CUET (UG) Biology mock test of Biotechnology and Its Applications 2023

Here you will get CUET (UG) Biology mock test of chapter biotechnology and it’s application . Test yourself with CUET undergraduate biology Chapter-wise objective questions with answers .Alot of applicants look for mock test of biology domain subject of CUET to test their preparation before the actual exam . Below we have prepared the MOCK Test of biology chapter biotechnology and it’s application for CUET Which will help you to check your preparation level before actual exam .

CUET (UG) Biology mock test of Biotechnology and Its Applications
CUET (UG) Biology mock test of Biotechnology and Its Applications

CUET Biology mock test is as per the syllabus prescribed by NTA for biology domain subject . Solving mock test have various benefits . Mock test help you to understand the type of questions that can be asked in your exam , also it will help you to understand your weak areas which you can improve before the actual exam . Below is the CUET biology chapter biotechnology and it’s application questions along with their answers at the end .

Biotechnology and Its Applications, Biology mock test for CUET (UG) 2023:

The answer is given at the end .

  1. Biotechnology mainly deals with
    (a) industrial scale production of biopharmaceutical
    (b) biological use of genetically modified microbes, fungi, plants and animals
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of the above
  2. Applications like bioremediation, processed food, therapeutics and diagnostics are related to
    (a) biochemistry
    (b) microbiology
    (c) biotechnology
    (d) medical science
  3. Organic agriculture is a technique of raising crops for
    (a) increased food production
    (b) reduction in required labour
    (c) increasing the use of agrochemicals
    (d) None of the above
  4. Plants, bacteria, fungi and animals whose genes have been altered by manipulation are called
    (a) genetically modified organisms
    (b) hybrid organisms
    (c) pest resistant organisms
    (d) insect resistant organisms
  5. The bacterium, Bacillus thuringiensis is widely used in contemporary biology as an alternative of
    (a) insecticides
    (b) agent for the production of dairy products
    (c) source of industrial enzyme
    (d) indicator of water pollution
  1. Which bacterium was the first to be used as biopesticide on the commercial scale in the world?
    (a) Bacillus thuringiensis
    (b) Escherichia coli
    (c) Pseudomonas aeruginosa
    (d) Agrobacterium tumefaciens
  2. GM crops are designed to develop natural resistance from insects and pests. Which of the following crops are modified using Bacillus thuringiensis?
    (a) Corn and cotton (b) Tomato and rice
    (c) Patato and soybean (d) All of the above
  3. Bt toxin is
    (a) intracellular crystalline protein
    (b) extracellular crystalline protein
    (c) intracellular monosaccharide
    (d) extracellular polysaccharide
  4. Bt toxin protein crystals present in bacterium Bacillus thuringiensis, do not kill the bacteria because
    (a) bacteria are resistant to the toxin
    (b) bacteria enclose toxins in a special sac
    (c) toxins occur as inactive protoxins in bacteria
    (d) None of the above
  5. Which of the following nematodes infects the root of the tobacco plants which reduces the production of tobacco?
    (a) Wuchereria (b) Ascaris
    (c) Meloidegyne incognita (d) Enterobius
  6. RNAi stands for
    (a) RNA interference (b) RNA interferon
    (c) RNA inactivation (d) RNA initiation
  1. What is the demerit of using bovine insulin (from cow) and porcine insulin (from pig) in diabetic patients?
    (a) It leads to hypercalcemia
    (b) It is expensive
    (c) It may cause allergic reactions
    (d) It may lead to mutations in human genome
  2. Which polypeptide chain is removed during the maturation of proinsulin into insulin?
    (a) A-chain ( 21 amino acids)
    (b) B-chain ( 30 amino acids)
    (c) C-chain ( 33 amino acids)
    (d) A and B-chains
  3. Which step was proved to be the main challenge in the production of human insulin by recombinant DNA technology?
    (a) Splitting A and B–peptide chain
    (b) Addition of C-peptide to proinsulin
    (c) Getting insulin assembled into mature form
    (d) Removal of C-peptide from active insulin
  4. Second generation vaccines are prepared by recombinant DNA technology. Which of the following is/are examples of such vaccines?
    (a) Herpes virus vaccine (b) Hepatitis-B virus vaccine
    (c) Solk’s polio vaccine (d) Both (a) and (b)
  5. For the first time, gene therapy was tried on a 4 year old girl in 1990 to treat which of the following enzyme deficiency?
    (a) Cytosine Deaminase (CDA)
    (b) Adenosine Deaminase (ADA)
    (c) Tyrosine oxidase
    (d) Glutamate trihydrogenase
  6. A patient has a defective gene for the enzyme Adenosine Deaminase (ADA). He/She lacks functional cells and therefore, fails to fight the infecting pathogens. The cells are
    (a) B-lymphocytes (b) Phagocytes
    (c) T-lymphocytes (d) Both (a) and (c)
  7. Adenosine Deaminase (ADA) deficiency can be cured by …A… and …B… but it is not fully curative. Here, A and B can be
    (a) A–gene therapy, B–radiation therapy
    (b) A–bone marrow transplantation, B–enzyme replacement therapy
    (c) A–organ transplantation, B–hormone replacement therapy
    (d) A–radiation therapy, B–enzyme replacement therapy
  8. Which one of the following molecular diagnostic techniques is used to detect the presence of a pathogen in its early stage of infection?
    (a) Angiography
    (b) Radiography
    (c) Enzyme replacement technique
    (d) Polymerase Chain Reaction (PCR)
  1. In which of the following methods, a probe is allowed to hybridise to its complementary DNA in the clone of cells?
    (a) Gene therapy
    (b) Autoradiography
    (c) Polymerase chain reaction
    (d) Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA)
  2. Technique used to detect mutated genes is called
    (a) gel electrophoresis (b) polymerase chain reaction
    (c) gene therapy (d) autoradiography
  3. Animals whose DNA is manipulated to possess and express an extra (foreign) gene are known as
    (a) transgenic animals (b) hybrid animals
    (c) transversion animals (d) All of the above
  4. Transgenic animals are those which have foreign
    (a) DNA in all of their cells
    (b) Proteins in all of their cells
    (c) RNA in all of their cells
    (d) RNA in some of their cells
  5. Transgenic animals that serve as model to study many human diseases such as …… .
    (a) Alzheimer’s disease (b) cancer
    (c) night blindness (d) Both (a) and (b)
  6. Which of the following transgenic animals are used in testing safety of polio vaccine before they are used on human?
    (a) Transgenic cow (b) Transgenic monkey
    (c) Transgenic mice (d) Transgenic sheep
  7. What is the term used for animals that made to carry genes, which make them more sensitive to the toxic substances than other normal animals?
    (a) Transgenic (b) Transversion
    (c) Transition (d) Transformant
  8. A monopoly granted to a person who has either invented a new and useful article, made improvement in an existing article or invented a new process of making an article is called
    (a) bioethics (b) patent
    (c) biopiracy (d) genetic recombination
  9. Biopatent means
    (a) right to use an invention
    (b) right to use biological resources
    (c) right to use applications are processes
    (d) All of the above
  10. Basmati is unique for its aroma and flavour, whose A… documented varieties are cultivated in B… . Here, A and B refer to
    (a) A–27, B–America (b) A–30, B–America
    (c) A–27, B–India (d) A–30, B–India
  1. Which of the following option is related to bioethics?
    (a) Process of discovery and commercialisation of new products
    (b) Use of bioresources without proper authorisation
    (c) Both (a) and (b)
    (d) Standards used to regulate human activities in relation to the biological world

CUET (UG) 2023 Biology chapter-Biotechnology and Its Applications mock answer :

1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (a) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (c) 10. (c) 11. (a) 12. (c) 13. (c) 14. (c) 15. (d) 16. (b) 17. (d) 18. (b) 19. (d) 20. (b) 21. (d) 22. (a) 23. (a) 24. (d) 25. (c) 26. (a) 27. (b) 28. (d) 29. (c) 30. (d)

Search keywords and tags :

  • cuet mock test by nta
  • cuet free mock test
  • cuet mock test biology
  • cuet mock test pdf
  • cuet mock test in hindi
  • cuet mock test 2023 nta pdf
  • cuet biology mock test free
  • cuet biology mock test pdf

Leave a Comment

close