Class 12 English Vistas book chapter 8 Memories of childhood MCQs

memories of childhood class 12 questions and answers | memories of childhood class 12 pdf | english mcq questions for class 12 pdf | memories of childhood question answer ahsec | memories of childhood summary pdf | english mcq class 12 | extraquestion answer of memories of childhood | what comic incident did bama mention to her brother

Class 12 English Vistas book chapter 8 Memories of childhood MCQs
Class 12 English Vistas book chapter 8 Memories of childhood MCQs

Memories of Childhood Class 12 MCQ Questions with Answers :-

MCQs of Class 12 English Chapter 8, Memories of Childhood by Zitkala Sa and Bama have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Chapter 8- Memories of Childhood from NCERT Vistas book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Memories of Childhood. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

Question 1.
Bama’s brother told her that if she wanted to make progress, she had to
(a) learn to cook
(b) study
(c) learn to stitch and knit
(d) learn to drive

Answer

Answer: (b) study


Question 2.
Bama was very rebellious and the thought of oppression at the hands of upper castes
(a) infuriated her
(b) provoked her to slap someone
(c) made her abusive
(d) made her want to murder someone

Answer

Answer: (a) infuriated her


Question 3.
Bama’s elder brother was studying at
(a) school
(b) college
(c) university
(d) medical college

Answer

Answer: (c) university


Question 4.
She had thought that the man carrying the bag was only
(a) making a game out of carrying the parcel
(b) trying to make her laugh
(c) obeying orders
(d) not touching it because it was hot

Answer

Answer: (a) making a game out of carrying the parcel


Question 5.
The man was carrying
(a) pakoras
(b) samosas
(c) jalebis
(d) vadai or green banana bhaji

Answer

Answer: (d) vadai or green banana bhaji


Question 6.
One day the author was attracted by the sight of
(a) two riders on a horse
(b) a monkey performing tricks
(c) cattle treading out the grain from straw
(d) dogs fighting with cats

Answer

Answer: (c) cattle treading out the grain from straw


Question 7.
There would always be some kind of entertainment
(a) in the school
(b) in the church
(c) in the bazaar
(d) in the house

Answer

Answer: (c) in the bazaar


Question 8.
Bama used to dawdle along from school because she was
(a) too slow
(b) crippled
(c) distracted by lots of things on the way
(d) unable to wait for the school bus

Answer

Answer: (c) distracted by lots of things on the way


Question 9.
The author Bama felt she already had experienced the humiliation due to
(a) dark skin
(b) short height
(c) poverty
(d) untouchability

Answer

Answer: (d) untouchability


Question 10.
The author was being stared at by people and she felt she
(a) looked pretty
(b) looked terrible
(c) had suffered extreme indignities
(d) looked like a model

Answer

Answer: (c) had suffered extreme indignities


Question 11.
We have to submit because they are strong’. These words were said by
(a) Zitkala-Sa
(b) Judewin
(c) Marry-Ann
(d) Christine

Answer

Answer: (b) Judewin


Question 12.
Short hair, in the author’s tribe, was worn only by
(a) mourners
(b) old people
(c) young kids
(d) elderly women

Answer

Answer: (a) mourners


Question 13.
While others ate, the author
(a) laughed
(b) watched them
(c) cried
(d) frowned

Answer

Answer: (c) cried


Question 14.
Everyone kept standing except
(a) the teacher
(b) the matron
(c) the caretaker
(d) the author

Answer

Answer: (d) the author


Question 15.
As the bell rang, the whole group of pupils
(a) sat on the floor
(b) drew a chair from under the table
(c) sat on the stools
(d) knelt down on the ground

Answer

Answer: (b) drew a chair from under the table


Question 16.
The Indian girls wore
(a) clinging dresses
(b) nightgowns
(c) trousers
(d) skirts

Answer

Answer: (a) clinging dresses


Question 17.
Zitkala was being constantly observed by a woman who had
(a) a pale face
(b) fair complexion
(c) dark complexion
(d) angry look

Answer

Answer: (a) a pale face


Question 18.
Rama was a
(a) Bengali writer
(b) a Tamil Dalit
(c) an NRI
(d) a politician

Answer

Answer: (b) a Tamil Dalit


Question 19.
Zitkala-Sa was a victim of
(a) racial prejudice
(b) serious crime
(c) rape
(d) a car accident

Answer

Answer: (a) racial prejudice


Question 20.
The lesson ‘Memories of Childhood’ is
(a) an autobiographical episode
(b) a fable
(c) a legend
(d) a play

Answer

Answer: (a) an autobiographical episode


Question 21.
Which family did Bama belog to?
(a) A jewish family
(b) a rich family
(c) a poor catholic family
(d) all

Answer

Answer: (c) a poor catholic family


Question 22.
What was the name of the school where Zitkala studied?
(a) Carlisle Indian school
(b) Carlisle Western school
(c) Carlisle Indonesian school
(d) Carlisle American school

Answer

Answer: (a) Carlisle Indian school


Question 23.
What was the author’s original name?
(a) Zitkala
(b) Zitkala sa
(c) Zitkala Bama
(d) Gertrude Simmons Bonnin

