CUET Reasoning questions of Alphabet and Jumbling

cuet reasoning questions pdf reasoning questions and solutions cuet reasoning book cuet reasoning mock test reasoning questions for cuet 2022 cuet subject related questions logical reasoning questions for cuet exam CUET reasoning questions pdf

CUET Reasoning questions of Alphabet and Jumbling
CUET Reasoning questions of Alphabet and Jumbling

CUET is a mandatory exam for students seeking to take admission in undergraduate courses of central universities . CUET(UG) section-3 consist questions from general mental ability . CUET (UG) general test contain total 75 questions out of which you need to answer 60 questions in 1 hour (60 minutes) . So, CUET general test you will get 1 minute to solve a questions and by practicing more and more questions you will able to solve questions quickly which you can do by our CUET reasoning questions .

Alphabet and jumbling reasoning questions :

The answers of the questions is given at the end from where you can check your answers .

  1. In the English alphabet, which letter is 15th from the right?
    (a) D (b) M
    (c) O (d) L
  2. Which letter is exactly midway between G and Q in English alphabet?
    (a) K (b) L
    (c) N (d) J
  3. Which letter will be fifth to the right of letter which is fourth to the left of I in English alphabet?
    (a) O (b) N
    (c) J (d) K
  4. Which letters are exactly in the middle of the sixth letter from the left and fourteenth letter from the right end in English alphabet?
    (a) MN (b) IJ
    (c) PM (d) OL
  5. Which letter will be the 3rd letter to the right of 19th letter from left in the English alphabet?
    (a) X (b) U
    (c) P (d) V
  6. In the English alphabet, which letter will be 8th letter to the left of 16th letter from your left?
    (a) H (b) X
    (c) I (d) Y
  7. If the order of the English alphabet is reversed, then which letter would be exactly in the middle?
    (a) L (b) M
    (c) N (d) None of these
  8. If the English alphabet is written in the reverse order, which will be the fifth letter to the left of the ninth letter from the right?
    (a) P (b) N
    (c) D (d) W
  9. If every alternate letter starting from B is deleted from the given alphabet, then which of the following will be the tenth letter from the right end?
    (a) G (b) D
    (c) Q (d) H
  10. If A interchanges position with B, similarly C and D interchange positions and so as E and F and so on upto Y and Z, then which of the following will be seventh from the left?
    (a) A (b) F (c) L (d) H
    Directions (Q. Nos. 11-15) How many pairs of letters are there in the given word each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
  11. CREATIVE
    (a) One (b) Two
    (c) Three (d) Four
  1. PRISON
    (a) One (b) Two
    (c) Three (d) More than three
  2. KLING
    (a) Three (b) Four
    (c) Five (d) Six
  3. CHILDREN
    (a) Two (b) Three
    (c) Four (d) Five
  4. PRODUCTION
    (a) Nil (b) One
    (c) Two (d) Three
  5. If the positions of the first and the sixth letters in the word DISTRIBUTE are interchanged. Similarly, the positions of the second and the seventh, the third and the eighth and so on. Which of the following letters will be the fifth from left after interchanging the positions?
    (a) E (b) I
    (c) S (d) T
  6. If the positions of the third and tenth letters of the word DOCUMENTATION are interchanged, and likewise, the positions of the fourth and seventh letters, the second and sixth letters is also interchanged. Which of the following will be eleventh letter from the right end?
    (a) C (b) I
    (c) T (d) U
    Directions (Q. Nos. 18 and 19) If the given words are written in alphabetical order, then find the number of letters that will not change their place.
  7. S T O N E D
    (a) None (b) One
    (c) Two (d) Three
  8. ENGLISH
    (a) One (b) Two
    (c) Three (d) None
    Directions (Q Nos. 20 and 21) Arrange the words in alphabetical order and tick the one that comes at the second place.
  9. (a) Plane (b) Plain
    (c) Plenty (d) Player
  10. (a) Cathedral (b) Catenation
    (c) Caterpillar (d) Category
  11. Which of the following words will come at the fourth place according to the dictionary?
    (a) Converse (b) Current
    (c) Curator (d) Cushion
  1. Which word will come at third place in the English dictionary?
    (a) Radical (b) Radiate
    (c) Racket (d) Radius
  2. Arrange the following word in alphabetical order and find the third word?
    Singer, Single, Sinister, Simple

