CSIR NET Life Science – Environmental Biology Chapterwise Practice Questions Free 2022

CSIR NET Life Science Chapterwise Practice Questions for Free here, in this post of practicing Questions we have Constructed a set of 100 Questions from a chapter Environmental Biology for CSIR NET Life science exam also useful for other same level exams. You can also get here some other chapter’s Practice Set Questions .

Then, Practice Chapter-wise Questions Here, Only on ExamFlame and take your preparation to the another level. By Practicing these Question , you will feel more confident about this chapter. It also improve your confidence as well as time management that will help you a lot in your examination. So that’s why , Here in this post we have come up with CSIR NET Life Science – Environmental Biology Chapterwise Practice Questions.

IMG 20220624 221024 041 compress2

These Questions are strictly follow your syllabus of Life Science for CSIR NET and prepared under experts of this field. And the Question’s level matches the CSIR NET Exam level, so that this practice set of Questions will give you same exact feel of your exam. Also Check CSIR NET Life Science Study Material PDF Download Free 2022

Following Instructions to attempt the CSIR NET Life Science – Environmental Biology Chapterwise Practice Questions

  • In this practice post there are total 100 Multiple Choice Questions (MCQs) are given from the Chapter Cell Biology for CSIR NET Life Science.
  • Take a sheet of Paper and write down numbers from 1 to 100 .
  • Also Take a separate copy or page for Rough calculations .
  • Solve the Questions in a given time interval which you can choose yourself as per your preparation level .
  • Write your correct answer you think in answer sheet made by you by solving the Question .
  • Match your answers with the correct Answer key attached below at the end of this post .
  • Be honest with yourself and don’t forget to comment your marks below in the comment section.

CSIR NET Life Science – Environmental Biology Chapterwise Practice Questions Free 2022 [Practice Now]


