Class 12 English Vistas book chapter 3 – Journey to the end of the Earth MCQs 2022

journey to the end of the earth class 12 mcq | mcq of journey to the end of the earth | journey to the end of the earth mcq questions | journey to the end of the earth mcq

Class 12 English Vistas book chapter 3 – Journey to the end of the Earth MCQs 2022
Journey to the End of the Earth Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Journey to the End of the Earth Class 12 MCQ Questions with Answers English Chapter 3 :-

MCQs of Class 12 English Chapter 3, Journey to the End of the Earth by Tishani Doshi have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Chapter 3- Journey to the End of the Earth from NCERT Vistas book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Journey to the End of the Earth.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

Question 1.
How does visit to Antartica help to understand the effect of global warming?
(a) here one can see quickly melting glaciers and collapsing ice-shelves
(b) it is filled with snow
(c) it is away from urban rush
(d) it has hidden treasures.

Answer

Answer: (a) here one can see quickly melting glaciers and collapsing ice-shelves


Question 2.
The geographical phenomena is going to help us to know the history of mankind_________
(a) by showing the global warming
(b) by showing the imapacts of global warming
(c) by telling the age of existence of human beings on the earth
(d) by exploring the world of ice

Answer

Answer: (c) by telling the age of existence of human beings on the earth


Question 3.
Who is the author of the lesson Journey to the end of the Earth?
(a) Tishani Doshi
(b) Kamla Das
(c) Jane Austen
(d) Chitra Das

Answer

Answer: (a) Tishani Doshi


Question 4.
What is the meaning of ‘epiphany’?
(a) a moment of shock
(b) a moment of great sadness
(c) cacophony
(d) a moment of sudden and great revelation or realization

Answer

Answer: (d) a moment of sudden and great revelation or realization


Question 5.
The name of the programme that takes high school students to the end of the earth is ________.
(a) Students of Ice
(b) Students for Ice
(c) Students above Ice
(d) Students on Ice

Answer

Answer: (d) Students on Ice


Question 6.
What does the author mean by “In that short amount of time, we’ve managed to create quite a ruckus”?
(a) progress made by human race
(b) destruction and disturbance caused by human race
(c) stunning achievements of human race
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) destruction and disturbance caused by human race


Question 7.
The synonym of ‘ubiquitous’ is __________.
(a) abstract
(b) complex
(c) omnipresent
(d) simple

Answer

Answer: (c) omnipresent


Question 8.
The Drake Passage was created because of _________.
(a) India drifting northwards
(b) South America drifting off to join North America
(c) North America drifting off to join South America
(d) India’s collision with Asia

Answer

Answer: (b) South America drifting off to join North America


Question 9.
Gondwana existed roughly around ___________.
(a)110 million years ago
(b)450 million years ago
(c)250 million years ago
(d) 650 million years ago

Answer

Answer: (d) 650 million years ago


Question 10.
The narrator was aboard on the ship named ______
(a) World carrier
(b) Academic Discovery
(c) Akademik Shokalskiy
(d) Denim Explorer

Answer

Answer: (c) Akademik Shokalskiy


Question 11.
What was the name of the Southern Super continent?
(a) Asia
(b) Asia Pacific
(c) Northern pole
(d) Gondwana

Answer

Answer: (d) Gondwana


Question 12.
What gives us an insight into the world’s geological history?
(a) Study of Northern Pole
(b) Study of Southern Pole
(c) Study of Antarctica Continent
(d) None

Answer

Answer: (c) Study of Antarctica Continent


Question 13.
Which program was the author a part of?
(a) Tour Program
(b) Research Program
(c) Students on Ice Program
(d) None

Answer

Answer: (c) Students on Ice Program


Question 14.
Why is Antarctica completely pure?
(a) Because of ice
(b) because of avalanches
(c) because of melting glaciers
(d) because of non-existence of humans

Answer

Answer: (d) because of non-existence of humans


Question 15.
What used to flourished on Antarctica years back?
(a) Animals
(b) Tigers
(c) Humans
(d) Fauna and flora

Answer

Answer: (d) Fauna and flora


Question 16.
What kind of atmosphere does Antarctica have?
(a) coldest
(b) driest
(c) windiest
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 17.
What was the center of the Gondwana Supercontinent?
(a) Asia
(b) Pacific
(c) Antarctica
(d) All these

Answer

Answer: (c) Antarctica


Question 18.
How were the Himalayas formed?
(a) by a collapse in the Gondwana supercontinent
(b) by evolution
(c) by deforestation
(d) All these

