CUET Reasoning questions with answer of Number series

Here you will get CUET (UG) Reasoning questions with answer of topic Number series to practice .In CUET undergraduate (UG) test reasoning questions are asked in SECTION-3 general test which you can master by practicing questions . Below we have provided CUET number series reasoning mcq questions with answer to understand the level of questions you will face in general mental ability of general test of CUET (UG)

CUET Reasoning questions with answer of Number series
CUET Reasoning questions with answer of Number series

Common University Entrance Test (CUET (UG) – 2022) will be conducted in 13 mediums across India for admission into the Undergraduate Programmes in Computer Based Test (CBT) mode for all the Central Universities (CUs) like DU, JNU, JMI, BHU, AMU, etc. in India for the academic year 2022-23.

Number series reasoning questions for CUET :

Directions (Q.Nos. 1–10) In the following questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the pattern.

  1. 6, 9, 12, 15, 18, ?
    (a) 21 (b) 20 (c) 19 (d) 22
  2. 13, 14, 18, 27, ?, 68, 104
    (a) 36 (b) 41 (c) 43 (d) 54
  3. 6, 11, 21, 36, 56, ?
    (a) 42 (b) 51 (c) 81 (d) 91
  4. 1, 1, 8, 4, 27, 9, ?, 16
    (a) 32 (b) 48
    (c) 64 (d) 72
  5. 5, 11, 23, 47, 95, ?
    (a) 190 (b) 191 (c) 161 (d) 169
  6. 10, 14, 28, 32, 64, 68, ?
    (a) 132 (b) 72 (c) 136 (d) 86
  7. 325, 259, 204, 160, 127, 105, ?
    (a) 94 (b) 96 (c) 98 (d) 100
  8. 82, 70, 76, 64, 70, 58, ?
    (a) 52 (b) 76 (c) 64 (d) 48
  9. 1, 5, 14, 30, 55, 91, ?
    (a) 130 (b) 140 (c) 150 (d) 160
  10. 3, 15, 4, 16, 5, 17, 6, ?, 7
    (a) 12 (b) 13 (c) 15 (d) 18
    Directions (Q.Nos. 11–18) In the following questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
  11. 3, 10, 27, 4, 16, 64, 5, 25, 125
    (a) 3 (b) 4 (c) 10 (d) 27
  12. 5, 27, 61, 122, 213, 340, 509
    (a) 27 (b) 61
    (c) 122 (d) 509
  13. 4, 10, 22, 46, 96, 190, 382
    (a) 4 (b) 10 (c) 96 (d) 382
  14. 125, 126, 124, 127, 123, 129
    (a) 126 (b) 124 (c) 123 (d) 129
  15. 15, 16, 22, 29, 45, 70
    (a) 16 (b) 22
    (c) 45 (d) 70
  16. 2, 6, 24, 96, 285, 568, 567
    (a) 6 (b) 24
    (c) 285 (d) 567
  17. 1, 3, 12, 25, 48
    (a) 3 (b) 12
    (c) 25 (d) 48
  1. 1, 5, 5, 9, 7, 11, 11, 15, 12, 17
    (a) 11 (b) 12
    (c) 17 (d) 15
    Directions (Q. Nos. 19-28) In the following questions, the terms of an alphabet series are given with one or more terms missing. Choose the missing terms.
  2. T, R, P, N, L, ?, ?
    (a) J, G (b) J, H
    (c) K, H (d) K, I
  3. H, I, K, N, ?
    (a) O (b) Q
    (c) R (d) S
  4. A, I, P, V, A, E, ?
    (a) E (b) F
    (c) G (d) H
  5. E, J, ?, T, Y, D
    (a) B (b) O (c) F (d) J
  6. AI, BJ, CK, ?
    (a) DL (b) DM (c) GH (d) LM
  7. AZ, CX, FU, ?
    (a) IR (b) IV (c) JQ (d) KP
  8. PMT, OOS, NQR, MSQ, ?
    (a) LUP (b) LVP (c) LVR (d) LWP
  9. BCA, FGE, ?, NOM, RSQ, VWU
    (a) IJH (b) KLJ
    (c) KJI (d) JKI
  10. ADGJ, CFIL, EHKN, ?
    (a) FILO (b) HKNQ
    (c) DGJM (d) GJMP
  11. CBDA, GFHE, KJLI, ?
    (a) NOPM (b) MNOP
    (c) PMNO (d) ONPM
    Directions (Q.Nos. 29-36) In the following questions, a alpha-numeric series is given with one or more terms missing. Choose the missing term.
  12. 2B, 4C, 8E, 14H, ?
    (a) 16 K (b) 20 I (c) 20 L (d) 22L
  13. 2, A, 9, B, 6, C, 13, D, ?
    (a) 9 (b) 10
    (c) 12 (d) 19
  14. KM5, IP8, GS11, EV14,?
    (a) BX17 (b) BY17
    (c) CY17 (d) CY18
  15. C4X, F9U, I16R, ?
    (a) K 25 P (b) L 25 P
    (c) L 25 O (d) L 27 P
  1. 2 Z 5, 7 Y 7, 14 X 9, 23 W 11, 34 V 13, ?
    (a) 27 U 24 (b) 45 U 15
    (c) 47 U 15 (d) 47 V 14
  2. N 5 V, K 7 T, ?, E 14 P, B 19 N
    (a) H 9 R (b) H 10 Q
    (c) H 10 R (d) I 10 R
  3. Q1F, S 2 E, U 6 D, W 21 C, ?
    (a) Y 44 B (b) Y 66 B
    (c) Y 88 B (d) Z 88 B
  4. 2 A 11, 4 D 13, 12 G 17, ?
    (a) 36 I 19 (b) 36 J 21
    (c) 48 J 21 (d) 48 J 23
    Directions (Q.Nos. 37-45) In the following letter series, some letters are missing which are given in that order as one of the alternatives. Choose the correct alternative.
  5. ab _ _ baa _ _ ab _
    (a) aaaaa (b) aabaa
    (c) aabab (d) baabb
  6. a _ ba _ b _ b _ a _b
    (a) abaab (b) abbab
    (c) aabba (d) bbabb
  7. bca _ b _ aabc _ a _ caa
    (a) acab (b) bcbb
    (c) cbab (d) ccab
  8. ab _ d _ aaba _ na _ bad na _ b
    (a) andaa (b) babda
    (c) badna (d) dbanb
  9. a _ bbc _ aab _ cca _ bbcc
    (a) bacb (b) acba
    (c) abba (d) caba
  10. _ a _ b _ abaa _ bab _ abb
    (a) aaabb (b) ababb
    (c) babab (d) babba
  11. ac_cab_baca_aaa_aba
    (a) aabc (b) aacb
    (c) babb (d) bcbb
  12. abca_bcaab_ca_bbc_a
    (a) ccaa (b) bbaa
    (c) abac (d) abba
  1. a _ bccb _ ca _ cca _ baab_c
    (a) ababc (b) abcaa
    (c) accab (d) bacaa
  2. How many 4’s are there in the series which comes between two 5’s ?
    3 4 4 5 4 5 4 2 1 4 5 4 5 7 4 5 4 5