  1. The best source of Vitamin C among the following:
    (a) Lycopersicum esculentum (b) Cirus medica
    (c) Capsicum annum (d) Phyllanthus emblica
  2. Pollution of big cities can be controlled to large extent by-
    (a) Wide roads and factories away from city
    (b) Cleanliness drive and proper use of pesticides
    (c) Proper sewage and proper exit of chemicals from factories
    (d) All of the above
  3. The Ecological pyramid that is always upright
    (a) Pyramid of energy (b) Pyramid of biomass
    (c) Pyramid of number (d) None of the above
  4. “Green house effect” with respect to global warming refers to-
    (a) Cooling & moist condition (b) Warming effect
    (c) Increased rainfall & greenery (d) Desertification
  5. In India, Tropical rain forest occurs in-
    (a) Jammu and Kashmir (b) Andaman & Nicobar
    (c) Uttar Pradesh (d) Himachal Pradesh
  6. Insectivorous plant generally grow in soil which is deficient in
    (a) Water (b) Nitrogen
    (c) Potassium (d) Calcium
  7. Atomospheric ozone layer which protect us from UV-B & C is getting depleted most
    by addition of-
    (a) Chloro flurocarbon (b) Carbon monooxide
    (c) Carbon dioxide (d) Sulpur dioxide
  8. A high BOD value in aquatic environment is indicative of-
    (a) A pollution free system
    (b) A highly polluted system due to excess of nutrients
    (c) A highly polluted system due to abundant heterotrophs
    (d) A highly pure water with abundance of autotrophs
  9. In which of the following the maximum plant diversity is found-
    (a) Tropical evergreen forests
    (b) Tropical moist deciduous forests
    (c) Sub tropical mountain forests
    (d) Temperate moist forests
  10. A term biotype means-
    (a) All individuals having same phenotype
    (b) All individuals having same genotype
    (c) All individual with different phenotype
    (d) All individuals with different genotype
  11. Among the following environmental pollutants has the problem of biomagnifications-
    (a) SO2
    (b) NO3
    (c) Hg fungicides (d) O3 & CO2
  12. An increase in the atmospheric level of automobile exhaust gases does not lead to-
    (a) Pb Pollution (b) O3
    Pollution
    (c) Particulate air pollution (d) O3
    Pollution
  13. The compound mainly responsible for pollution which caused the ill famed Bhopal
    gas tragedy was-
    (a) NH4OH (b) CH3NCO
    (c) CH3NH2O (d) CHCl3
  14. In recycling of mineral elements within an ecosystem, the responsible direct acing
    organism are called-
    (a) Decomposers (b) Producers
    (c) Primary consumers (d) Secondary consumers
  15. Eutrophication of water bodies resulting to killing of fishes is mainly due to-
    (a) Non-availability of food
    (b) Non-availability of light
    (c) Non-availability of oxygen
    (d) Non-availability of essential minerals
  16. The pyramid of biomass will be inverted in the ecosystem of-
    (a) Forests (b) Ponds
    (c) Grasslands (d) Drylands
  17. Primary productivity at the climax stage of a succession is-
    (a) Higher then consumption (b) Lower then the consumption
    (c) Equal to consumption (d) Not related to consumption
  18. UV radiations is injurious to plants because it-
    (a) Break phosphate bonds (b) Increases respiration
    (c) Causes dehydration (d) Causes genetic changes
  19. The pyramid of number of a parasitic food chain in forest ecosystem is-
    (a) Always inverted
    (d) Always upright
    (b) Mixture of inverted & upright
    (c) Sometimes inverted and sometimes upright
  20. The most stable ecosystem could be-
    (a) Ponds (b) Oceans
    (c) Desert (d) Forest
  21. Air pollutant gases causing acid rain are-
    (a) CO2
    & Cl2
    (b) CO2 & O3
    (c) SO2 & NOx
    (d) CFC & CO2
  22. Plants that grows in saline water lodged habitat are called-
    (a) Xerophytes (b) Halophytes
    (c) Mangrooves (d) Mesophytes
  23. Petro-crop plantation refers to-
    (a) Establishing gobar gas plant
    (b) Planting fast growing trees
    (c) Planting hydrocarbon rich plants
    (d) Recycling of waste
  24. Which of the following is true climax according to monoclimax theory-
    (a) Edaphic climax (c) Climatic climax
    (b) Biotic climax (d) Physiographic climax
  25. Ecotype is-
    (a) Genetically different but phenotypically similar
    (b) Genetically different but ecologically different individuals
    (c) Genetically adapted ecological race
    (d) Genetically & phenotypically dissimilar
  26. Competition is the most severe between the two-
    (a) Closely related species growing in different niche
    (b) Closely related species growing in same habitat
    (c) Distantly related species growing in same habitat
    (d) Distantly related species growing in different niche
  27. In ecological succession from pioneer to climax community, the biomass shall-
    (a) Decrease (b) No relation
    (c) Increase and then decrease (d) Increase continuously
  28. Rate of storage of organic matter not used by heterotrophs is termed as-
