Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 9 Coordination Compounds

coordination compounds mcq with answers pdf | coordination compounds mcq with answers | mcqs on coordination compounds | coordination compounds mcq for neet | chemistry mcqs for class 12 chapter 1 | coordination compounds class 12 test paper pdf | chapter 9 chemistry class 12 mcqs | introduction to coordination chemistry mcq with answers|

Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 9 Coordination Compounds
Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 9 Coordination Compounds

Free PDF Download of CBSE Chemistry Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 9 Coordination Compounds. Chemistry MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Chemistry Coordination Compounds MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Coordination Compounds Class 12 Chemistry MCQs Pdf :-

Question 1. The oxidation of Ni in [Ni(CO)4] is:
(A) 0
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer

Answer: Option
(C)


Question 2. Which of the following will give a white precipitate upon reacting with AgNO3?
(A) K2 [Pt(en)2Cl2]
(B) [Co(NH3)3Cl3]
(C) [Cr(H2O)6]Cl3
(D) [Fe(H2O)3Cl3]
Answer

Answer: Option
(C)


Question 3. The formula of the complex triamminetri(nitrito-O) cobalt (III) is:
(A) [Co(ONO)3(NH3)3]
(B) [Co(NO2)3(NH3)3]
(C) [Co(ONO2)3(NH3)3]
(D) [Co(NO2)(NH3)3]
Answer

Answer: Option
(A)


Question 4. How many ions are produced from the complex [Co(NH3)5Cl]Cl2 in solution?
(A) 4
(B) 2
(C) 3
(D) 5
Answer

Answer: Option
(C)


Question 5. The coordination number of ‘Co’ in the complex [Co(en)3]3+ is:
(A) 3
(B) 6
(C) 4
(D) 5
Answer

Answer: Option
(B)


Question 6. Which of the following is the most stable complex?
(A) [Fe(CO)5]
(B) [Fe(H2O)6]3+
(C) [Fe(C2O4)3]3–
(D) [Fe(CN)6]3–
Answer

Answer: Option
(C)


Question 7. Ambidentate ligands like NO2– and SCN– are:
(A) unidentate
(B) bidentate
(C) polydentate
(D) has variable denticity
Answer

Answer: Option
(D)


Question 8. The formula of the coordination compound Tetraammineaquachloridocobalt(III) chloride is:
(A) [Co(NH3)4(H2O)Cl]Cl2
(B) [Co(NH3)4(H2O)Cl]Cl3
(C) [Co(NH3)2(H2O)Cl]Cl2
(D) [Co(NH3)4(H2O)Cl]Cl
Answer

Answer: Option
(A)


Question 9. Which of the complex compounds give 2 moles of AgCl on reaction with AgNO3?
(A) 1 mole of CoCl3.6NH3
(B) 1 mole of CoCl3.5NH3
(C) 1 mole of CoCl3.4NH3
(D) All of the above
Answer

Answer: Option
(B)


Question 10. Atomic number of Mn, Fe and Co are 25, 26, 27 respectively. Which of the following inner orbital octahedral complex ions are diamagnetic?
(A) [Co(NH3)6]3+
(B) [Mn(CN)6]3−
(C) [Fe(CN)6]3−
(D) None of the above
Answer

Answer: Option
(A)


Question 11.
K2[Fe(CN)6] is a/an
(a) double salt
(b) complex salt
(c) acid
(d) base

Answer

Answer: (b) complex salt


Question 12.
Which of the following compounds has tetrahedral geometry?
(a) [Ni(CN)4]2-
(b) [Pd(CN)4]2-
(c [PdCl4]2-
(d) [NiCl4]2-

Answer

Answer: (d) [NiCl4]2-


Question 13.
The number of possible isomers for the complex
|Co(C2O4)2 (NH3)2|
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Question 14.
The oxidation state of nickel in |(Ni(CO4)| is
(a) 1
(b) 4
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (b) 4


Question 15.
According to Werner’s theory of coordination compounds
(a) Primary valency is ion isable
(b) Secondary valency is ionisable
(c) Primary and secondary valencies are lonisable
(d) Neither primary nor secondary valency ¡s ionisable

Answer

Answer: (a) Primary valency is ion isable


Question 16.
Ammonia acts as a very good ligand but ammonium ion does not form complexes because
(a) NH3 isa gas while NH\(_{4}^{+}\) is in liquid form.
(b) NH3 undergoes sp3 hybridisatiort while NH\(_{4}^{+}\) undergoes sp3 d hybndisation
(c) NH\(_{4}^{+}\) ion does not have any lone pair of electrons
(d) NH\(_{4}^{+}\) ion has one unpaired electron while NH3 has two unpaired electrons

Answer

Answer: (c) NH\(_{4}^{+}\) ion does not have any lone pair of electrons


Question 17.
The ligand N(CH2CH2NH2) is
(a) bidentate
(b) tridentate
(c) tetradentate
(d) pentadentate

Answer

Answer: (c) tetradentate


Question 18.
Which of the following is a tridentate ligand?
(a) EDTA4+
(b) (COO)\(_{2}^{2-}\)
(c) dien
(d) NO\(_{2}^{-}\)

Answer

Answer: (c) dien


Question 19.
Among the following which arc ambidentate ligands?
(i) SCN
(ii) NO\(_{3}^{-}\)
(iii) NO\(_{2}^{-}\)
(iv) C2O\(_{4}^{2-}\)
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (iii)


