CUET Reasoning Coding and Decoding MCQ Question Answers

In this blog you will get CUET reasoning questions of Coding decoding along with their answer to practice for general test of CUET undergraduate exam . CUET is a mandatory exam for students seeking to take admission in undergraduate courses of central universities . CUET(UG) section-3 consist questions from general mental ability .

CUET Reasoning Coding and Decoding MCQ Question Answers
CUET Reasoning Coding and Decoding MCQ Question Answers

CUET (UG) general test contain total 75 questions out of which you need to answer 60 questions in 1 hour (60 minutes) . So, CUET general test you will get 1 minute to solve a questions and by practicing more and more questions you will able to solve questions quickly which you can do by our CUET reasoning questions .

CUET general test contain questions from General Knowledge , Current Affairs, General Mental Ability, Numerical Ability, Quantitative Reasoning (Simple application of basic mathematical concepts arithmetic/algebra geometry/ mensuration/stat taught till Grade 8), Logical and Analytical Reasoning. You can achieve excellency in those section by practicing questions , similarly we have provided CUET reasoning question from topic coding decoding below to practice.

CUET Reasoning coding decoding questions :

Answer of the below mcq questions of coding decoding verbal reasoning for CUET is given in the end .

  1. If ‘FISH’ is written as ‘EHRG in a certain code, the how would JUNGLE be written in that code?
    (a) ITMFKD (b) ITNFKD
    (c) KVOHMF (d) TIMFKD
  2. If SUMMER is coded as RUNNER, then code for WINTER will be
    (a) SUITER (b) VIOUER
    (c) WALKER (d) SUFFER
  3. If in a certain code, ‘BASIC’ is written as ‘DDULE’, then how is ‘LEADER’ written in that code?
    (a) NGCFGT (b) NHCGGU
    (c) OGDFHT (d) OHDGHU
  4. If the code for MOTHER is JRQKBU, then what is the code for PRINCIPAL?
    (a) MRFKZLMXI (b) SULQFLSDO
    (c) MUFQZLMDI (d) MRFKZFMXI
  5. If ‘GOLD’ is written as ‘HOME’, ‘COME’ is coded as ‘DONE’ and ‘CORD’ is coded as ‘DOSE’, then how would you code SONS?
    (a) TPOT (b) TOOT
    (c) TOOS (d) TONT
  6. If EHFNRQ is the code for BECKON, then which word has the code QDFWXULQ?
    (a) NCAUTIRN (b) NACUTIRN
    (c) NATCRIUN (d) NACTURIN
  7. In a certain code, SWITCH is written as TVJSDG. Which word would be written as CQFZE?
    (a) BARED (b) BRAED
    (c) BREAD (d) BRADE
  8. If in a certain language, MACHINE is coded as LBBIHOD, then which word would be coded as SLTMFNB?
    (a) RKSLEMA (b) TKULGMC
    (c) RMSNEOA (d) TMUNGOC
  9. In a certain code, INACTIVE is coded as VITCANIE. How is COMPUTER written in the same code?
    (a) PMOCRETU (b) ETUPMOCR
    (c) UTEPMOCR (d) MOCPETUR
  10. In a certain code, KAVERI is coded as VAKIRE. How is MYSORE written in that code?
    (a) EROSYM (b) SYMROE
    (c) SYMERO (d) None of these
  11. If SPIDER is written as PSDIRE in a certain code, then how could COMMON be written in that code?
    (a) OCOMMO (b) OCMMNO
    (c) OCMOMN (d) OCMMON
  1. If in a certain language, CONDEMN is written as CNODMEN, then how will TEACHER be written in that code?
    (a) TAECEHR (b) TCAEHER
    (c) TAECHER (d) TAEECHR
  2. In a certain code, DECEMBER is written as, ERMBCEDE. Which word will be written as ERMBVENO in that code?
    (a) AUGUST (b) SEPTEMBER
    (c) OCTOBER (d) NOVEMBER
  3. In a certain code, FIRE is written as QHOE and MOVE as ZMWE. Following the same rule of coding, what should be the code for the word OVER?
    (a) MWED (b) MWEO
    (c) MWOE (d) MWIO
  4. In a certain code, STOVE is written as FNBLK, then how will VOTES be written in that code?
    (a) FLKBN (b) LBNKF
    (c) LKNBF (d) LNBKF
  5. If in a code language ‘PARENT’ is written as ‘BDFGJK’ and ‘CHILDREN’ is written as ‘MOXQUFGJ’ then how is ‘REPRINT’ written in that same code?
    (a) FGBFXJK (b) FGBUXJK
    (c) FGBFXGD (d) BGFXJK
  6. In a code language ‘ORGANISATION’ is written as ‘CBDWLQJWYQCL’ and ‘OPERATION’ as
    ‘CXFBWYQCL’. How would ‘SEPERATION’ be coded?