    (a) Net productivity (b) Net primary productivity
    (c) Gross primary productivity (d) Secondary productivity
  29. Abyssal zone in ocean has-
    (a) No sunlight but contains decomposers and consumers
    (b) No sunlight but contain producers
    (c) Sunlight and decomposers
    (d) Sunlight and producers
  30. Climate of world is threatened by-
    (a) Increasing amount of atmospheric O2
    (b) Decreasing amount of atmospheric O2
    (c) Increasing amount of atmospheric CO2
    (d) Decreasing amount of atmospheric CO2
  31. Among the following green house gases will absorb the light of wavelength-
    (a) 200 nm (b) 300 nm
    (c) 350 nm (d) 450 nm
  32. The photochemical smog is produced by-
    (a) Nitrogen oxides
    (b) Hydrocarbons
    (c) Nitrogen oxides & hydrocarbons
    (d) Solar radiation on NOX & hydrocarbon
  33. Major aerosol pollutant in jet plane emission is-
    (a) SO2
    (b) CO
    (c) Methane (d) Flurocarbon
  34. Those species whose populations have been seriously depleted and whose ultimately
    security is not assured is known
    (a) Threatened species (b) Endangered species
    (c) Vulnerable species (d) Rare species
  35. Wild life is destroyed most when-
    (a) There is lack of proper care
    (b) Mass scale hunting for foreign trade
    (c) Its natural habitat is destroyed
    (d) Natural calamity
  36. Increased incidence of floods in plains of North India are due to-
    (a) Increased deforestation in catchment areas
    (b) Increase in incidence of rainfall
    (c) Silting of dams
    (d) More area under cultivation
  37. The two major aspects of ecosystem are-structure and function. By function we mean-
    (a) The rate of biological energy flow i.e., the rate of production of respiration of
    community
    (b) Biological or ecological regulation including both regulation of organisms by
    environment and relation of environment by the organisms
    (c) The composition of biological community including species, numbers, biomass
    and life history
    (d) None of the above
  38. Micro consumers are popularly known as-
    (a) Primary consumer (b) Secondary consumer
    (c) Tertiary consumer (d) Decomposers
  39. Moss bags, epiphytic lichens and mosses have used for monitoring-
    (a) Air pollution (b) Water pollution
    (c) Oil pollution (d) Land pollution
  40. The maximum primary productivity is seen in-
    (a) Grasslands (b) Tropical rain forest
    (c) Deserts (d) Mangroves
  41. Ticks on cattle or cattle ergot feed on lice is an example of –
    (a) Ammensalism (b) Commensalism
    (c) Proto-cooperation (d) Mutualism
  42. When mimic resembles a ferocious/ poisonous/distasteful organism for eg. Viceroy
    butterfly mimics monarch butterfly is –
    (a) Aggressive mimicry (b) Conscious mimicry
    (c) Protective mimicry (d) All of these
  43. Early successful stages are tolerant of the harsh, abiotic condition in barren areas
    are characterized by-
    (a) Weedy a-selected (b) Weedy r-selected
    (c) Weedy g-selected (d) Weedy k-selected
  44. As ecosystem matures more g-selected replace g-selected. During this species richness
    and total biomass increase. Under such condition productivity-
    (a) Also Increase (b) remains unchanged
    (c) Decreased (d) Random increase
  45. Limitating factor in temperate and boreal forest is-
    (a) Nutrients (b) Frost
    (c) Oxygen (d) Sunlight
  46. Limitating factor for plant growth in steppes and desert is-
    (a) Nutrients (b) Water
    (c) Oxygen (d) Sunlight
  47. No succession is seen in Savannah grasslands –
    (a) Regular fires (b) Paucity of Nutrients
    (c) Low water availability (d) Low oxygen supply
  48. Diversity between geographical areas within one overall large area-
    (a) a- Diversity (b) b-diversity
    (c) g- Diversity (d) m-diversity
    356 CSIR-NET Life Sciences
  49. The characteristic population growth curve of bacteria is-
    (a) Straight (b) S shaped
    (c) J shaped (d) Random
  50. The maximum biodiversity will occur at-
    (a) Poles (b) Deserts
    (c) grasslands (d) Alpines
  51. Chimpanzees have a relatively low birth rate. They take good care of their young,
    and most chimps live a long life. The chimp survivorship curve would look like
    (a) a line that slopes gradually upward
    (b) a relatively flat line that drops steeply at the end
    (c) a line that drops steeply at first, then flattens out
    (d) a line that slopes gradually downward
  52. An oak tree produces thousands of acorns, but very few grow into mature oak trees.
    The oak tree exhibits a . . . survivorship curve.
    (a) Type I (b) Type II
    (c) Type III (d) Type I or II
  53. In the models that describe population growth, r stands for
    (a) population density
    (b) carrying capacity
    (c) total number of individuals in the population
    (d) growth rate
  54. When the per capita birth rate equals the per capita death rate
    (a) a population grows rapidly
