CUET GK Questions with answers 2022

Here you will get the 100 most important CUET General knowledge questions for the Common test of the CUET undergraduate exam. Practice CUET (GK) gk questions with answers. Important CUET undergraduate general test gk questions with answers below to practice. You can also practice CUET reasoning questions for the general test.

CUET GK Questions with answers 2022
CUET gk Questions with Answers

Below we have provided CUET general awareness & current affairs questions to practice and suggest student attempt questions in an exam surrounding and take a copy to write their answer and at the end match their answers from the answer key provided at the end.

CUET GK questions with answers below :

The Answer keys are also given at the end.

  1. Browning of paper in old books is caused by
    (a) frequent use (b) lack of aeration
    (c) collection of dust (d) oxidation of cellulose
  2. Who was popularly known as Africa’s Gandhi?
    (a) Mir Karzai (b) Nelson Mandela
    (c) Firoz Gandhi (d) MK Gandhi
  3. Name the body which has replaced the UN Commission on Human Rights.
    (a) Secretariat
    (b) Human Rights Council
    (c) Trusteeship Council
    (d) Economic and Social Council
  4. The Great Wall of China was built by
    (a) Li-tai-pu (b) Shih Huang-ti
    (c) Lao-tze (d) Confucius
  5. In which year Colombia hosted the NAM summit
    (a) 1996 (b) 1997 (c) 1994 (d) 1995
  6. The Central Food Technological Research Institute (CFTRI) is located at
    (a) Nagpur (b) Ernakulam
    (c) Mysore (d) Dehradun
  7. The Head office of coca cola company is in
    (a) Atlanta (b) Florida
    (c) New York (d) New Jercy
  8. Name the country where the first Industrial Revolution took place
    (a) Germany (b) France
    (c) America (d) Great Britain
  9. The Indian Institute of Science is located at
    (a) Kolkata (b) Mumbai
    (c) Chennai (d) Bengaluru
  10. Who played a key role in the formation of the Lokpal bill in India?
    (a) Baba Amte
    (b) Medha Patekar
    (c) Vipin Hazarika
    (d) Anna Hajare
  11. Which of the following devices is generally used to check multiple-choice questions?
    (a) MICR (b) Bar Code Reader
    (c) OCR (d) OMR
  12. Which one of the following is an ‘Air-to-air’ missile?
    (a) Astra (b) Prithvi
    (c) Agni (d) Akash
  13. Flight-recorder is technically called
    (a) altitude meter (b) dark box
    (c) blind box (d) black box
  14. National Library, the largest in India, is located in
    (a) Kolkata (b) Chennai
    (c) Mumbai (d) Delhi
  1. In cricket, a run taken when the ball passes the batsman without touching his bat or body is called
    (a) drive (b) leg bye (c) bye (d) bosie
  2. Bernard Shaw is the author of the drama
    (a) Twelfth Night (b) Arms and the Man
    (c) Death of a Salesman (d) Murder in the Cathedral
  3. Gol Gumbaz, the largest dome in India, is located in the State of
    (a) Bihar (b) Karnataka
    (c) Maharashtra (d) Madhya Pradesh
  4. National Consumer Rights Day is observed in India on
    (a) December 24 (b) September 25
    (c) October 25 (d) November 25
  5. Yen is the currency of
    (a) Yugoslavia (b) Mexico
    (c) Japan (d) Thailand
  6. Which one of the following is a ‘Surface to Air missile’?
    (a) Trishul (b) K-15 Sagarika
    (c) Brahmos (d) Agni
  7. Nehru Trophy is associated with
    (a) Hockey (b) Football
    (c) Kabaddi (d) Table Tennis (Women)
  8. Odissi classical dance originated in
    (a) Orissa (b) Andhra Pradesh
    (c) Rajasthan (d) Gujarat
  9. Who discovered America?
    (a) Vasco-Da-Gama (b) Columbus
    (c) Captain Cook (d) Amundsen
  10. The famous painting ‘Monalisa’ was the creation of
    (a) Michael-Angelo (b) Leonardo-Da-Vinci
    (c) Piccasso (d) Van Gogh
  11. The first woman to swim across seven important seas is
    (a) Chandini (b) Bula Choudhary
    (c) Mridula Rajiv (d) Priya Shanbhag
  12. Who said that “India’s soul lives in villages”?
    (a) Vinoba Bhave (b) Jayaprakash Narayan
    (c) Nehru (d) Gandhiji
  13. The headquarters of WTO is at
    (a) New York (b) Doha
    (c) Uruguay (d) Geneva
  14. Which state is called the ‘Rice Bowl’ of India?
    (a) Andhra Pradesh (b) Tamil Nadu
    (c) Kerala (d) Karnataka
  15. Flight Recorder is technically called
    (a) Dark box (b) Blind box
    (c) Black box (d) Altitude meter
  1. Which of the following countries has entered into an agreement with India for the supply of Advanced Jet Trainer (HAWK)?
    (a) Russia (b) USA
    (c) England (d) France
  2. Yuan is the currency of
    (a) Japan (b) China
    (c) Italy (d) Yugoslavia
  3. Santosh Trophy is associated with
