CUET Classification Reasoning Questions with Answers 2023

Here you will get CUET UG general test reasoning questions and answers to classification for practice. classification reasoning questions for cuet will help you in reasoning section of your CUET general test . CUET general test section 3 consists of reasoning questions which need thoroughly practice which you can do with the the help of questions provided below .

CUET UG Classification Reasoning Questions with Answers
CUET UG Classification Reasoning Questions with Answers

CUET earlier known as CUCET is conducted for students seeking to take admission in various central universities UG & PG courses. The CUET exam consists of three sections out of which in section 3 general test consists of questions from reasoning. The reasoning has a vast syllabus and consists of a lot of chapters, we have provided chapter-wise reasoning MCQ for CUET which you can use to practice questions among them below are the classification reasoning questions and answers.


CUET UG Classification Reasoning Questions with Answers


The Answer to the Questions given below is attached at the end. Moreover, if you have any doubt regarding the questions and their answer then please let us know in the comment.

Directions (Q. Nos. 1-16) In each of these questions, four words have been given out of which three are alike in some manner while the fourth one is different. Choose out the odd one.

  1. (a) Pear (b) Apple (c) Guava (d) Orange
  2. (a) Football (b) Volleyball (c) Cricket (d) Chess
  3. (a) Tortoise (b) Duck
    (c) Snake (d) Whale
  4. (a) Violet (b) Blue
    (c) Green (d) White
  5. (a) Tea (b) Cinchona
    (c) Rubber (d) Chalk
  6. (a) Bajra (b) Mustard
    (c) Rice (d) Wheat
  7. (a) Rashtrapati Bhavan
    (b) Chatrapati Shivaji Terminus
    (c) Taj Mahal
    (d) Sun Temple
  8. (a) Tonnes (b) Quintals
    (c) Grams (d) Kilometres
  9. (a) Dagger (b) Hammer
    (c) Knife (d) Sword
  10. (a) King (b) Queen
    (c) Bishop (d) Minister
  11. (a) Feeling (b) Joy
    (c) Anxiety (d) Anger
  12. (a) Aluminum (b) Iron
    (c) Copper (d) Brass
  13. (a) Silent valley (b) Silicon valley
    (c) Indus valley (d) Damodar valley
  14. (a) Spade (b) Knife
    (c) Axe (d) Blacksmith
  15. (a) Garlic (b) Chilli
    (c) Ginger (d) Potato
  16. (a) Manure (b) Nitrogen
    (c) Ammonia (d) Urea
    Directions (Q. Nos. 17-27) In these questions, four pairs of words are given, out of which the words in three pairs bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.
  17. (a) Shoe : Leather (b) Iron : Axe
    (c) Table : Wood (d) Jewellery : Gold
  18. (a) Saturn : Planet
    (b) Sun : Star
    (c) Milky Way : Constellation
    (d) Titan : Satellite
  1. (a) Principal : School (b) Pages : Note book
    (c) Letters : Word (d) Students : Class
  2. (a) Dim : Bright (b) Wrong : Right
    (c) Shallow : Deep (d) Genuine : Real
  3. (a) Nitrogen & oxygen : Air
    (b) Sulphur & Phosphorous : Match stick
    (c) Hydrogen & Oxygen : Water
    (d) Magnesium & Silver : Stainless steel
  4. (a) Water : Thirst (b) Talent : Education
    (c) Food : Hunger (d) Air : Suffocation
  5. (a) Sky : Cloud (b) Purse : Wallet
    (c) Cupboard : Almirah (d) Chair : Stool
  6. (a) Tree : Stem (b) Face: Eye
    (c) Chair : Sofa (d) Plant : Flower
  7. (a) Shirt : Dress (b) Boy : Girl
    (c) Mango : Fruit (d) Table : Furniture
  8. (a) Pen – Ink (b) Pot – Water
    (c) Bottle – Tonic (d) Cylinder – Air
  9. (a) Bulb – Filament (b) Pencil – Lead
    (c) Leaf – Flower (d) Fruit – Seed
  10. Which among the following is a mismatched pair of
    religion practiced and its holy book?