    (b) the size of a population remains constant
    (c) density-dependent limiting factors do not affect the population
    (d) a population is in danger of extinction
  55. A population would always grow exponentially
    (a) if it were limited only by density-dependent factors
    (b) until it reaches carrying capacity
    (c) if there were no limiting factors
    (d) if it showed logistic growth
  56. A wildlife biologist is trying to predict what will happen to a bear population if bear
    hunting is banned. He had the equations all worked out but then realized that he had
    grossly underestimated the amount of food available to the bears. To make his
    predictions more accurate, he will have to go back to his equations and
    (a) decrease N (b) increase N
    (c) decrease K (d) increase K
  57. A population that grows rapidly at first and then levels off at carrying capacity can be
    modeled
    (a) by a logistic equation
    (b) as delta N/ delta t equals B minus D
    (c) as dN/dt = rN
    (d) as being relatively unaffected by limiting factor
  58. A population that is growing logistically
    (a) grows fastest when density is lowest
    (b) has a high intrinsic rate of increase
    (c) grows fastest at an intermediate population density
    (d) grows fastest as it approaches carrying capacity
  59. Human population growth was slow and gradual for a long period, but it turned
    sharply upward
    (a) after the development of agriculture, which decreased the death rate
    (b) during the last half-century, when the birth rate increased
    (c) as a result of the Black Death, which left more food for the survivors
    (d) during the Industrial Revolution, when the death rate dropped
  60. Which of the following is the most accurate comment on the Earth’s carrying capacity
    for people?
    (a) K is smaller now than it was a thousand years ago
    (b) The human population is still a long way from K
    (c) Our technology has allowed us to keep increasing K
    (d) When it comes to humans, the concept of K is irrelevant
  61. All of the organisms in a particular area make up a food chain.
    (a) a population (b) a community
    (c) a niche (d) an ecosystem
  62. _ views a community as a chance assemblage of organisms with similar abiotic
    needs.
    (a) The niche
    (b) The individualistic hypothesis
    (c) Species richness
    (d) Commensalism
  63. Milkweed plants produce bad-tasting and poisonous compounds that deter most planteaters. But the caterpillars of Monarch butterflies are able to eat milkweed leaves without being harmed. In fact, the chemicals obtained from milkweed actually protect the Monarch from insect-eating birds. This example illustrates
    (a) coevolution (b) competitive exclusion
    (c) succession (d) mutualism
  64. A bat locates insect prey in the dark by bouncing high-pitched sounds off them. One
    species of moth escapes predation by diving to the ground when it hears sonar of a
    particular bat species. This illustrates __ between the bat and moth.
    (a) mutualism (b) competitive exclusion
    (c) ecological succession (d) coevolution
  65. In terms of +, –, and 0, predation can be described as a _ relationship.
    (a) –/0 (b) +/0
    (c) +/+ (d) +/–
  66. Flounder look like the sea floor. This is an example of
    (a) Müllerian mimicry (b) aposomatic coloration.
    (c) character displacement (d) cryptic cloration
  67. Which of the following describes mimicry?
    (a) An insect’s bright colors warn a predator that it tastes bad
    (b) The mottled pattern on a fish looks like dead leaves on the bottom of a pond
    (c) Two species of mice live in the same area and eat the same kinds of seeds
    (d) A harmless frog resembles a poisonous frog
  68. A tick has what type of relationship with a dog?
    (a) agonistic (b) competitive
    (c) commensal (d) parasitic
  69. When goats were introduced to an island off the California coast, the goats lived in
    the same areas and ate the same plants as the native deer. The deer population
    dwindled, and the deer finally disappeared. This is an example of
    (a) commensalism (b) succession
    (c) coevolution (d) competitive exclusion
  70. The niche of an animal is
    (a) the number of individuals of the species the environment will support
    (b) the same as its habitat
    (c) the way the animal fits into its environment
    (d) its den or nest
  71. The resources a population actually uses describes its ; while the resources
    it actually uses are its _
    .
    (a) realized niche; habitat
    (b) realized niche; fundamental niche
    (c) fundamental niche; realized niche
    (d) habitat; ecosystem
  72. Two species of cuckoo doves live in a group of islands off the coast of New Guinea. Of
    33 islands, 14 have one species, 6 have the other, 13 have neither, and none has both.
    What might best explain this? The two species of birds could
    (a) be on different trophic levels
    (b) have similar niches

