CNS Pharmacology MCQs with Answers PDF 2023

In this post, the Multiple Choice Questions regarding CNS Pharmacology are given with answers for Practice. These Multiple Choice Questions are important from the Exam point of view. These MCQs can be very useful for exams like GPAT, NIPER, B- Pharma, D-Pharma, and many more similar examinations.

IMG 20220630 185020 453 compress96

Also, we will also provide more Chapterwise / Topicwise Questions regarding your exam like NET, GATE, GPAT, IIT JEE, JEST, TIFR, IIT JAM, CUCET, DUET, and many more. If you haven’t found an MCQ post regarding any of the exams or chapters or topics that you want then Please let us know in the comment section below.

Now, Practice the Multiple Choice Questions regarding CNS Pharmacology shaded below. Also at the end, you can download the CNS Pharmacology MCQs with Answers PDF.


CNS Pharmacology MCQs with Answers Free [Practice Now]


  1. Agents, stimulating CNS are all of the following except:
    a) Fluoxetine
    b) Clozapine
    c) Nootropil
    d) Sydnocarb
  2. Which of the following CNS stimulants are the agents of selective effect?
    a) Analeptics
    b) General tonics
    c) Psychostimulants
    d) Actoprotectors
  3. Indicate CNC stimulating drugs, which are the agents of general action:
    a) Nootropic agents
    b) Analeptics
    c) Psychostimulants
    d) Antidepressants
  4. Which of the following agents belongs to psychostimulants?
    a) Meridil
    b) Camphor
    c) Piracetam
    d) Pantocrin
  5. Indicate the nootropic agent:
    a) Sydnocarb
    b) Eleuterococci extract
    c) Fluoxetine
    d) Piracetam
  6. Which of the following agents is a respiratory analeptic?
    a) Piracetam
    b) Sydnocarb
    c) Bemegride
    d) Pantocrin
  7. Indicate the CNC stimulating drug, which belongs to adaptogens:
    a) Amphetamine
    b) Eleuterococci extract
    c) Caffeine
    d) Sydnocarb
  8. Actoprotectors are:
    a) Stimulators, improving physical efficiency
    b) Cognition enhancers, improving the highest integrative brain function
    c) Stimulants, raising non-specific resistance toward stresses
    d) Agents, stimulating the bulbar respiratory and vasomotor centers
  9. Adaptogens cause:
    a) Improvement of efficiency using physical loads and acceleration of recovery after the load
    b) Stimulation of respiratory and vasomotor centers
    c) Temporary relief of the feeling of tiredness, facilitating professional work and fighting somnolence
    d) Increased resistance towards stressful situations and adaptation to extreme conditions
  10. Indicate the CNS stimulants, which mitigate conditions of weakness or lack of tone within the entire organism or in particular organs.
    a) Psychostimulants
    b) Analeptics
    c) General tonics
    d) Antidepressants
  11. Which of the following agents is a general tone-increasing drug of plant origin?
    a) Meridil
    b) Eleuterococci′s extract
    c) Pantocrin
    d) Caffeine
  12. Indicate a general tone-increasing drug, which is an agent of animal origin.
    a) Pantocrin
    b) Amphetamine
    c) Sydnocarb
    d) Camphor
  13. Amphetamine:
    a) Is a powerful stimulant of the CNS
    b) Stimulates the medullar respiratory center and has an analeptic action
    c) Increases motor and speech activity, and mood decreases a sense of fatigue
    d) All of the above
  14. The mechanism of amphetamine action is related to:
    a) Direct catecholamiergic agonist action
    b) Inhibition of monoamine oxidase
    c) Increasing the release of catecholaminergic neurotransmitters
    d) All of the above
  15. Indicate the CNS stimulant, which is a piperidine derivative:
    a) Meridil
    b) Amphetamine
    c) Caffeine
    d) Sydnophen
  16. Which of the following CNS psychostimulants is a sydnonymine derivative?
    a) Caffeine
    b) Sydnocarb
    c) Meridil (methylphenidate hydrochloride)
    d) Amphetamine
  17. Sydnocarb causes:
    a) Decreased sense of fatigue, it facilitates professional work and fights somnolence
    b) The feeling of prosperity, relaxation, and euphoria
    c) Influx of physical and mental forces, locomotive, and speech excitation
    d) Peripheral sympathomimetic action
  18. Indicate the psychostimulant, which is a methylxanthine derivative:
    a) Caffeine
    b) Sydnocarb
    c) Amphetamine
    d) Meridil
  19. Which of the following psychostimulants acts centrally mainly by blocking adenosine receptors?
    a) Meridil
    b) Caffeine
    c) Amphetamine
    d) Sydnophen
  20. Principal properties of caffeine include all of the following EXCEPT:
    a) Cardiac analeptic (increase the rate and the force of the cardiac contraction)
    b) Adaptogenic (rise non-specific resistance towards stresses and adapt to extraordinary challenges)
    c) Psychoanaleptic (decrease the feeling of tiredness, facilitates professional work, and fights somnolence)