Answer

Answer: (a) by a collapse in the Gondwana supercontinent


Question 19.
How has the man created ruckus on the earth?
(a) by travelling
(b) by encroaching the earth
(c) by visiting the iceland
(d) none

Answer

Answer: (b) by encroaching the earth


Question 20.
What disturbed the silence of the continent?
(a) The birds
(b) the animals
(c) the humans
(d) Avalanches

Answer

Answer: (d) Avalanches


Question 21.
Why was Tishani Doshi filled with relief and wonder when she first set his foot on the continent?
(a) to see its white expanse
(b) to see its vastness and immense white expanse
(c) to see the isolation from the rest of the world
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 22.
What was the objective of the Students on the Ice program?
(a) to make them travel
(b) to make them see snow
(c) to make them see white expanse in the form of ice
(d) to enable them to think differently to save the planet

Answer

Answer: (d) to enable them to think differently to save the planet


Question 23.
What was Gondwana?
(a) An ancient tourist place
(b) an ancient city in Antarctica
(c) An ancient super continent
(d) None

Answer

Answer: (c) An ancient super continent


Question 24.
Who was Geoff Green?
(a) Geoff was a Fellow of the Royal Canadian Geographical Society and The Explorers Club.
(b) A scientist
(c) A traveller
(d) A tourist guide

Answer

Answer: (a) Geoff was a Fellow of the Royal Canadian Geographical Society and The Explorers Club.


Question 25.
Why has the author called her journey as Journey to the End of the Earth’?
(a) because it was too far
(b) because no human race or plants exist
(c) crosses nine time zones, six checkpoints, three water bodies and many ecospheres to reach there.
(d) All these

Answer

Answer: (c) crosses nine time zones, six checkpoints, three water bodies and many ecospheres to reach there.


Question 26.
Why is the Antarctica the right place to understand the past, present and future?
(a) because half million-year-old carbon records are trapped in its layers of ice.
(b) because of layers of ice
(c) because of cold
(d) none

Answer

Answer: (b) because of layers of ice


Question 27.
Which programme aimed to take high school students to the end of the world?
(a) The author’s delight
(b) Teachers delight
(c) School program
(d) Geoff Green’s ‘Students on Ice’ programme

Answer

Answer: (d) Geoff Green’s ‘Students on Ice’ programme


Question 28.
Why is a visit to Antartica important to understand the effect of global warming?
(a) because here one can see quickly melting glaciers and collapsing ice-shelves
(b) because it is filled with snow
(c) because it is away from urban rush
(d) None

Answer

Answer: (a) because here one can see quickly melting glaciers and collapsing ice-shelves


Question 29.
What is the purpose of The Journey to the world’s most preserved place, Antarctica?
(a) to tour the world
(b) to see the beauty of the earth
(c) to know the geography more closely
(d) to sensitize the young minds towards climatic change

Answer

Answer: (d) to sensitize the young minds towards climatic change


Question 30.
Who is the author of the lesson?
(a) Tishani Doshi
(b) Kamla Das
(c) Jane Austen
(d) Chitra Das

Answer

Answer: (a) Tishani Doshi


Question 31.
If we want to know our earth, the human race and its past, present, and future where should we go?
(a) Northern Pole
(b) Southern Pole
(c) Gondwana
(d) Antarctica Continent

Answer

Answer: (d) Antarctica Continent


Question 32.
How does the geographical phenomena help us?
(a) how small changes cause big things to happen
(b) it makes us study
(c) it helps us to watch everything closely
(d) none

Answer

Answer: (a) how small changes cause big things to happen


Question 33.
Which program was a life changing program?
(a) Tour and Travels
(b) Know Antarctica
(c) Know your earth
(d) Students on Ice

Answer

Answer: (d) Students on Ice


Question 34.
Where is the world’s geological history trapped?
(a) on southern pole
(b) On Northern Pole
(c) on Asia Continent
(d) On Antarctica Continent

Answer

Answer: (d) On Antarctica Continent


Question 35.
Where does 90% of earth’s total ice exist?
(a) Pacific region
(b) Southern oceans
(c) Northern pole
(d) Antarctica Continent

Answer

Answer: (d) Antarctica Continent


Also check other Class 12 English Vistas book mcq with answers from below :-

Search keywords and tags :-

  • journey to the center of the earth mcqs
  • the enemy mcq
  • journey to the end of the earth short questions and answers
  • the study of our past is possible in antarctica through
  • who is the author of the lesson journey to the end of the earth
  • what is the purpose of the journey to the worlds most preserved place antarctica mcq
  • why is antarctica a restricted place
  • journey to the end of the earth summary

Leave a Comment

close