CUET Biology Heredity and Variation Mock test 2023

Test yourself with CUET (UG) mock test of Biology Heredity and variation topic .Below you will get practice questions of topic Heredity and variation for CUET (UG) Biology domain subject .The test paper will help you to understand the type of questions that can be asked in your exam so that you can prepare yourself accordingly .

IMG 20220727 155734 838 compress6

CUET Undergraduate biology domain subject syllabus contain chapter Heredity and variation whose can be asked in your exam , you can conquer the chapter by practicing questions in which below CUET Heredity and variation biology mock test with answers will help you a lot .

CUET (UG) Heredity and Variation Biology Mock test Questions :

  1. Genetics is the branch of biology which deals with
    (a) variation (b) inheritance
    (c) Both (a) and (b) (d) study of characters
  2. The tendency of offspring to differ from their parents is called
    (a) variation (b) heredity
    (c) inheritance (d) resemblance
  3. Mendel investigated characters in garden pea plant manifested in two traits which were
    (a) similar (b) non-zygote
    (c) identical (d) opposite
  4. A true breeding line is characterised by the presence of
    (a) stable trait inheritance due to the continuous self pollination
    (b) varying traits in different generations due to the cross pollination
    (c) single trait in all generations due to allogamy
    (d) varying trait inheritance in a single generation due to geitonogamy
  5. Out of 7 contrasting trait pairs selected by Mendel, how many traits were dominant and recessive?
    (a) 7 and 7 (b) 8 and 6
    (c) 6 and 8 (d) 5 and 9
  6. Which is correct about traits chosen by Mendel for his experiment on pea plant?
    (a) Terminal pod was dominant
    (b) Constricted pod was dominant
    (c) Green coloured pod was dominant
    (d) Tall plants were recessive
  7. The first hybrid progeny obtained by Mendel were called
    (a) F1 -progeny (b) F0 -progeny
    (c) F2 -progeny (d) F3 -progeny
  8. F1 -progeny of a cross between pure tall and dwarf plant is always
    (a) tall
    (b) short
    (c) intermediate
    (d) None of these
  9. The Mendel crossed true breeding tall and dwarf plant varieties in his experiment. Tallness was the dominant character and dwarfness was recessive. The recessive character appeared in
    (a) F1
    (b) F2
    (c) F3
    (d) F2 and F3
  1. How did Mendel obtained recessive (dwarf) character in F2 -generation?
    (a) By self-pollinating F1
    (b) By self-pollinating F2
    (c) By cross-pollinating F1
    (d) By cross-pollinating F2
  2. Mendel crossed tall and dwarf plants. In F2 -generation both the tall and dwarf plants were produced. This shows
    (a) blending of characters
    (b) atavism
    (c) non-blending of characters
    (d) intermediate characters
  3. During his experiments, Mendel used the term factor for
    (a) genes (b) traits (c) characters (d) qualities
  4. Choose the incorrect match.
    (a) Phenotype – Physical appearance of an organism
    (b) Genotype – Expressed genes
    (c) Homozygous – Identical alleles of a gene present at the same locus
    (d) Heterozygous – Genes of an allelic pair are not same
  5. The phenotypic ratio of a monohybrid cross in F2 -generation is
    (a) 3 : 1 (b) 1 : 2 : 1
    (c) 2 : 1 : 1 (d) 9 : 3 : 3 : 1
  6. The genotypic ratio of a monohybrid cross in F2 -generation is
    (a) 3 : 1 (b) 1 : 2 : 1
    (c) 2 : 1 : 1 (d) 9 : 3 : 3 : 1
  7. Graphical representation to calculate the probability of all possible genotype of an offspring in genetic cross is called
    (a) Bunett square (b) Morgan square
    (c) Punnett square (d) Mendel square
  8. When alleles of two contrasting characters are present together and one of the character expresses itself during the cross while the other remains hidden gives the
    (a) law of purity of gametes
    (b) law of segregation
    (c) law of dominance
    (d) law of independent assortment
  9. 3:1 ratio in F2 -generation is explained by
    (a) law of partial dominance
    (b) law of dominance
    (c) law of incomplete dominance
    (d) law of purity of gametes
  1. The law of dominance is applicable in inheritance of
    (a) seed colour in pea
    (b) flower colour in Mirabilis jalapa
    (c) starch grain size in pea
    (d) roan coat colour in cattles
  2. The law based on fact that the characters do not show any blending and both the characters are recovered as such in F2 -generation although one character was absent in F1 -progeny, is
    (a) law of purity of gametes
    (b) law of independent assortment
    (c) law of incomplete dominance
    (d) law of dominance
  3. Theoretically in incomplete dominance one allele functions as normal, while another allele may function as
    (a) normal allele
    (b) non-functional allele
    (c) normal but less efficient allele
    (d) All of the above
  4. Incomplete dominance is similar to codominance in having identical
    (a) phenotypic ratio
    (b) genotypic ratio
