CUET (UG) Biology Ecosystem MCQs with answers 2023

cuet MCQ, cuet mock test, biology mock test,cuet biology MCQ test, cuet entrance test, cuet admission test, cuet biology entrance test, cuet biology chapter wise question, cuet practice set, cuet biology practice set, cuet 2023 pg, cuet 2023 ug, nta cucet 2023, cuet 2023 syllabus pdf, cuet 2023 mock test, cuet biology syllabus, cuet 2023, cuet nta biology, cuet nta biology mock test, cuet nta biology questions, cuet nta biology mcq, cuet previous year question paper download, cuet biology previous year question paper download, cbse class 12 biology mcq,

IMG 20220727 155734 838 compress6

CUET Biology Test paper of chapter ecosystem is very much helpful for student to understand the type of questions that can be asked in your exam . Try to attempt below MCQs questions in a paper within a time limit without looking at the answer key first . After writting your answer in the paper , check your answers with the help of answer key provided at the end and calculate your score which you can comment at the end . This mock will also help you to understand your weak area which you need to improve .

Biology chapter ecosystem Objective questions with answers for CUET 2023 :

The answer is given at the end

  1. A functional unit of nature, where living organisms interact among themselves and also with the surrounding physical environment is
    (a) biosphere (b) ecosystem
    (c) environment (d) None of these
  2. Abiotic components refer to
    (a) non-living physico-chemical factors
    (b) living physico-chemical factors
    (c) gases produced by industries
    (d) living organisms
  3. Biotic components refer to
    (a) gases produced by industries
    (b) nutrient-deficient soil
    (c) living organisms
    (d) fossil fuels
  4. Stratification is more pronounced in
    (a) tropical rainforest (b) deciduous forest
    (c) temperate forest (d) tropical savannah
  5. Primary production is
    (a) expressed in terms of weight (gm-2) or energy (kcal m-2 )
    (b) the amount of biomass or organic matter produced per unit area over a time period by plants during photosynthesis
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of the above
  6. Primary productivity depends upon
    (a) availability of nutrients
    (b) photosynthetic capacity of plants
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of the above
  7. Which of the following is/are example(s) of detritivore?
    (a) Millipedes (b) Earthworm
    (c) Fiddler crabs (d) All of these
  8. The organisms which physically and chemically break the complex dead organic remains are known as
    (a) scavangers (b) decomposers
    (c) Both (a) and (b) (d) parasites
  9. The process by which water soluble inorganic nutrients godown into the soil horizon and get precipitated as unavailable salts is called as
    (a) fragmentation (b) leaching
    (c) catabolism (d) mineralisation
  1. The process of mineralisation by microorganisms helps in the release of
    (a) inorganic nutrients from humus
    (b) both organic and inorganic nutrients from detritus
    (c) organic nutrients from humus
    (d) inorganic nutrients from detritus and the formation of humus
  2. PAR stands for
    (a) Photosynthesis Active Reaction
    (b) Photosynthesis Absorb Radiation
    (c) Photosynthetically Active Radiation
    (d) Photosynthetically Active Reaction
  3. The green plants in an ecosystem which can trap solar energy to convert it into chemical bond energy are called
    (a) producer (b) decomposer
    (c) consumer (d) predators
  4. Ecosystems need a constant supply of energy
    (a) to counteract increasing disorderliness
    (b) to counteract decreasing disorderliness
    (c) to synthesise molecules
    (d) Both (a) and (c)
  5. Fill up the blanks.
    I. Herbivores are also called …A…
    II. Secondary consumers are eaten by larger …B… .
    III. …C… consumer eat the secondary consumers.
    IV. A network of many food chains is called a …D… .

    Choose the correct option for A, B, C and D.
    (a) A–secondary consumers, B–top predator, C–Quaternary, D–food web
    (b) A–primary consumer, B–predators, C–Tertiary consumer, D–food web
    (c) A–tertiary consumers, B–natural enemies, C–Primary consumer, D–food web
    (d) A–quaternary consumers, B–alligator, C–Top consumer, D–food web
  6. Which of the following two organisms are producers?
    (a) Plants and phytoplanktons
    (b) Plants and consumers
    (c) Zooplanktons and phytoplanktons
    (d) Phytoplanktons and chlorophylls
  7. Food chain refers to
    (a) number of humans forming a chain for food
    (b) animals gathered near a source of food
    (c) transfer of energy from producers to consumers
    (d) None of the above
  1. Which of the following factor is contributing to an overload of the carbon cycle?
    (a) Photosynthesis
    (b) Cellular respiration
    (c) Deforestation
    (d) Afforestation
  1. In what order do a hawk, grass and rabbit form a food chain in a meadow?
    (a) Hawk → grass → rabbit (b) Grass → hawk → rabbit
    (c) Rabbit → grass → hawk (d) Grass → rabbit → hawk
  1. …… begins with dead organic matter and saprophytes make the first trophic level. Most appropriate word for filling blank space is
    (a) Detritus food chain (b) Grazing food chain
    (c) Complex food chain (d) Normal food chain
  2. In an ecosystem, organism occupies a specific place in a food chain is called
    (a) Branching lines (b) Progressive straight line
    (c) Trophic level (d) Standing crop
  3. The organisms, which attack dead animals are
    (a) first link of the food chain and are known as primary producers
    (b) second link the food chain and are herbivorous
    (c) third link of the food chain and are tertiary consumers
    (d) present at the starting of food chain and are detritivores
  4. The 10% law for energy transfer in food chains was given by
    (a) Stanley (b) Tansley
    (c) Lindemann (d) Weismann
  5. The relation between producers and consumers in an ecosystem can be graphically represented in the form of a pyramid called
    (a) ecological pyramid (b) trophic level
    (c) Pi chart (d) pyramid of biomass
  6. To show how many organisms are present at each level of a food chain, ecologists use a model called
    (a) an energy flow pyramid
    (b) pyramid of numbers
    (c) pyramid of energy
    (d) food chain/food web pyramid
  1. Peacock eats a snake and snake eats frog and frog eats insects, while insects eat green plants. The position of peacock is
    (a) primary producer
    (b) secondary producer
    (c) decomposer
    (d) at the apex of food ecological pyramid
  2. An inverted pyramid of …A… may occasionally be observed in …B… communities.
    (a) A–energy, B–grassland
    (b) A–energy, B–forest
    (c) A–biomass, B–marine
    (d) A–biomass, B–grassland

CUET biology chapter-Ecosystem MCQs answer key :

1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (b) 10. (a) 11. (c) 12. (a) 13. (d) 14. (b) 15. (a) 16. (c) 17. (d) 18. (c) 19. (a) 20. (c) 21. (d) 22. (c) 23. (a) 24. (b) 25. (d) 26. (c)

Leave a Comment

close