    (a) 4 (b) 5
    (c) 6 (d) 3
  3. How many 7’s are there in the given series which are immediately preceded by 6 but not immediately followed by 8?
    3 4 8 7 6 1 5 6 7 8 4 9 6 7 5
    (a) 1 (b) 2
    (c) 3 (d) 4
  4. In the following series of numbers, find out how many times 1, 3 and 7 have appeared together, 7 being in the middle and 1 and 3 on either side of 7?
    2 9 3 1 7 3 7 7 7 1 3 3 1 7 3 8

    5 7 1 3 7 7 1 7 3 9 0 6
    (a) 3 (b) 4
    (c) 5 (d) None of these
  5. How many even numbers are there in the following sequence of numbers each of which is immediately followed by an odd number as well as immediately preceded by an even number?
    8 6 7 6 8 9 3 2 7 5 3 4 2 2 3 5 5 2 2 8 1 1 9

    (a) One (b) Three
    (c) Five (d) None of these
  6. How many times n comes before p in the given series?
    m s t n p z x n p n p q y n p r a n p s t

    (a) 2 (b) 3
    (c) 4 (d) 5
  7. In the following series, how many Ks are there which are immediately preceded by N and immediately followed by U?
    ABCDKNLJMNKSTRZNKUANKUBWXNKLS

    (a) 6 (b) 2 (c) 3 (d) 4

Number series reasoning questions answers :

1. (a) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (d) 11. (c) 12. (a) 13. (c) 14. (d) 15. (b) 16. (b) 17. (c) 18. (b) 19. (b) 20. (c) 21. (d) 22. (b) 23. (a) 24. (c) 25. (a) 26. (d) 27. (d) 28. (d) 29. (d) 30. (b) 31. (c) 32. (c) 33. (c) 34. (c) 35. (c) 36. (d) 37. (b) 38. (d) 39. (a) 40. (a) 41. (b) 42. (d) 43. (a) 44. (c) 45. (a) 46. (d) 47. (a) 48. (a) 49. (d) 50. (d) 51. (b)

More reasoning question for CUET (UG) you may like :

Search keywords and tags :

  • cuet reasoning questions pdf
  • reasoning questions with answers
  • cuet reasoning syllabus
  • cuet subject related questions
  • cuet reasoning book
  • reasoning questions and answers for competitive exams
  • reasoning questions for cuet 2022
  • cuet reasoning mock test

Leave a Comment

close