    (a) Islam : Quran (b) Sikhism : Guru Granth Saheb
    (c) Jainism : Upanishad (d) Christianity : Bible
    Directions (Q.Nos. 29-43) In each of these questions, some groups of letters are given, all of which except one, share a common similarity while one is different. Choose the odd one out.
  11. (a) A (b) O (c) U (d) Y
  12. (a) GE (b) MK (c) WU (d) QN
  13. (a) AE (b) AI (c) IO (d) EI
  14. (a) ABD (b) FGI (c) LMO (d) STU
  15. (a) BDW (b) DFU (c) FHS (d) GIQ
  16. (a) VRT (b) RMP (c) YUW (d) FBD
  17. (a) DEB (b) HIF (c) NOL (d) RTP
  18. (a) HJN (b) JLP (c) PRU (d) QSW
  19. (a) CHG (b) LMM (c) BBC (d) HEG
  20. (a) RAT (b) OUT (c) BED (d) LOT
  21. (a) D H F (b) K O M (c) R V T (d) W Y X
  22. (a) A Y B Z (b) B X C Y (c) D V E W (d) M P O N
  23. (a) C P B O (b) B O D Q
    (c) A N H U (d) E S G T
  24. (a) P R S Q (b) U W X V
    (c) L O N M (d) C E F D
  25. (a) M O N J K (b) A C A Z V
    (c) G M R G S (d) M E T E I

Directions (Q. Nos. 44-52) In each of the following questions, four numbers are given. Out of these, three are alike in a certain way but the rest one is different. Choose the one that is different from the rest four.

  1. (a) 17 (b) 27 (c) 29 (d) 37
  2. (a) 29 (b) 53 (c) 85 (d) 125
  3. (a) 37 (b) 45 (c) 49 (d) 65
  4. (a) 35 (b) 49 (c) 50 (d) 63
  5. (a) 120 (b) 168
    (c) 290 (d) 380
  6. (a) 126 (b) 217
    (c) 345 (d) 513
  7. (a) 13 (b) 17
    (c) 23 (d) 37
  8. (a) 4867 (b) 5555
    (c) 6243 (d) 6655
  9. (a) 272 (b) 210
    (c) 240 (d) 304

Directions (Q.Nos. 53-60) Choose the odd numeral pair/group in each of the following questions.

  1. (a) 34 : 43 (b) 55 : 62
    (c) 62 : 71 (d) 83 : 92
  2. (a) 12 : 96 (b) 13:117
    (c) 15 : 120 (d) 16 : 128
  3. (a) 12 : 72 (b) 24 : 36
    (c) 60 : 74 (d) 84 : 96
  4. (a) 18 : 108 (b) 23 : 138
    (c) 20 : 80 (d) 26 : 156
  5. (a) 62 : 37 (b) 74 : 40
    (c) 85 : 60 (d) 103 : 78
  6. (a) 34 : 12 (b) 43 : 30
    (c) 52 : 21 (d) 62 : 19
  7. (a) 7 : 18 (b) 9 : 26
    (c) 11 : 36 (d) 13 : 42
  8. (a) 133 : 98 (b) 150 : 115
    (c) 182 : 140 (d) 188 : 153

NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

CUET Classification Reasoning Questions: Answers


1.
(d)
2.
(d)
3.
(d)
4.
(d)
5.
(d)
6.
(b)
7.
(a)
8.
(d)
9.
(b)
10.
(d)
11.
(a)
12.
(d)
13.
(b)
14.
(d)
15.
(b)
16.
(b)
17.
(b)
18.
(c)
19.
(a)
20.
(d)
21.
(d)
22.
(b)
23.
(a)
24.
(c)
25.
(b)
26.
(a)
27.
(c)
28.
(c)
29.
(d)
30.
(d)
31.
(b)
32.
(d)
33.
(d)
34.
(b)
35.
(d)
36.
(c)
37.
(d)
38.
(b)
39.
(d)
40.
(d)
41.
(d)
42.
(c)
43.
(a)
44.
(b)
45.
(d)
46.
(c)
47.
(c)
48.
(d)
49.
(c)
50.
(c)
51.
(d)
52.
(c)
53.
(b)
54.
(b)
55.
(c)
56.
(c)
57.
(b)
58.
(d)
59.
(c)
60.
(c)

Search keywords and tags :

  • cuet reasoning questions pdf
  • cuet reasoning mock test
  • reasoning questions for cuet 2023
  • CUET UG topics reasoning questions
  • CUET classification reasoning questions
  • Cuet reasoning questions with answers
  • CUET Reasoning syllabus

More CUET Reasoning Questions to practice you may like:

[Catlist name =”CUET reasoning mcq”]

Leave a Comment

close