NTA CUET (UG) