CUET (UG) 2023 Biology mock test of Biotechnology : Principle and Processes

Are you looking for CUET (UG) Biology mock test of biotechnology principle and processes chapter . Then here you will get CUET undergraduate biology mock test of chapter biotechnology principle and process along with their answer key the end . CUET undergraduate mock test chapterwise is provided on examflame which you use to test yourself before the actual exam .

CUET (UG) 2023 Biology mock test of Biotechnology : Principle and Processes
CUET (UG) 2023 Biology mock test of Biotechnology : Principle and Processes

CUET (UG ) Biology mock test is according to syllabus of biology domain subject provided by NTA . Common University entrance test is a national level examination conducted by NTA for admission in UG and PG Courses of various central university .

Practicing from cuet biology Chapter-wise mock test Will help you to test yourself before the actual exam . With the help of mock test you can understand your weak areas which you need to work more .

CUET biology chapter Biotechnology : Principle and Processes mock test 2023:

  1. The controlled use of biological agents, such as live organisms or enzymes from organisms to produce products and processes useful to humans is called as
    (a) biochemistry (b) molecular biology
    (c) biotechnology (d) microbiology
  2. EFB stands for
    (a) European Federation of Biotechnology
    (b) Eurasian Federation of Biotechnology
    (c) East Asia Federation of Biotechnology
    (d) Ethiopian Federation of Biotechnology
  3. Genetic engineering techniques include
    (a) altering genetic material
    (b) sequencing genetic material
    (c) studying genetic material
    (d) None of the above
  4. The specific sequence of DNA that initiate replication of alien DNA in rDNA technology is called as
    (a) initiation sequence
    (b) origin of replication
    (c) origin of DNA
    (d) initiation of DNA
  5. The different basic steps of genetically modifying an organism are given below randomly.
    I. Identification of DNA with desirable genes.
    II. Transfer of the DNA to its progeny.
    III. Maintenance of introduced DNA in the host.
    IV. Introduction of identified DNA into the host.
    Which of the following represents the correct sequence of steps?

    (a) I, II, III and IV (b) I, IV, III and II
    (c) III, IV, II and I (d) I, III, IV and II
  1. The enzymes, commonly used in genetic engineering are
    (a) restriction endonuclease and polymerase
    (b) endonuclease and ligase
    (c) restriction endonuclease and ligase
    (d) ligase and polymerase
  2. In the naming of restriction enzymes, the first letter of the name is derived from ….. A …. and next two letters from the ….. B ….. and fourth letters from the name of ….. C …. of …. D …. from which the enzymes are extracted. A to D in the statement can be
    A B C D

    (a) genus species strain bacteria
    (b) species genus strain bacteria
    (c) genus species variety eukaryote
    (d) species genus variety eukaryote
  3. Restriction endonuclease binds to DNA and cuts two strands of double helix at specific points in their
    (a) sugar-phosphate backbone
    (b) hydrogen bond
    (c) glycosidic bonds
    (d) None of the above
  4. Restriction enzyme cuts the DNA strand a little away from the centre of palindrome site between
    (a) same two bases on same strand
    (b) same two bases on opposite strand
    (c) opposite bases on same strand
    (d) opposite bases on opposite strand
  5. How many fragments will be generated, if a closed circular DNA molecule is digested using a restriction enzyme having six recognition sites on the DNA?
    (a) 4 (b) 6 (c) 7 (d) 5
  1. Which of the following option (s) is not correct regarding Eco RI enzyme?
    (a) Restriction endonuclease enzyme
    (b) Isolated from Escherichia coli RY13
    (c) Cuts at specific position within the DNA
    (d) None of the above
  2. The cutting of DNA by ……… results in the fragments of DNA. Choose the appropriate option.
    (a) restriction endonucleases
    (b) exonuclease
    (c) endonuclease
    (d) anhydro L-galactose
  3. Which of the following techniques is most commonly used to separate DNA molecules by size?
    (a) Chromatography (b) PCR
    (c) RFLP (d) Gel electrophoresis
  4. Having become an expert on gel electrophoresis, you are asked to examine a gel for a colleague. Where would you find the smallest fragments of DNA?
    (a) Near the positive electrode, farthest away from the wells
    (b) Near the negative electrode, close to the wells
    (c) Near the top, near the negative pole
    (d) Near the middle they tend to slow-down after the first few minutes
  5. In gel electrophoresis, the separated bands of DNA are cut out and extracted from the gel piece. This step is called
    (a) elution (b) origin of replication
    (c) competency (d) transformation
  6. In recombinant DNA technique, the term vector refers to a
    (a) donor DNA, it is identified and picked up through electrophoresis
    (b) plasmid transfers DNA into host cell
    (c) collection of entire genome in the form of plasmid
    (d) enzyme, cuts the DNA at specific sites
  7. Which of the following is used in recombinant DNA technique?
    (a) Cell wall of virus
    (b) Gene which produces capsid of virus
    (c) Bacteriophage
    (d) Capsid of virus
  8. The DNA used as a carrier for transferring a fragment offoreign DNA into a suitable host is called
    (a) cloning vector (b) vehicle DNA
    (c) gene carrier (d) All of these
  1. The function of ori in a vector is
    (a) help in replication of linked DNA
    (b) control copy number of the linked DNA
    (c) help in selecting recombinants
    (d) Both (a) and (b)
  2. If recombinant DNA carrying antibiotic resistance gene (e.g. ampicillin) is transferred into E. coli cell, the host cell is transformed into ampicillin resistant cells. The ampicillinnresistant gene in this case is called a
    (a) vectors (b) plasmid
    (c) selectable marker (d) cloning sites

CUET biology chapter Biotechnology : Principle and Processes mock answers :

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (b) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (b) 11. (d) 12. (a) 13. (d) 14. (a) 15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (d) 19. (d) 20. (c)

Search keywords and tags :

  • cuet mock test by nta
  • cuet free mock test
  • cuet mock test biology
  • cuet mock test pdf
  • cuet mock test in hindi
  • cuet mock test 2023 nta pdf
  • cuet biology mock test free
  • cuet biology mock test pdf

Leave a Comment

close