    d) Respiratory analeptic (stimulate the bulbar respiratory center)
  21. Caffeine can produce all of the following effects except:
    a) Coronary vasodilation
    b) Relaxation of bronchial and biliary tract smooth muscles
    c) Vasodilation of cerebral vessels
    d) Reinforcement of the contractions and increase of the striated muscle work
  22. Caffeine does not cause:
    a) Inhibition of gastric secretion
    b) Hyperglycemia
    c) Moderate diuretic action
    d) Increase in free fatty acids
  23. Therapeutic uses of caffeine include all of the following EXCEPT:
    a) Cardiovascular collapse and respiratory insufficiency
    b) Migraine
    c) Somnolence
    d) Gastric ulceration
  24. Adverse effects of caffeine include all of the following EXCEPT:
    a) Arrhythmias
    b) Insomnia
    c) Hypotension
    d) Psychomotor excitation
  25. Principal properties of cordiamine include all of the following EXCEPT:
    a) Cardiac analeptic
    b) Respiratory analeptic
    c) Coronarodilatator
    d) Significant abuse potential
  26. Сharacteristics of cordiamine includes all of the following EXCEPT:
    a) It stimulates the CNS and facilitates the movement coordination
    b) It is a respiratory analeptic of mixed action (stimulates both the medullar respiratory center and chemoreceptor of the carotid sinus zone)
    c) It decreases the aortic and coronary flow
    d) It counteracts the central depression produced by other drugs (barbiturates)
  27. Cordiamine is useful in the treatment of:
    a) Hypotension
    b) Coronary insufficiency
    c) Respiratory insufficiency
    d) All of the above
  28. Respiratory and cardiac analeptics are all of the following agents EXCEPT:
    a) Cordiamine
    b) Bemegride
    c) Caffeine
    d) Camphor
  29. Bemegride:
    a) Stimulates the medullar respiratory center (central effect)
    b) Stimulates chemoreceptors of the carotid sinus zone (reflector action)
    c) Is a mixed agent (both central and reflector effects)
    d) Is a spinal analeptic
  30. Which of the following CNS stimulants belongs to nootropics?
    a) Camphor
    b) Pantocrin
    c) Sydnocarb
    d) Piracetam
  31. Characteristics of nootropics include all of the following EXCEPT:
    a) Selective influence on the brain
    b) Improvement the ability to communicate with peers
    c) Decline in the highest integrative brain functions
    d) Increase in energetic exchange of the brain cells
  32. Which of the following statements concerning nootropics is not correct?
    a) They improve the highest integrative brain functions (memory, learning, understanding, thinking, and the capacity for concentration)
    b) They stimulate the bulbar respiratory center
    c) They stimulate existing neuronal synapses to optimum performance (adaptive capacity)
    d) They stimulate existing neuronal synapses to damaging influences, such as disturbances of the energy and neurotransmitter metabolism or ischemia (protective capacity)
  33. Features of piracetam include all of the following EXCEPT:
    a) It is a GABA derivative
    b) It does not influence the neuro-vegetative function
    c) Improvement begins in the 3′rd week
    d) It has a high potential for toxicity
  34. Piracetam can produce all of the following effects EXCEPT:
    a) Antipsychotic
    b) Anticonvulsant
    c) Psychometabolic
    d) Antihypoxic
  35. Piracetam is widely used for the treatment of:
    a) Senile dementia
    b) Asthenia
    c) Chronic alcoholism
    d) All of the above
  36. Indicate the CNS stimulant, which is used in pediatric medicine, as it improves the communication with the child, increases the ability to study and communicate with peers, and improves school performance?
    a) Meridil
    b) Piracetam
    c) Bemegride
    d) Amphetamine
  37. Which of the following CNS stimulants is used for cerebral stroke treatment?
    a) Pantocrin
    b) Sydnocarb
    c) Piracetam
    d) Caffeine

NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Hope you liked the above content about CNS Pharmacology MCQs with Answers Free 2022. For more content like this visit our Website “ExamFlame”. Also, you can also request the material you want in the comment section. Don’t forget to turn on the website’s notification to get regular updates, important information, and various study material regarding your exams.

CNS Pharmacology MCQs: ANSWER KEY

If you find any Question or Answer wrong , then you can mention in the comment below.

1.
(b)
2.
(c)
3.
(b)
4.
(a)
5.
(d)
6.
(c)
7.
(b)
8.
(a)
9.
(d)
10.
(c)
11.
(b)
12.
(a)
13.
(d)
14.
(d)
15.
(a)
16.
(b)
17.
(a)
18.
(a)
19.
(b)
20.
(b)
21.
(c)
22.
(a)
23.
(d)
24.
(c)
25.
(d)
26.
(c)
27.
(d)
28.
(b)
29.
(a)
30.
(d)
31.
(c)
32.
(b)
33.
(d)
34.
(a)
35.
(d)
36.
(b)
37.
(c)

Leave a Comment

close