Question 20.
Which of the following ligands form a chelate?
(a) Acetate
(b) Oxalate
(c) Cyanide
(d) Ammonia

Answer

Answer: (b) Oxalate


Question 21.
Which of the following is not a neutral ligand?
(a) H2O
(b) NH3
(c) ONO
(d) CO2

Answer

Answer: (c) ONO


Question 22.
Which of the following ligands will not show chelation?
(a) EDTA
(b) DMG
(c) Ethene-1, 2-diamine
(d) SCN

Answer

Answer: (d) SCN


Question 23.
The complex ion which has no d-electrons in the central metal atom is
(a) [MnO4]
(b) [Co(NH3)6]3-
(c) [Fe(CN)6]3-
(d) [Cr(H2O)6]3+

Answer

Answer: (a) [MnO4]


Question 24.
The correct IUPAC name of the coordination compound K3|Fe(CN)5NO| is
(a) Potassium pentacyanonitrosylferrate (II)
(b) Potassium pentacyanonitroferrate (II)
(c) Potassium nitritopentacyanoferrate (IV)
(d) Potassium nitritepentacynanoiron (II)

Answer

Answer: (a) Potassium pentacyanonitrosylferrate (II)


Question 25.
The correct IUPAC name of the following compound is |Cr(NH3)5(NCS)||ZnCl4|
(a) Penta amine isothiocyanato chromium (III) tetrachlorozincate (II)
(b) Penta amine isothicocyanatezinc chloridechromate (III)
(c) Penta amine isothicoyanato chromate (II)
(d) isothiocyanatopenta amine chromium (II) zinc chloride (IV)

Answer

Answer: (a) Penta amine isothiocyanato chromium (III) tetrachlorozincate (II)


Question 26.
Correct formulae of tetraaminechloronitroplatinum (IV) sulphate can be written as
(a) [Pt(NH3)4 (ONO) Cl]SO4
(b) [Pt(NH3)4Cl2NO2]2
(c) [Pt(NH3)4 (NO2) Cl]SO4
(d) [PtCl(ONO)NH3(SO4)]

Answer

Answer: (c) [Pt(NH3)4 (NO2) Cl]SO4


Question 27.
Which of the following isomers will give white precipitate with BaCl2 solution?
(a) [CO(NH3)5SO4]Br
(b) [CO(NH3)5Br]SO4
(c) [CO(NH3)4(SO4)2]Br
(d) [CO(NH3)4(SO4)]

Answer

Answer: (c) [CO(NH3)4(SO4)2]Br


Question 28.
|Pt(NH3)4| |CuCl4| and |Cu(NH3)4||PtCl4| are known as
(a) ionisation isomers.
(b) coordination isomers
(c) linkage isomers
(d) polymerisation isomers

Answer

Answer: (b) coordination isomers


Question 29.
The name of the linkage isomer of |C0(NH3)5NO2|Cl2 will be
(a) pentaammonotrocobalt (II) chloride
(b) pentaaminenitrochloridecobaltate (III)
(c) pentaamminenitritocobalt (III) chloride
(d) pentanitrosoamminechlorocobaltate(III)

Answer

Answer: (c) pentaamminenitritocobalt (III) chloride


Question 30.
Which of the following complex species is not expected to exhibit optical isomerism?
(a) [Co(en) (NH3)2Cl2]+
(b) [Co(en)3]3+
(c)[Co(en)2Cl2]
(d) [Co(NH3)3Cl3]

Answer

Answer: (d) [Co(NH3)3Cl3]


Question 31.
Which of the following compounds exhibits linkage isomerism?
(a) [Co(en)3]Cl3
(b) [Co(NH3)6] [Cr(en)3]
(c) [Co(en)2(NO2)CI]Br
(d) [Co(NH3)5CI]Br2

Answer

Answer: (c) [Co(en)2(NO2)CI]Br


Question 32.
Which of the following will not show geometrical isomerism?
(a) [Cr(NH3)4Cl2]Cl
(b) [Co(en)2Cl2]Cl
(c) [(Co(NH3)5NO2]Cl2
(d) [Pt(NH3)2Cl2]

Answer

Answer: (c) (Co(NH3)5NO2]Cl2


Question 33.
Which of the following shows maximum number of isomers?
(a) [Cr(NH3)4Cl2]
(b) [Ni(en)NH3]2+
(c) [Ni(C2O4] (en)2]2+
(d) [Cr(SCN)2(NH3)4]+

Answer

Answer: (d) [Cr(SCN)2(NH3)4]+


Question 34.
For the square planar complex |Mabcd| where M is the central atom and a, b. c, d are monodentate ligands, the number of possible geometrical isomers are
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Question 35.
The hybridisation involved in [Co(C2O4)3]3- is
(a) sp3d2
(b) sp3d3
(c) dsp3
(d) d2sp3

Answer

Answer: (d) d2sp3


Related post :-

Search keywords and tags :-

  • coordination compounds mcq with answers pdf”
  • “coordination compounds mcq with answers”
  • “mcqs on coordination compounds”
  • “coordination compounds mcq for neet”
  • “chemistry mcqs for class 12 chapter 1”
  • “coordination compounds class 12 test paper pdf”
  • “chapter 9 chemistry class 12 mcqs”
  • “introduction to coordination chemistry mcq with answers”

Leave a Comment

close