Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 3 Electrochemistry 2022

electrochemistry class 12 | electrochemistry class 12 pdf | electrochemistry class 12 ncert | electrochemistry class 12 handwritten notes | class 12 electrochemistry notes | electrochemistry class 12 mcq | electrochemistry class 12 numericals pdf | mcq on electrochemistry class 12 with answers | electrochemistry class 12 intext questions solutions | neet ug chemistry class 12 electrochemistry

Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 3 Electrochemistry 2022
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 3 Electrochemistry 2022

Free PDF Download of CBSE Chemistry Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 3 Electrochemistry. Chemistry MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Chemistry Electrochemistry MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 3 Electrochemistry with Answers :-

Table of Contents

We hope the given Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 3 Electrochemistry will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Chemistry Electrochemistry MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Question 1. Which of the statements about solutions of electrolytes is not correct ?

(A) Conductivity of solution depends upon size of ions.
(B) Conductivity depends upon viscosity of solution.
(C) Conductivity does not depend upon solvation of ions present in solution.
(D) Conductivity of solution increases with temperature.
Answer

Answer: Option
(C)


Question 2. When 0.1 mol CoCl3(N3)5 is treated with excess of AgNO3, 0.2 mol of AgCl are obtained. The conductivity of solution will correspond to:

(A) 1: 3 electrolyte
(B) 1: 2 electrolyte
(C) 1: 1 electrolyte
(D) 3: 1 electrolyte A
Answer

Answer: Option
(B)


Question 3. The cell constant of a conductivity cell

(A) Changes with change of electrolyte.
(B) Changes with change of concentration of electrolyte.
(C) Changes with temperature of electrolyte.
(D) Remains constant for a cell.
Answer

Answer: Option
(D)


Question 4. Which of the following statement is correct?

(A)ECell and Gibb’s energy of cell reaction both extensive properties.
(B) ECell and Gibb’s energy of cell reaction both intensive properties.
(C) ECell is an intensive property while Gibb’s energy of cell reaction is an extensive property.
(D) ECell is an extensive property while Gibb’s energy of cell is an intensive property
Answer

Answer: Option
(C)


Question 5. An electrochemical cell behaves like an electrolytic cell when:

(A) Ecell = Eexternal
(B) Ecell = 0
(C) Eexternal > Ecell
(D) Eexternal < Ecell
Answer

Answer: Option
(C)


Question 6. In an electrochemical process, a salt bridge is used:

(A) as a reducing agent
(B) as an oxidizing agent
(C) to complete the circuit so that current can flow
(D) None
Answer

Answer: Option
(C)


Question 7.
Equilibrium constant K is related to E\(_{cell}^{0}\) and not E\(_{cell}\) because

(a) E\(_{cell}^{0}\) is easier to measure than E\(_{cell}\)
(b) E\(_{cell}\) becomes zero at equilibrium point but E\(_{cell}^{0}\) remains constant under all conditions
(c) at a given temperature, E\(_{cell}\) changes hence value of K can’t be measured
(d) any of the terms E\(_{cell}\) or E\(_{cell}^{0}\) can be used

Answer

Answer: (b) E\(_{cell}\) becomes zero at equilibrium point but E\(_{cell}^{0}\) remains constant under all conditions


Question 8.
Molar conductivity of 0.15 M solution of KCl at 298 K, if its conductivity of 0.0152 S cm-1 w ill be

(a) 124 Ω-1 cm² mol-1
(b) 204 Ω-1 cm² mol-1
(c) 101 Ω-1 cm² mol-1
(d) 300 Ω-1 cm² mol-1

Answer

Answer: (c) 101 Ω-1 cm² mol-1


Question 9.
Electrical conductance through metals is called metallic or electronic conductance and is due to the movement of electrons. The electronic conductance depends on

(a) the nature and structure of the metal
(b) the number of valence electrons per atom
(c) change in temperature
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 10.
The specific conductivity of N/10 KCl solution at 20°C is 0.0212 ohm-1 cm-1 and the resistance of the cell containing this solution at 20°C is 55 ohm. The cell constant is

(a) 3.324 cm-1
(b) 1.166 cm-1
(c) 2.372 cm-1
(d) 3.682 cm-1

Answer

Answer: (b) 1.166 cm-1


Question 11.
Faraday’s law of electrolysis is related to

(a) Atomic number of cation
(b) Speed of cation
(c) Speed of anion
(d) Equivalent weight of electrolyte

Answer

Answer: (d) Equivalent weight of electrolyte


Question 12.
The molar conductivity is maximum for the solution of concentration

(a) 0.004 M
(b) 0.002 M
(c) 0.005 M
(d) 0.001 M

Answer

Answer: (d) 0.001 M


Question 13.
Units of the properties measured are given below. Which of the properties has been not matched correctly?