    (a) Hockey (b) Football
    (c) Basketball (d) Badminton
  4. Kathakali classical dance originated in
    (a) Kerala (b) Karnataka
    (c) Rajasthan (d) Tamil Nadu
  5. The 16 years old schoolboy, Arjun Vajpai who became the youngest Indian to successfully climb the world’s highest peak, Mount Everest, on May 22, 2010, is from which state?
    (a) Uttar Pradesh
    (b) Madhya Pradesh
    (c) National Capital Territory of Delhi
    (d) Uttarakhand
  6. Which one of the following is an ‘Air-to-Air’ missile?
    (a) Prithvi (b) Agni
    (c) Akash (d) Astra
  7. Who presented the first Union Budget of Independent India?
    (a) Dr. Rajendra Prasad
    (b) Jawaharlal Nehru
    (c) R K Shanmukham Chetty
    (d) Dr. Ambedkar
  8. Antara’ is the news agency of
    (a) Saudi Arab (b) Indonesia
    (c) Japan (d) Russia
  9. ‘Reuters’ is the news agency of
    (a) Britain (b) Canada
    (c) France (d) None of these
  10. Xinhua’ is the news agency of
    (a) North Korea (b) Japan
    (c) China (d) South Korea
  11. The Holy City Kedarnath was devastated due to
    (a) Cloud burst (b) Earthquake
    (c) Bombing (d) Over commercialisation
  12. Sabawoon’ is the news agency of
    (a) Turkey (b) Egypt
    (c) Afghanistan (d) Kazakhstan
  13. Which one among the following Ex-Chief Ministers did not go to jail for Scamsor Corruption Charges?
    (a) Om Prakash Chautala (b) Lalu Prasad
    (c) Mayawati (d) Madhu Koda
  14. World famous book ‘Das Capital’ was written by
    (a) Angels (b) Karl Marx
    (c) R.C. Dutta (d) None of these
  1. India won Champions Trophy 2013 under the Captainship of
    (a) Virat Kohli (b) M S Dhoni
    (c) Ravindra Jadeja (d) Shikhar Dhawan
  2. What is called Dedicated Freight Corridor?
    (a) Railway track for freight movement
    (b) Road link for freight movement
    (c) A business hub of Uttar Pradesh
    (d) None of the above
  3. Who was the first Railway Minister of Independent India?
    (a) Morarjee Desai (b) John Mathai
    (c) Sachchidananda Sinha (d) Dr. Ambedkar
  4. The term ‘Grand Slam’ is associated with which one of the following games?
    (a) Cricket (b) Swimming
    (c) Lawn Tennis (d) Badminton
  5. How many countries are permanent members of the Security Council of the United Nations Organization?
    (a) 4 (b) 6
    (c) 5 (d) 7
  6. Mary Kom belongs to which sports?
    (a) Wrestling (b) Boxing
    (c) Shooting (d) Badminton
  7. The name of the White Revolution is associated with
    (a) K Rangarajan (b) Verghese Kurien
    (c) M S Swaminathan (d) J V Narlikar
  8. India’s Permanent Research Station ‘Dakshin Gangotri’ is located at
    (a) Indian Ocean (b) Himalayas
    (c) Antarctica (d) Arabian Sea
  9. Anushka Shankar is the daughter of which famous Indian?
    (a) Ravishankar (b) Uday Shankar
    (c) Mamta Shankar (d) Tanushree Shankar
  10. Who, among the following is the propagator of ‘Art of Living?
    (a) Sri Sri Ravishankar (b) Swami Ramdev
    (c) Swami Agnivesh (d) Rajneesh
  11. The organization ‘World Wide Fund for Nature’ (WWF) was established in 1961 at
    (a) France (b) UK
    (c) Switzerland (d) Spain
  12. A popular dance form in Jammu and Kashmir is
    (a) Garba (b) Chhau
    (c) Chakri (d) Bihu
  13. ‘Otis’ is the name associated with
    (a) telegraph (b) submarine
    (c) computer (d) lift
  14. The name of the eminent activist associated with the Lokpal Bill is
    (a) Medha Patkar (b) Anna Hazare
    (c) Sonia Gandhi (d) Baba Amte
  1. Zubin Mehta, the Indian-born maestro is a
    (a) vocalist (b) painter
    (c) musician (d) poet
  2. The dance form popular in North East India is
    (a) Lai Haroba (b) Parhaun
    (c) Roof (d) Bhangra
  3. CRIS stands for
    (a) Centre for Railway Internal Services
    (b) Centre for Railway Information Systems
    (c) Centre for Rail and Indian Stations
    (d) Centre for Railway International Services
  4. Among the following wonders of the world, the one that is still surviving is
    (a) Pyramids of Egypt (b) Colossus of Rhodes
    (c) Pharos of Alexandria (d) Statue of Zeus at Olympia
  5. ‘Devdas’ is written by
    (a) Sarat Chandra Chattopadhyay
    (b) Vikram Seth
    (c) Munshi Premchand
    (d) Rabindranath Tagore
  6. ‘Court’ is the playing area for
    (a) badminton (b) lawn tennis
    (c) basketball (d) All of these
  7. The term not associated with football is
    (a) forward (b) corner
    (c) pass (d) penalty corner
  8. Which of the following university is an Open University?
    (a) Calcutta University (b) Mumbai University
    (c) IGNOU (d) Nalanda University
  9. Which of the following countries is not a permanent member of UN Security Council?