    (a) Single (b) Singer
    (c) Sinister (d) Simple
    Directions (Q. Nos. 25 and 26) Arrange the given words as they occur in the dictionary and then choose the correct sequence.
  3. 1. Select 2. Seldom 3. Send 4.Selfish 5. Seller
    (a) 1, 2, 4, 5, 3 (b) 2, 1, 5, 4, 3
    (c) 2, 1, 4, 5, 3 (d) 2, 5, 4, 1, 3
  4. 1. Protein 2. Problem 3. Proverb 4.Property 5. Project
    (a) 1, 2, 3, 4, 5 (b) 2, 1, 4, 3, 5
    (c) 2, 5, 4, 1, 3 (d) 3, 4, 5, 2, 1
  5. If the words in the sentence, ‘She showed several sample snaps’ are rearranged in the alphabetical order, then what will be the middle word?
    (a) Snaps (b) Sample
    (c) Several (d) She
    Directions (Q. Nos. 28-30) Find the word that can be formed from the letters of the given word.
  6. PRAGMATIC
    (a) GUITAR (b) AGMARK
    (c) GAME (d) MAGIC
  7. MEASUREMENT
    (a) MASTER (b) MANTLE
    (c) SUMMIT (d) ASSURE
  8. ENVIRONMENT
    (a) MOVEMENT (b) ENTERTAIN
    (c) EMINENT (d) ENTRANCE
    Directions (Q.Nos. 31 and 32) From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of given word.
  9. INFLATIONARY
    (a) FLAIR (b) FAULTY
    (c) NATIONAL (d) RATION
  10. DETERMINATION
    (a) NATION (b) DETERMINE
    (c) TERMINATE (d) DIET
  11. How many meaningful three letter words can be formed with the letters, W, N and O using each letter only once in each word?
    (a) None (b) One
    (c) Two (d) Three
  1. How many meaningful words can be formed from the letters ADRW, using each letter only once in each word?
    (a) None (b) One
    (c) Two (d) Three
  2. Rearrange the letters AYDOT to form a meaningful word. The last letter of this word is the answer.
    (a) A (b) T
    (c) Y (d) D
  3. If the letters, ERVSECI can be rearranged to form a meaningful word what will be the fifth letter from the right?
    (a) R (b) E
    (c) V (d) No word can be formed
  4. If it is possible to form a word with the first, fourth, seventh and eleventh letters of the word INTERPRETATION, then which of the following will be third letter of that word, otherwise X is your answer?
    (a) T (b) R
    (c) E (d) X
    Directions (Q. Nos. 38-41) Letters of the words given below have been jumbled up and you are required to construct the words. Each letter has been numbered and each word is followed by four options. Choose the option which gives the correct order of the letters as indicated by the numbers to form words.
  5. 1 2 3 4 5 6
    G I C O D N

    (a) 2, 1, 4, 3, 6, 5 (b) 4, 3, 2, 6, 5, 1
    (c) 6, 5, 2, 3, 1, 4 (d) 3, 4, 5, 2, 6, 1
  6. V A R S T E
    1 2 3 4 5 6

    (a) 2, 3, 1, 6, 4, 5 (b) 3, 2, 4, 5, 6, 1
    (c) 4, 5, 2, 3, 1, 6 (d) 6, 3, 4, 5, 2, 1
  7. E M I H T R
    1 2 3 4 5 6

    (a) 1, 2, 3, 4, 5, 6 (b) 4, 1, 6, 2, 3, 5
    (c) 5, 1, 6, 4, 3, 2 (d) 6, 1, 2, 3, 5, 4
  8. R T A N U E
    1 2 3 4 5 6

    (a) 1, 3, 2, 6, 4, 5 (b) 3, 2, 4, 6, 1, 5
    (c) 4, 3, 2, 5, 1, 6 (d) 4, 6, 5, 2, 3, 1
  9. When we arrange the letters of the word ‘VRAKIE’ in correct order, we get the name of a river. Fifth letter from left in that name, is
    (a) R (b) E
    (c) I (d) K
  10. If a meaningful word can be formed by rearranging the letters ‘USCALA’. The first letter of the word so formed is, the answer. If no such word can be formed the answer is X.
    (a) C (b) S
    (c) A (d) L
  1. What is the last letter of the word which is formed by rearranging the following letters?
    C P A O E C K (a bird)

    (a) E (b) K
    (c) P (d) C
  2. The letters of the word ‘NUMKIPP’ are disorder. If they are arranged in proper order, the name of a vegetable is formed. What is the last letter of the word so formed?
    (a) K (b) M
    (c) N (d) P
    Directions (Q. Nos. 46-48) In each of these questions, jumbled letters of a meaningful word are given. You are required to rearrange these letters and select from the given alternatives, the word which is almost similar in meaning to the rearranged word.
  1. DAXEPN
    (a) INCREASE (b) REDUCE
    (c) STILL (d) DECREASE
  2. HRADTE
    (a) DECREASE
    (b) LOSS
    (c) REDUCTION (d) SCARCITY
  3. DNHBEI
    (a) FRONT (b) SIDE
    (c) BACK (d) LAST
  4. Unscramble the letters ‘CCITRKE’ to form an English word and find the fifth letter of the unscrambled word?
    (a) C (b) K
    (c) E (d) I

Alphabet and jumbling reasoning questions answers :

1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (d) 11. (c) 12. (d) 13. (d) 14. (c) 15. (d) 16. (a) 17. (c) 18. (a) 19. (a) 20. (a) 21. (b) 22. (d) 23. (b) 24. (a) 25. (c) 26. (c) 27. (d) 28. (d) 29. (a) 30. (c) 31. (b) 32. (b) 33. (d) 34. (c) 35. (c) 36. (a) 37. (d) 38. (d) 39. (c) 40. (b) 41. (c) 42. (a) 43. (a) 44. (b) 45. (c) 46. (a) 47. (d) 48. (c) 49. (b)

More reasoning question for CUET (UG) you may like :

Leave a Comment

close