    (a) EJXEBYQCL (b) JFQYWBCXQL
    (c) JFXFBWYQCL (d) QCLYWBFXJE
  7. If the letters in PRABA are coded as 27595 and THILAK is coded as 368451, then how can BHARATI be coded?
    (a) 9567568 (b) 9675538
    (c) 9657538 (d) 9567538
  8. If NOIDA is written as 39658, then how will INDIA be written?
    (a) 36568 (b) 63568
    (c) 63569 (d) 65368
  9. If ‘FLARE’ is coded as 21, 15,26, 9, 22, then how would ‘BREIF’ be coded in the same language?
    (a) 25, 9, 22, 21, 18 (b) 5, 37, 11, 19, 13
    (c) 13, 19, 11, 37, 5 (d) 25, 9, 22, 18, 21
  10. If ‘LINGER’ is ‘123456’ and ‘FORCE’ is ‘56789’ then ‘FIERCE’ will be
    (a) 345667 (b) 456678
    (c) 345677 (d) Cannot be determined
  1. If B = 2, BAG = 10, then BOX = ?
    (a) 36 (b) 39
    (c) 41 (d) 52
  2. If OWL = 50 and N = 14, then TIME is
    (a) 45 (b) 47
    (c) 43 (d) 49
  3. If CAT =12, then MAN = ?
    (a) 14 (b) 24
    (c) 16 (d) 15
  4. If ASHA equal 79, then VINAY BHUSHAN = ?
    (a) 211 (b) 200
    (c) 144 (d) 180
  5. If MOBILITY is coded as 46293927, then EXAMINATION is coded as
    (a) 45038401854 (b) 56149512965
    (c) 57159413955 (d) 67250623076
  6. If ARC is written as [email protected]* and HIT is #&%, then CHAIR is
    (a) #&[email protected] (b) #$&%
    (c) *#$&@ (d) *#$&%
  7. In a certain code language ‘SAFER’ is written as ‘[email protected]#2’ and ‘RIDE’ is written as ‘2©%#’ how would ‘FEDS’ be written in that code?
    (a) 3 # © 5 (b) 3 @ % 5
    (c) 3 # % 5 (d) 3 # % 2
  8. If in a certain code language ‘STAR’ is written as ‘5 $ * 2’, ‘TORE’ is written as $ 3 2 @, then how will ‘OATS’ be written in that language?
    (a) 3 * 5 $ (b) 3 * $ 5
    (c) 3 $ * 5 (d) 3 5 * $
  1. If in a certain code language ‘GONE’ is written as ‘5 @ © 9’ and ‘’SEAL is written as ‘6 9 % *’, then how will ‘LOGS’ be written in that language?
    (a) * 9 © 6 (b) * 9 © 6
    (c) * @ 65 (d) * @ 56
  2. If ‘sky’ is ‘star’, ‘star’ is ‘cloud’, ‘cloud’ is ‘earth’, ‘earth’ is ‘tree’ and ‘tree’ is ‘book’ , then where do the birds fly?
    (a) Cloud (b) Sky
    (c) Star (d) None of these
  1. If ‘sand’ is called ‘air’ , ‘air’ is called ‘plateau’, plateau’ is called ‘well’, ‘well’ is called ‘island’ and ‘island’ is called ‘sky’, then from where will a woman draw water?
    (a) Well (b) Island
    (c) Sky (d) Air
  1. ‘If ‘dust’ is called ‘air’, ‘air’ is called ‘fire’, ‘fire’ is called ‘water’, ‘water’ is called ‘colour’, ‘colour’ is called ‘rain’ and ‘rain’ is called ‘dust’, then where do fish live?
    (a) Fire (b) Water
    (c) Colour (d) Dust
  2. If the animals which can walk are called ‘swimmers’, animals who crawl are called ‘flying’, those living in water are called ‘snakes’ and those which fly in the sky are called ‘hunters’, then what will a lizard be called?
    (a) Swimmers (b) Snakes
    (c) Flying (d) Hunters
  3. If ‘blue’ is called ‘green’, ‘green’ is called ‘white’, ‘white’ is called ‘red’, ‘red’ is called ‘black’, then what is the colour of clear sky?
    (a) Blue (b) Green
    (c) White (d) Black
  4. If ‘god is great’= ‘cp an bo’, ‘great help done’ = ‘er cp fs’ and ‘he is great’ = ‘bo cp dq’, then what represents ‘he is god’?
    (a) cp er bo (b) an bo cp
    (c) dq bo cp (d) an bo dq
  5. If ‘ cinto baoli tsi nzro’ means ‘her village is Sarurpur’, mhi cinto keepi tsi oind’ means ‘her first love is literature’ and ‘oind geit tsi cinto pki’ means ‘literature collection is her hobby’, which word would mean ‘literature’?
    (a) cinto (b) baoli
    (c) oind (d) geit
  6. In a certain code, 592 means ‘grapes are sweet’, 374 means ‘I like oranges’ and 267 means ‘oranges are sour’. Which digit represents sour?
    (a) 9 (b) 5
    (c) 6 (d) Cannot be determined
  7. In a certain code language, ‘134’ means ‘good and tasty’, ‘478’ means ‘see good pictures’ and ‘729’ means ‘pictures are faint’. Which of the following digits stands for ‘see’ ?
    (a) 9 (b) 2
    (c) 1 (d) 8
  8. If VOTER = 41352, HEATER = 743654, TEASER = 645834, which number represents S?
    (a) 1 (b) 5
    (c) 8 (d) 7

CUET coding decoding reasoning questions answers :

1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (b) 9. (b) 10. (c) 11. (b) 12. (a) 13. (d) 14. (b) 15. (b) 16. (a) 17. (c) 18. (c) 19. (b) 20. (d) 21. (d) 22. (c) 23. (b) 24. (a) 25. (d) 26. (b) 27. (c) 28. (c) 29. (b) 30. (d) 31. (c) 32. (b) 33. (c) 34. (c) 35. (b) 36. (d) 37. (c) 38. (c) 39. (d) 40. (c)

You may also like :

Search keywords and tags

  • cuet reasoning questions pdf
  • reasoning questions and solutions
  • cuet reasoning book
  • cuet reasoning mock test
  • reasoning questions for cuet 2023
  • cuet subject related questions
  • logical reasoning questions for CUET entrance
  • CUET reasoning questions pdf

Leave a Comment

close