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of the above
  5. The recessive trait in case of incomplete dominance is seen due to the
    (a) non-functional enzyme produced by modified gene
    (b) absence of any enzyme that may otherwise be produced by modified gene
    (c) normal or less efficient enzyme produced by recessive allele
    (d) Both (a) and (b)
  6. In human blood group inheritance
    (a) IA and IB are codominant
    (b) IA and IB are dominant over i
    (c) IA is dominant over IB
    (d) Both (a) and (b)
  7. If two persons with ‘AB’ blood group marry and havesufficiently large number of children, these children could be classified as ‘A’ blood group : ‘AB’ blood group : ‘B’ blood group in 1 : 2 : 1 ratio. Modern technique of protein electrophoresis reveals presence of both ‘A’ and ‘B’ type proteins in ‘AB’ blood group individuals. This is an example of
    (a) codominance
    (b) incomplete dominance
    (c) partial dominance
    (d) complete dominance
  1. Which of the following option (s) is/are correct for starch synthesis in pea seeds controlled by single gene which has two allelic forms B and b?
    (a) BB is round seed with large starch synthesis
    (b) bb is wrinkled seed with large starch synthesis
    (c) Bb is round seed with less starch synthesis
    (d) All of the above
  2. The types of gametes formed by the genotype RrYy are
    (a) RY, Ry, rY, ry (b) RY, Ry, ry, ry
    (c) Ry, Ry, Yy, ry (d) Rr, RR, Yy, YY
  3. In Mendel’s experiments with garden pea, round seed shape (RR) was dominant over wrinkled seeds (rr) and yellow colour (YY) was dominant over green colour (yy). What are the expected phenotypes in the F1 -generation of the cross RRYY ´ rryy?
    (a) Only round seeds with yellow cotyledons
    (b) Only wrinkled seeds with yellow cotyledons
    (c) Only wrinkled seeds with green cotyledons
    (d) Round seeds with yellow cotyledons and wrinkled seeds
    with yellow cotyledons
  4. In cross between pure breeding pea plants having yellow round (YYRR) and green wrinkled (yyrr) seeds, find out the total seeds (plants) having yellow colour in F2 -generation.
    (a) 12 (b) 10 (c) 14 (d) 11
  5. In a cross between plants having yellow round (YYRR) and green wrinkled (yyrr) seeds, what will be the ratio between seeds having yellow and green seed colour?
    (a) 3 : 2 (b) 3 : 1 (c) 9 : 7 (d) 7 : 9
  6. Mendel’s result on inheritance of characters were rediscovered by
    (a) de Vries (b) Correns
    (c) von Tschermak (d) All of these
  7. The chromosomes as well as genes occur in pair and the two alleles of a gene pair are located on
    (a) homologous chromosomes
    (b) non-homologous chromosomes
    (c) single chromosome
    (d) All of the above
  8. Who proposed the chromosomal theory of inheritance?
    (a) Sutton and Mendel (b) Boveri and Morgan
    (c) Morgan and Mendel (d) Sutton and Boveri
  9. In Morgan’s experiment, white and yellow genes were linked tightly, while white and miniature wing were loosely linked. The per cent recombination shown by these genes were
    (a) 50% each
    (b) 72% and 8.3%, respectively
    (c) 0.3% and 53%, respectively
    (d) 1.3% and 37.2%, respectively
  1. Polygenic traits are controlled by
    (a) one gene (b) two genes
    (c) three or more genes (d) mutant genes
  2. Phenylketonuria in human
    (a) manifests through phenotypic expressions
    (b) is characterised by mental retardation
    (c) leads to hair reduction and skin pigmentation
    (d) All of the above
  3. Which one of the following pairs is wrongly matched?
    (a) XO type of sex-determination – Grasshopper
    (b) ABO blood grouping – Codominance
    (c) Starch synthesis in pea – Multiple allele
    (d) TH Morgan – Linkage
  4. Choose the incorrect pair with respect to sex determination in different organisms.
    (a) Grasshopper = XO type
    (b) Birds = ZZ-ZW type
    (c) Drosophila = XX-XO type
    (d) Human = XX-XY type
  1. Colour blindness in humans
    (a) results in defect in either red or green cone of eyes
    (b) is caused due to the mutation in gene found on X-chromosome
    (c) affects males more frequently than females
    (d) All of the above
  2. In haemophilia, the affected protein is a part of a cascade of protein which is involved in the
    (a) formation of RBCs
    (b) formation of WBCs and platelets
    (c) coagulation of blood
    (d) anticoagulation

Other CUET Biology chapters mock test:

The answer key is below this .

CUET (UG) Heredity and Variation Biology Mock test Answers :

1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (a) 11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (a) 15. (b) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (a) 20. (a) 21. (d) 22. (c) 23. (d) 24. (d) 25. (a) 26. (a) 27. (a) 28. (a) 29. (a) 30. (a) 31. (d) 32. (a) 33. (d) 34. (d) 35. (c) 36. (d) 37. (c) 38. (c) 39. (d) 40. (c)

Search keywords and tags :

  • cuet biology mock test nta
  • cuet biology mock test free
  • cuet biology mock test pdf
  • cuet free mock test
  • cuet mock test by nta
  • cuet mock test in hindi

Leave a Comment

close