

Divide overly long sentences.

Rewrite hedging sentences.

Answer

Correct answer: (B)
All are techniques for revising for clarity.


Q29. Which of the following is not a technique for revising for clarity

Correct dangling modifiers.

Reword long noun sequences.

Moderate your enthusiasm.

Use the you attitude.

Answer

Correct answer: (D)
Use the you attitude.


Q30. Which of the following is not a technique for revising for conciseness

Use the you attitude.

Delete unnecessary words and phrases.

Shorten long words and phrases.

Eliminate redundancies.

Answer

Correct answer: (A)
Use the you attitude.


Q31. Which of the following is not a tool that is actively used in the technological workplace

Extranets

Streamlined forms

E-mail

Cell phones

Answer

Correct answer: (B)
Streamlined forms


Q32. Which of the following is not an abstract word

Green

Productivity

Tradition

Progress

Answer

Correct answer: (A)
Green


Q33. Which of the following is not an advantage of working in teams

Increased acceptance of a solution

Increased savings for the organization

Increased information and knowledge

Increased diversity of views

Answer

Correct answer: (B)
Increased savings for the organization


Q34. Which of the following is not one of the five phases of decision making

Conflict

Repetition

Orientation

Brainstorming

Answer

Correct answer: (B)
Repetition


Q35. Which of the following is not one of the headings of an FCR worksheet

Conclusions

Recommendations

Facts

Findings

Answer

Correct answer: (C)
Facts


Q36. Which of the following is not one of the steps in the three-step writing process

Brainstorming

Completing

Writing

Planning

Answer

Correct answer: (A)
Brainstorming


Q37. Which of the following is not true of cultural differences

The greater the difference between the sender’ s culture and the receiver’ s culture, the greater the chance for misunderstanding.

Effective intercultural communication depends on recognizing the ways in which people differ.

Use the golden rule when communicating across cultures; that is, treat others the way you would like to be treated.

Ignorance of cultural differences can cause Canadians to act improperly when abroad.

Answer

Correct answer: (C)
Use the golden rule when communicating across cultures; that is, treat others the way you would like to be treated.


Q38. Which of the following is not true

Good organization helps your audience accept your message.

Good organization helps your audience respond to your message.

Good organization saves your audience time.

Good organization helps your audience understand your message.

Answer

Correct answer: (B)
Good organization helps your audience respond to your message.


Q39. Which of the following is passive

John should not have rented the office without my approval.

Without my approval in advance, John should not have rented the office.

John has already rented the office to a client.

The office has already been rented.

Answer

Correct answer: (D)
The office has already been rented.


Q40. Which of the following is unethical

Avoiding manipulative language

Hiding negative information

g in good faith

Displaying graphic data fairly

Answer 10″>View answer answer_10″>

Correct answer: (B)
Hiding negative information


Q41. Which of the following might be considered subcultures in Canada

Quebecois

Metis

hockey fans

All of the above

Answer

Correct answer: (D)
All of the above


Q42. Which of the following pairs do not illustrate a euphemism

Elderly/ old people

High-calorie food/ high-energy food

Used cars/ resale cars

Cheap merchandise/ bargain prices

Answer

Correct answer: (A)
Elderly/ old people


Q43. Which of the following phrases should not be used in the close of a bad-news message

We hope you will continue to do business with us.

If you have further questions, please write.

Avoid all these phrases.

I trust our decision is satisfactory.

Answer

Correct answer: (C)
Avoid all these phrases.


Q44. Which of the following questions should you not ask the interviewer during a job interview

How would you define your organization’ s managerial philosophy

What are the major responsibilities of the job

Why has the company been under so much media scrutiny lately

Does the organization have any plans for new products or new acquisitions

Answer

Correct answer: (C)
Why has the company been under so much media scrutiny lately


Q45. Which of the following sentences should not be used in a bad-news message

Your letter reached me yesterday.

Please recheck the enclosed statement.

We’ re sorry for your inconvenience.

The merchandise was broken during shipping.

Answer

Correct answer: (C)
We’ re sorry for your inconvenience.


Q46. Which of the following statements about a formal report style is not true

When you write in a formal style, you use no jokes, no similes or metaphors, and very few colourful adjectives or adverbs.

When you write in a formal style, you impose a certain distance between you and your readers.

When you write in a formal style, you use I and you.

When you write in a formal style, you remain businesslike, unemotional, and objective.

Answer

Correct answer: (C)
When you write in a formal style, you use I and you.


Q47. Which of the following statements about follow-up messages is not true

A request for a time extension may be sent if you receive a job offer while other interviews are still pending.

A letter of acceptance should be sent within one day of receiving an offer.

A letter of inquiry can be sent within two weeks of the interview if you are not advised of the interviewer’ s decision.

A thank-you message should be sent within two days after the interview.

Answer

Correct answer: (B)
A letter of acceptance should be sent within one day of receiving an offer.


Q48. Which of the following statements about handling questions is not true

You can maintain control by suggesting a time limit for questions before the question-and-answer period begins.

One way to defuse hostility in a questioner is to paraphrase the question and ask to ensure that you’ ve understood it correctly.

Focus your attention on the individual asking the question.

All the above statements are true.

Answer

Correct answer: (D)
All the above statements are true.


Q49. Which of the following statements about persuasive messages is not true

Competing requests are plentiful.

Written media are always best for persuasive messages.

An external persuasive message is one of the most difficult tasks you can undertake.

All the above are true.

Answer

Correct answer: (C)
An external persuasive message is one of the most difficult tasks you can undertake.


Q50. Which of the following statements about proposals is not true

Formal proposals contain many of the same components as formal reports.

A copy of the RFP may be omitted and referred to in the letter of transmittal.

A formal proposal may have a copy of the RFP instead of a letter of authorization.

All the above statements are true.

Answer

Correct answer: (D)
All the above statements are true.


Search keywords and tags :-

  • business communication mcq with answers
  • business communication chapter 1 multiple choice questions
  • business communication mcq with answers pdf
  • business communication chapter 2 multiple choice questions
  • business communication mcq sanfoundry
  • business communication mcq with answers pdf sybcom
  • communication mcq pdf
  • mcq on communication with answers

Leave a Comment

close