Answer

Answer: (d) Gertrude Simmons Bonnin


Question 24.
Why did Zitkala hide herself?
(a) to save herself
(b) to save herself from a woman
(c) to save herself from other children
(d) to stop people from cutting her hair

Answer

Answer: (d) to stop people from cutting her hair


Question 25.
What was common between Bama and Zitkala?
(a) belonged to minority
(b) victims of cultural differences
(c) were struggling because of class
(d) all these

Answer

Answer: (d) all these


Question 26.
What sort of shows attracted Bama?
(a) shows by jugglers
(b) shows by monkeys
(c) shows by shopkeepers
(d) shows by political people

Answer

Answer: (d) shows by political people


Question 27.
What did Judewin tell Zitkala?
(a) A new dress is comming
(b) she will meet her mother
(c) she will go to a new place
(d) her hair would be cut

Answer

Answer: (d) her hair would be cut


Question 28.
Why did the Landlord’s man ask Bama’s brother on which street did they live?
(a) to know his class
(b) to know his background
(c) to know his work
(d) to know his caste

Answer

Answer: (d) to know his caste


Question 29.
Why did Zitkala feel oppressed in her new establishment?
(a) because of indignities shown to her
(b) because she didn’t like the place
(c) she wanted to be with her mother
(d) none

Answer

Answer: (a) because of indignities shown to her


Question 30.
Why did Zitkala find Eating by formula a hard trial?
(a) because of her inability to follow the bell taps
(b) because of too many rules
(c) because of restrictions
(d) none

Answer

Answer: (a) because of her inability to follow the bell taps


Question 31.
Which community does Bama belong to?
(a) rich
(b) Brahmins
(c) Untouchable low caste
(d) None

Answer

Answer: (c) Untouchable low caste


Question 32.
Who told Bama that untouchability is a crime?
(a) her mother
(b) Zitkala and Sa
(c) her sister
(d) Her brother Annan

Answer

Answer: (d) Her brother Annan


Question 33.
What did Zitkala mean by Eating By Formula?
(a) Set pattern of sitting
(b) set pattern of standing in lines
(c) set pattern of rules
(d) set pattern of eating decorum

Answer

Answer: (d) set pattern of eating decorum


Question 34.
What was Bama victim of?
(a) gender prejudice
(b) violence
(c) child abuse
(d) caste system

Answer

Answer: (d) caste system


Question 35.
Why did Bama reach home in one hour in place of 10 minutes?
(a) she was watching shows on the road
(b) she was stopping at every shop
(c) she was enjoying all fun on the roads
(d) all these

Answer

Answer: (d) all these


Question 36.
How much time did Bama take to reach home?
(a) 2 hours
(b) 3hours
(c) 4hours
(d) 1 hour

Answer

Answer: (d) 1 hour


Question 37.
What did the cutting of long hair of Zitkala Sa symbolise in the lesson?
(a) subjection to the rulers
(b) her wish to dominate
(c) her wish to get justice
(d) her wish to look modern

Answer

Answer: (a) subjection to the rulers


Question 38.
Who was Zitkala Sa?
(a) A tamilian
(b) A protester
(c) A native American
(d) None

Answer

Answer: (c) A native American


Question 39.
What are the names of the two women?
(a) Zitkala Sa a Native American and Bama Tamilian Dalit
(b) Zitkala and Sa
(c) Ba and Ma
(d) Annan and Bama

Answer

Answer: (a) Zitkala Sa a Native American and Bama Tamilian Dalit


Question 40.
Who is the author of the lesson Memories of childhood?
(a) Zitkala-Sa and Bama
(b) Emily Brontë
(c) Charles Dickens
(d) None

Answer

Answer: (a) Zitkala-Sa and Bama


Question 41.
What had hurt Bama in the society?
(a) Political plays
(b) class students
(c) Road shows
(d) Practice of untouchability

Answer

Answer: (d) Practice of untouchability


Question 42.
What is Belfry?
(a) part of a bell tower
(b) part of a tower
(c) part of a music tower
(d) part of a silver tower

Answer

Answer: (a) part of a bell tower


Question 43.
What did the story showcase?
(a) Discrimination on the basis of casteism specially with Indians in western culture
(b) difference of Indian and Western culture
(c) views of minorities
(d) none

Answer

Answer: (a) Discrimination on the basis of casteism specially with Indians in western culture


Question 44.
How did the scene in the market change Bama’s life?
(a) because of that she decided to study hard and stand against discrimination
(b) she became fearful
(c) she became stubborn
(d) she was irritated

Answer

Answer: (a) because of that she decided to study hard and stand against discrimination


Question 45.
Why did Zitkala start crying at the dining table ?
(a) she didn’t like the food
(b) she was a stranger
(c) because of eating by formula
(d) all these

Answer

Answer: (c) because of eating by formula


Also check other MCQs of Class 12 English with answers from below :-

Search keywords and tags :-

  • memories of childhood class 12 questions and answers
  • memories of childhood class 12 pdf
  • english mcq questions for class 12 pdf
  • memories of childhood question answer ahsec
  • memories of childhood summary pdf
  • english mcq class 12
  • extraquestion answer of memories of childhood
  • what comic incident did bama mention to her brother

Leave a Comment

close