    (c) have a mutualistic relationship
    (d) have different niches
  73. The relationship between species A and species B is described as commensalism.
    This means that
    (a) both species suffer
    (b) both species benefit
    (c) one species benefits and the other species suffers
    (d) one species benefits and the other species is unaffected
  74. A lichen is actually composed of two organisms–a fungus and an alga. They depend on
    each other for survival. The most specific term that describes their relationship is
    (a) parasitism (b) commensalism
    (c) symbiosis (d) mutualism
  75. In Paine’s study of the intertidal zone on the coast of Washington State he found that
    (a) competitive exclusion inevitably reduced species richness
    (b) mutualism among prey species maintained species diversity
    (c) the mussel Mytilus preyed on the sea star Pisaster
    (d) the presence of a keystone predator maintained community diversity
  76. Under which of the following circumstances would interspecific competition be most
    obvious?
    (a) when resources are most abundant
    (b) in the presence of a keystone predator
    (c) when organisms have quite different ecological niches
    (d) when a foreign organism is introduced to a community
  77. Which of the following best illustrates ecological succession?
    (a) A mouse eats seeds, and an owl eats the mouse
    (b) Decomposition in soil releases nitrogen that plants can use
    (c) Grass grows on a sand dune, then shrubs, and then trees
    (d) Imported pheasants increase, while local quail disappear
  78. After clear-cutting, timber companies cannot afford to wait for the long process of
    _ to occur naturally; they plant trees right away.
    (a) mutualism (b) succession
    (c) coevolution (d) decomposition
  79. The current view of succession is
    (a) expressed by the equilibrial model
    (b) that disturbance and nonequilibrium are inevitable
    (c) that it ends once the climax community is established
    (d) that it proceeds in a linear fashion
  80. The . . . hypothesis contends that increased diversity is promoted when disturbances
    prevent competitive exclusion. The . . . hypothesis contend that increased diversity is
    promoted when disturbances result in the coexistence of several successional stages.
    (a) dynamic equilibrium . . .Wilson/MacArthur
    (b) Wilson and MacArthur. . . biogeography
    (c) aposomatic; cryptic
    (d) dynamic equilibrium . . .intermediate disturbance
  81. An organism’s trophic level refers to
    (a) the rate at which it uses energy
    (b) where it lives
    (c) what it eats
    (d) whether it is early or late in ecological succession
  82. Which of the following is a primary producer?
    (a) detritivores (b) shrimp
    (c) poison ivy (d) lions
  83. The main decomposers in an ecosystem are
    (a) bacteria and animals (b) plants and fungi
    (c) fungi and bacteria (d) bacteria and plants
  84. The energy for nearly every organism in nearly every ecosystem ultimately comes
    from
    (a) minerals in the soil (b) the sun
    (c) heat from Earth (d) respiration
  85. Which of the following equations is correct?
    (a) NPP equals GPP minus Respr
    (b) Respr equals NPP + GPP
    (c) GPP equals NPP– Respr
    (d) NPP equals GPP plus Respr
  86. The relationship between biomass and primary productivity is that
    (a) biomass is the rate of primary productivity
    (b) biomass is the inverse of primary productivity
    (c) biomass is the natural log of primary productivity
    (d) primary productivity is the rate at which biomass is produced
  87. When you eat an apple, you are a
    (a) primary consumer (b) tertiary consumer
    (c) primary producer (d) secondary consumer
  88. Why is a diagram of energy flow from trophic level to trophic level shaped like a
    pyramid?
    (a) Organisms at each level store most of the energy and pass little on
    (b) There are more producers than primary consumers, and so on
    (c) Organisms eventually die as they get older
    (d) Most energy at each level is lost, leaving little for the next
  89. In an ecosystem the _ is always greater than the _ .
    (a) number of primary producers . . . number of primary consumers
    (b) biomass of secondary consumers . . . biomass of primary producers
    (c) energy used by primary consumers . . . energy used by secondary consumers
    (d) biomass of primary producers . . . biomass of primary consumers
  90. The biggest difference between the flow of energy and the flow of chemical nutrients
    in an ecosystem is that
    (a) the amount of energy is much greater than the amount of nutrients
    (b) energy is recycled, but nutrients are not
    (c) organisms always need nutrients, but they don’t always need energy
    (d) nutrients are recycled, but energy is not
  91. Which of the following statements is correct?
    (a) Over land, evaporation exceeds transpiration and precipitation
    (b) Over land, evaporation and transpiration exceed precipitation
    (c) Over oceans, transpiration exceeds precipitation
    (d) Over oceans, evaporation exceeds precipitation
  92. An ecosystem is unlikely to be limited by the supply of __ because it is obtained
    from the air.
    (a) water (b) carbon
    (c) phosphorus (d) calcium
  93. Local conditions such as heavy rainfall or the removal of plants may limit the amount
    of nitrogen, phosphorus, or calcium available to a particular ecosystem, but the amount
    of carbon available to the system is seldom a problem. Why?
    (a) Organisms do not need very much carbon
    (b) Plants can make their own carbon using water and sunlight
    (c) Plants are much better at absorbing carbon from the soil
    (d) Many nutrients come from the soil, but carbon comes from the air
  94. Bacteria are especially important in making __ available to plants.
    (a) water (b) nitrogen
    (c) carbon (d) phosphorus
  95. The direct product of nitrogen fixation is
    (a) NH4+ (b) NO2
    (c) NO3 (d) NH3
  96. Nitrification is the conversion of
    (a) NO3 into N2 (b) N2 to NH3
    (c) organic nitrogen into NH4+ (d) NH4+ into NO3
  97. The major source of nitrogen for most nonagricultural plants is
    (a) nitrates in the soil. (b) N2 gas in the air.
    (c) proteins. (d) ammonium in the soil.
  98. The phosphorus cycle lacks a(n) _ component.
    (a) atmospheric (b) organic
    (c) mineral (d) aquatic
  99. Ospreys and other top predators in food chains are most severely affected by pesticides
    such as DDT because
    (a) their systems are especially sensitive to chemicals.
    (b) of their rapid reproductive rates.
    (c) the pesticides become concentrated in their prey.
    (d) they cannot store the pesticides in their tissues.
  100. Most endangered species are victims of
    (a) greenhouse warming.
    (b) habitat destruction.
    (c) overhunting.
    (d) competition with introduced species.