(a) Molar conductance = Sm2 mol-1
(b) Cell constant = m-1
(c) Specific conductance of = S m²
(d) Equivalence conductance = S m² (g eq)-1

Answer

Answer: (c) Specific conductance of = S m²


Question 14.
How long would it take to deposit 50 g of Al from an electrolytic cell containing Al2O3 using a current of 105 ampere?

(a) 1.54 h
(b) 1.42 h
(c) 1.32 h
(d) 2.15 h

Answer

Answer: (b) 1.42 h


Question 15.
The charge required for reducing 1 mole of MnO\(_{4}^{-}\) to Mn2- is

(a) 1.93 × 105 C
(b) 2.895 × 105 C
(c) 4.28 × 105 C
(d) 4.825 × 105 C

Answer

Answer: (d) 4.825 × 105 C


Question 16.
How much electricity in in terms of Faraday is required to produce 100 g of Ca from molten CaCl2?

(a) 1F
(b) 2F
(c) 3F
(d) 5F

Answer

Answer: (d) 5F


Question 17.
If a current of 1.5 ampere flows through a metallic wire for 3 hours, then how many electrons would flow through the wire?

(a) 2.25 × 1022 electrons
(b) 1.13 × 1023 electrons
(c) 1.01 × 1023 electrons
(d) 4.5 × 1023 electrons

Answer

Answer: (c) 1.01 × 1023 electrons


Question 18.
How many coulombs of electricity is required to reduce 1 mole of Cr2O\(_{7}^{2-}\) in acidic medium?

(a) 4 × 96500 C
(b) 6 × 96500 C
(c) 2 × 96500 C
(d) 1 × 96500 C

Answer

Answer: (b) 6 × 96500 C


Question 19.
A current of 1.40 ampere is passed through 500 mL of 0.180 M solution of zinc sulphate for 200 seconds. What will be the molarity of Zn2+ions after deposition of zinc?

(a) 0.154 M
(b) 0.177 M
(c) 2 M
(d) 0.180 M

Answer

Answer: (b) 0.177 M


Question 20.
How much time is required to deposit 1 × 10-3 cm thick layer of silver (density of 1.05 g cm-3) on a surface of area 100 cm² by passing a current of 5 A through AgNO3 solution?

(a) 125 s
(b) 115 s
(c) 18.7 s
(d) 27.25 s

Answer

Answer: (c) 18.7 s


Question 21.
If 96500 coulomb electricity is passed through CuSO4 solution, it will liberate

(a) 63.5 gm of Cu
(b) 31.76 gm of Cu
(c) 96500 gm of Cu
(d) 100 gm of Cu

Answer

Answer: (b) 31.76 gm of Cu


Question 22.
Fused NaCl on electrolysis gives ………….. on cathode.

(a) Chlroine
(b) Sodium
(c) Sodium amalgam
(d) Hydrogen

Answer

Answer: (b) Sodium


Question 23.
The standard electrode potentials for the half cell reactions are:

Zn → Zn2-– 2e E° = 0.76 V
Fe → Fe2- + 2 E° = -0.41 V
The emf of the cell reaction
Fe2- + Zn → Zn2- + Fe is
(a) -0.35 V
(b) +0.35 V
(c) -1.17 V
(d) +1.17 V

Answer

Answer: (b) +0.35 V


Question 24.
Which of the following is a secondary cell?

(a) Leclanche cell
(b) Lead storage battery
(c) Concentration cell
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Lead storage battery


Question 25.
For a certain redox reaction, E° is positive. This means that

(a) ΔG° is positive, K is greater than 1
(b) ΔG° is positive, K is less than 1
(c) ΔG° is negative, K is greater than 1
(d) ΔG° is negative, K is less than 1

Answer

Answer: (c) ΔG° is negative, K is greater than 1


Related post :-

Search keywords and tags :

  • mcq on electrochemistry
  • electrochemistry multiple choice questions and answers
  • mcq on electrochemistry pdf
  • mcq on electrochemistry for neet
  • electrochemistry mcq sanfoundry
  • chemical kinetics class 12 mcq
  • electrochemistry mcq for neet pdf download
  • class 12 chemistry chapter 4 mcq

Leave a Comment

close