    (a) USA (b) UK
    (c) France (d) Spain
  10. ‘Green Peace International’ (Netherlands) was founded in
    (a) 1961 (b) 1971 (c) 1984 (d) 1974
  11. ‘World Watch Institute’ is located in
    (a) Rome (b) Paris
    (c) Geneva (d) Washington
  12. Dada Saheb Phalke Award is given by the Ministry of
    (a) Social Welfare
    (b) Corporate Affairs
    (c) Home Affairs
    (d) Information and Broadcasting
  13. Berlin’ is situated on the bank of the river
    (a) Denube (b) Volga
    (c) Spree (d) Dnieper
  14. Which of the following is a ‘Fire and forget anti-tank missile?
    (a) Trishul (b) Agni
    (c) Akash (d) Nag
  1. Which city is called the ‘City of Nawabs’?
    (a) Delhi (b) Amritsar (c) Agra (d) Lucknow
  2. Which of the following festivals is associated with full moon day?
    (a) Id-ul-Fitr (b) Easter
    (c) Holi (d) Diwali
  3. Which of the following is a classical dance from North India?
    (a) Kathak (b) Kathakali
    (c) Kuchipudi (d) Bharat Natyam
  4. Which of the following name is not associated with painting?
    (a) K L Saigal (b) Jamini Roy
    (c) Manjit Bawa (d) M F Hussain
  5. Who among the following is not a Dada Saheb Phalke Award winner?
    (a) Amitabh Bachchan (b) Asha Bhonsle
    (c) Pran (d) Mrinal Sen
  6. Who among the following is an Olympic Medal winner?
    (a) P T Usha (b) Sania Mirza
    (c) Mahesh Bhupati (d) Saina Nehwal
  7. Which of the following award is given to recognize outstanding achievement in sports?
    (a) Padma Shri (b) Arjuna Award
    (c) Param Vir Chakra (d) Ashok Chakra
  8. The temple situated near Pushkar Lake in Rajasthan is related to
    (a) Lord Ganesh (b) Lord Vishnu
    (c) Lord Mahesh (d) Lord Brahma
  9. If someone is injured in an accident and broken his knee joint then he or she needs to consult
    (a) Orthopedic (b) Paediatrician
    (c) Oncologist (d) Urologist
  10. If you have the option of buying a refrigerator with a 1-star, 3-star, or 5-star rating given by BEE, then which one you will prefer?
    (a) 3-star (b) 5 star
    (c) 1 star (d) does not matter
  11. Name the city which hosts the literary festival (the largest in the Asia Pacific)
    (a) Jaipur (b) Lucknow
    (c) Kolkata (d) New Delhi
  12. Sri Pranab Mukherjee was elected as MP from which of the following places before becoming the President of India?
    (a) Howrah (b) Jangipur
    (c) Malda (d) Raiganj
  13. Who won the Best Actor Award for the film Paan Singh Tomar?
    (a) Irrfan Khan
    (b) Aamir Khan
    (c) Farhan Akhtar
    (d) Ranbir Kapoor
  1. Hugo Chavez was the President of which country?
    (a) Cuba (b) Venezuela
    (c) Argentina (d) Brazil
  2. Cue ball, break shot, pool table’ are terms associated with which of the following games?
    (a) Billiards (b) Squash
    (c) Golf (d) Cricket
  3. Who won the Champions Trophy, in 2013?
    (a) India (b) Sri Lanka
    (c) England (d) South Africa
  4. On which river’s bank ‘Rome’ is located?
    (a) Don (b) Dnieper
    (c) Tiber (d) Po
  5. Name the train which covers the longest distance in India.
    (a) Jammu Tawi Express
    (b) Jammu Kanniyakumari Express
    (c) Himsagar Express
    (d) Vivek Express
  6. Which of the following two terminal stations August Kranti Rajdhani Express is running?
    (a) New Delhi – Howrah
    (b) New Delhi – Chennai
    (c) New Delhi – Mumbai
    (d) New Delhi – Hyderabad
  7. How many commands are made in the Indian Navy?
    (a) Two (b) Three
    (c) Four (d) Five
  8. In which year Border Security Force (BSF) was established?
    (a) 1947 (b) 1950
    (c) 1960 (d) 1965
  9. Which of the following Fighter Groups are included in Air Force?
    (a) Mig-21 Variant
    (b) Mig-29 S, Mig-25 S, Mig-27 S
    (c) Jaguar
    (d) All of the above
  10. In which year Shatabadi Express was started?
    (a) 1969 (b) 1972
    (c) 1988 (d) 1977
  11. Which is the first Indian satellite to be launched?
    (a) Aryabhatt (b) Bhaskar-I
    (c) Rohini (d) Insat
  12. Ustad Amjad Ali is associated with
    (a) Sarod (b) Tabla
    (c) Violin (d) Sitar
  13. Which of the following folk dance is represented by Mridalini Sarabhai?
    (a) Bharatnatyam (b) Kathak
    (c) Kuchipuri (d) Manipuri17.
  14. Who is the first Indian to climb Mount Everest?
    (a) Navog Sherpa (b) KD Yadav
    (c) Bachendri Pal (d) Tenjing Norge
  1. First Automated Teller Machine (ATM) is started in which of the following city?
    (a) Kolkata (b) Mumbai
    (c) New Delhi (d) Chennai
  2. Who is the first woman to become an IPS Officer?
    (a) Ujjwala Rai (b) Anna George Malhotra
    (c) Kiran Bedi (d) Karnelia Sorabji

NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

CUET (UG) Gk questions answers :

1.
(d)
2.
(b)
3.
(b)
4.
(b)
5.
(d)
6.
(c)
7.
(a)
8.
(d)
9.
(d)
10.
(d)
11.
(d)
12.
(a)
13.
(d)
14.
(a)
15.
(c)
16.
(b)
17.
(b)
18.
(a)
19.
(c)
20.
(a)
21.
(b)
22.
(a)
23.
(b)
24.
(b)
25.
(b)
26.
(c)
27.
(d)
28.
(a)
29.
(c)
30.
(b)
31.
(b)
32.
(b)
33.
(a)
34.
(a)
35.
(c)
36.
(c)
37.
(b)
38.
(a)
39.
(c)
40.
(a)
41.
(c)
42.
(c)
43.
(b)
44.
(b)
45.
(a)
46.
(b)
47.
(c)
48.
(c)
49.
(b)
50.
(b)
51.
(c)
52.
(a)
53.
(a)
54.
(c)
55.
(c)
56.
(d)
57.
(b)
58.
(c)
59.
(a)
60.
(b)
61.
(a)
62.
(a)
63.
(d)
64.
(d)
65.
(c)
66.
(d)
67.
(b)
68.
(d)
69.
(d)
70.
(c)
71.
(d)
72.
(d)
73.
(c)
74.
(a)
75.
(a)
76.
(a)
77.
(d)
78.
(b)
79.
(d)
80.
(a)
81.
(b)
82.
(a)
83.
(b)
84.
(a)
85.
(b)
86.
(a)
87.
(a)
88.
(c)
89.
(d)
90.
(c)
91.
(b)
92.
(d)
93.
(d)
94.
(c)
95.
(a)
96.
(a)
97.
(a)
98.
(d)
99.
(b)
100.
(c)

Leave a Comment

close