Hope you like the content shed above regarding the CSIR NET Life Science – Environmental Biology Chapterwise Practice Questions . For more content like this search “CSIR NET Life Science Examflame” on Google or you can also request your Material in the comment Section below. Also Don’t Forgot to turn on the notification of our website to get regular updates, Important Information and various Study materials regarding your Exams.

NOTE : – If you need anything else more like e-books, video lectures, syllabus  etc regarding  your Preparation / Examination  then do 📌 mention in the Comment Section below. 

CSIR NET Life Science – Environmental Biology Chapterwise Practice Questions Free : ANSWER KEY

If you find any Question or Answer wrong , then you can freely mention in the comment section below.

1. (d) 2. (d) 3. (a) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (a)
11. (c) 12. (d) 13. (b) 14. (a) 15. (c) 16. (b) 17. (c) 18. (d) 19. (a) 20. (b)
21. (c) 22. (c) 23. (c) 24. (b)25. (c) 26. (b) 27. (d) 28. (a) 29. (a) 30. (c)
31. (d) 32. (d) 33. (d) 34. (a) 35. (c) 36. (a) 37. (a) 38. (d) 39. (a) 40. (a)
41. (c) 42. (a) 43. (b) 44. (c) 45. (d) 46. (b) 47. (a) 48. (b) 49. (c) 50. (b)
51. (b) 52. (c) 53. (d) 54. (b) 55. (c) 56. (d) 57. (a) 58. (c) 59. (d) 60. (c)
61. (c) 62. (b) 63. (a) 64. (d) 65. (d) 66. (d) 67. (d) 68. (d) 69. (d) 70. (c)
71. (b) 72. (b) 73. (d) 74. (d) 75. (d) 76. (d) 77. (c) 78. (b) 79. (b) 80. (d)
81. (c) 82. (c) 83. (c) 84. (b) 85. (a) 86. (d) 87. (a) 88. (d) 89. (c) 90. (d)
91. (d) 92. (b) 93. (d) 94. (b) 95. (d) 96. (d) 97. (a) 98. (a) 99. (c) 100. (b)

Search Keywords and Tags :-

  • csir net life science topic wise question papers pdf
  • csir net topic wise questions chemistry
  • csir net life science practice questions pdf
  • csir net life science practice questions book
  • csir net life science part c questions
  • csir net life science 2022 question paper
  • csir net life science question paper in hindi
  • csir net life science question paper december 2019 pdf

Leave a Comment

close