CUET (UG) general science question for general test

Here you will get CUET general science mcq questions with answer which is a important part of general test paper ( section-3) of common university entrance test . CUET general test contain questions from general science , general knowledge , reasoning which can be master by practicing questions .

IMG 20220727 155734 838 compress6
CUET (UG) general science question for general test

The CUET (UG) Mock test for general test topic general science will help you to understand the type of questions that can be asked in your exam and the level of difficulty so that you can prepare yourself accordingly.

CUET general science quiz for general test :

The answers key of the below questions is provided at the end .

  1. Myopia is a disease connected with
    (a) lungs (b) brain
    (c) ears (d) eyes
  2. The weight of a body acts through the centre of
    (a) gravity (b) mass
    (c) both (a) and (b) (d) buoyancy
  3. A wheel-barrow is an example of
    (a) class III lever (b) pulley system
    (c) class I lever (d) class II lever
  4. Combustion of a candle is a/an
    (a) photochemical reaction (b) physical change
    (c) endothermic reaction (d) exothermic reaction
  5. The splitting of white light into its components is due to
    (a) transmission (b) dispersion
    (c) reflection (d) refraction
  6. A small drop of oil spreads over water because
    (a) oil has a higher viscosity
    (b) water has a higher viscosity
    (c) oil has a higher surface tension
    (d) water has a higher surface tension
  7. An object which absorbs all colours and reflects none appears
    (a) blue (b) black (c) white (d) grey
  8. Radiations which is not emitted during radioactivity is
    (a) γ-rays (b) cathode rays
    (c) α-rays (d) β-rays
  9. Magnetic keepers are used to protect magnets from
    (a) self-demagnetization
    (b) demagnetization due to heating
    (c) Earth’s magnetic field
    (d) effect of other magnets
  10. The quantity ‘weight’ is measured by
    (a) beam balance (b) common balance
    (c) spring balance (d) balance wheel
  11. The principle due to which circular patches of light is seen under a tree during day time, is similar to that of image formation by a
    (a) concave lens (b) pinhole
    (c) photographic camera (d) convex lens
  12. A compass needle cannot be used to detect
    (a) magnetic North-South direction
    (b) polarity of a magnet
    (c) strength of a magnet
    (d) direction of magnetic field
  13. In which medium, velocity of sound is maximum?
    (a) Metals (b) Air (c) Water (d) Polymer
  14. Decibel is used to measure the intensity of
    (a) magnetic field (b) sound
    (c) light (d) heat
  1. Decibel is a term connected with
    (a) air (b) water (c) sound (d) soil
  2. Which type of mirror is used in the head lights of vehicles?
    (a) Plane mirror (b) Concave mirror
    (c) Convex mirror (d) Parabolic mirror
  3. The height of a geo-stationary satellite from the Earth’s surface is approximately
    (a) 36000 km (b) 42000 km
    (c) 30000 km (d) None of these
  4. The best conductor of electricity among the following is
    (a) Copper (b) Iron
    (c) Aluminium (d) Silver
  5. The angle in which a cricket ball should be hit to travel maximum horizontal distance is
    (a) 60° with horizontal (b) 45° with horizontal
    (c) 30° with horizontal (d) 15° with horizontal
  6. The minimum number of geostationary satellites needed for uninterrupted global coverage is
    (a) 3 (b) 4 (c) 2 (d) 1
  7. Natural rubber is the polymer of
    (a) Isoprene (b) Styrene
    (c) Butadiene (d) Ethylene
  8. In addition to hydrogen, the other abundant element present on Sun’s surface is
    (a) Helium (b) Neon
    (c) Argon (d) Oxygen
  9. A nuclear reaction must be balanced in terms of
    (a) mess and volume (b) energy and weight
    (c) number of electrons (d) mass and energy
  10. For taking the clinical photograph of bones, we ues
    (a) UV rays (b) IR rays
    (c) X-rays (d) Cosmic rays
  11. A micron is equal to
    (a) 01. mm (b) 001. mm
    (c) 0001 . mm (d) 00001 . mm
  12. Persons suffering from myopia are advised to use
    (a) convex lens (b) concave lens
    (c) plano-convex lens (d) plano-concave lens
  13. Optic fibres are mainly used for which of the following?
    (a) Communication (b) Weaving
    (c) Musical instruments (d) Food industry
  14. Which of the following are most penetrating?
    (a) α-rays (b) β-rays
    (c) γ-rays (d) X-rays
  15. Old-written material, which cannot be read easily, can be read by
    (a) cosmic rays (b) ultraviolet rays
    (c) infrared rays (d) None of these
  1. Cryogenic engines find applications in
    (a) rocket technology
    (b) frost-free refrigerators
    (c) sub-marine propulsion
    (d) researches in superconductivity
  2. The best colour(s) for a sun umbrella will be
    (a) black
    (b) black on top and white on the inside
    (c) White on top and black on the inside
    (d) printed with all the seven colours of rainbow
  3. Which of the following laws is explained by the statement that matter can neither be created for destroyed?
    (a) Law of Conservation of Energy
    (b) Le Chatelier’s principle
    (c) Law of Conservation of Mass
    (d) Law of Osmosis
  4. Aviation fuel for jet aeroplanes consists of purified
    (a) petrol (b) kerosene
    (c) gasoline (d) diesel
  5. Which of the following is the correct combination of the inventors and the inventions?
    (a) Galileo Galilei – Transistors
    (b) Elisha Thomson -Windmill
    (c) JL Baird – Television
    (d) Sir Frank Whittle – Laser
  6. Who among the following laid the foundation of nuclear science in the country?
    (a) Vikram Sarabhai
    (b) Homi J Bhabha
    (c) MGK Menon
    (d) Raja Ramanna

CUET general science questions answers :

1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (c) 11. (b) 12. (c) 13. (a) 14. (b) 15. (c) 16. (b) 17. (a) 18. (d) 19. (b) 20. (c) 21. (a) 22. (a) 23. (d) 24. (c) 25. (c) 26. (b) 27. (a) 28. (c) 29. (c) 30. (a) 31. (c) 32. (c) 33. (b) 34. (c) 35. (b)

Search keywords and tags :

  • cuet general science syllabus
  • cuet general test study material pdf
  • cuet general test pattern
  • cuet general test syllabus
  • cuet general test sample paper
  • cuet general test syllabus 2022
  • cuet general test preparation
  • cuet general test syllabus nta

Leave a Comment

close