Chemical Bonding MCQs with answers for IIT JAM 2023

Practice here IITJAM chemical bonding MCQs questions with answer for free. The IIT-JAm chemical bonding Mcqs are prepared according to latest IITJAM syllabus by experts. The chemical bonding Mcqs is of the important chapter for IITJAM chemistry.

InShot 20211228 205715955 compress75

Chemical Bonding MCQs with answers:

01. A sigma bond may be formed by the overlap of 2 atomic orbitals of atoms A and B. If the bond is formed along the x-axis, which of the following overlaps is acceptable ?

(a) s orbital of A and pz orbital of B
(b) px orbital of A and py orbital of B
(c) pz orbital of A and px orbital of B
(d) px orbital of A and s orbital of B

Answer

Answer: (d)


02. Which of the following statements is/are true?

(a) Covalent bonds are directional
(b) Ionic beonds are directional
(c) A polar bond is formed between two atoms which have the same electronegativity value.
(d) The presence of polar bonds in a polyatomic molecule suggests that it has zero dipole moment

Answer

Answer: (a)


03. In the context of carbon, which of the following is arranged in the correct order of electronegativity

(a) sp > sp2 > sp3
(b) sp3 > sp2 > sp
(c) sp2 > sp > sp3
(d) sp3 > sp > sp2

Answer

Answer: (a)


04. Which of the following pairs is isostructural?

(a) SF4 and SiF4
(b) SF6 and SiF62-
(c) SiF62- and SeF62-
(d) XeO64- and TeF62-

Answer

Answer: (b)


05. The molecular shapes of SF4, CF4 and XeF4 are

(a) different with 1, 0 and 2 lone pairs on central atom
(b) different with 0, 1, 2 lone pairs on central atom
(c) same with 1, 1, 1 lone pairs on central atom
(d) same with 2, 0, 1 lone pairs on čentral atom.

Answer

Answer: (a)


06. The shape of [BrF4]+ ion is

(a) Regular tetrahedron
(b) Square planar
(c) Trigonal pyramidal
(d) See-saw OR irregular tetrahedron

Answer

Answer: (b)


07. The cationic part of solid Cl2O6 is having the “_______ ” shape

(a) linear
(b) angular
(c) Tetrahedron
(d) undefined

Answer

Answer: (d)


08. The structure of XeF6 is :

(a) pentagonal bipyramidal
(b) octahedral
(c) capped octahedral
(d) square pyramidal

Answer

Answer: (c)


09. In which of the following molecule are all the bonds not equal ?

(a) NF3
(b) CIF3
(c) BF3
(d) AlF3

Answer

Answer: (b)


10. In ICl4Θ, the shape is square planar The number of bond pair-lone pair repulsion at 90° are:

(a) 6
(b) 8
(c)12
(d) 4

Answer

Answer: (b)


11. If a molecule MX3 has zero dipole moment, the sigma bonding orbitals used by M (atm. no. < 21) are

(a) pure p
(b) sp hybrid
(c) sp2 hybrid
(d) sp3 hybrid,

Answer

Answer: (c)


12. Which of the set of isomers of C6H4Cl2 is having equal dipole moment with C6H5Cl and C6H6 respectively

(a) ortho and meta
(b) meta and para
(c) ortho and para
(d) para and ortho

Answer

Answer: (b)


13. The experimental value of the dipole moment of HCI is 1.03 D. The length of the H-CI bond is 1.275 A. The percentage of ionic character in HCl is

(a) 43
(b) 21
(c) 17
(d) 7

Answer

Answer: (c)


14. Amongst LiCl , RDCl , BeCl2 and MgCl2 the compounds with the greatest and the least ionic character, respectively are:

(a) LiCl and RbCl
(b) RbCl and BeCl2
(c) RbCl and MgCl2
(d) MgCl2 and BeCl2

Answer

Answer: (b)


15. Compound with maximum ionic character is formed fiom

(a) Na and C
(b) Cs and F
(c) Cs and I
(d) Na and F

Answer

Answer: (b)


16. In the cyanide ion the negative charge is on

(a) C
(b) N
(c) Both C and N
(d) Resonate between C and N

Answer

Answer: (a)


17. Mg2C3 reacts with water forming propyne, C34- has:

(a) two sigma and two pi bonds
(b) three sigma and one pi bonds
(c) two sigma and three pi bonds
(d) two sigma and one pi bonds

Answer

Answer: (a)


18. During the fomation of a molecular orbital from atomic orbitals, probability of electron density is

(a) minimum in the nodal plane
(b) maximum in the nodal plane
(c) zero in the nodal plane
(d) zero on the surface of the lobe

Answer

Answer: (c)


19. A simplified application of MO theory to the hypothetical ‘molecule’ OF would give its bond order as :

(a) 2
(b) 1.5
(c) 1.0
(d) 0.5

Answer

Answer: (b)


20. In the formation of N2+ from N2, the electron is removed from

(a) σ orbital
(b) π orbital
(c) σ* orbital
(d) π* orbital

Answer

Answer: (a)


Other MCQs you may like:

catlist name=”IIT JAM MCQs”]

Leave a Comment

close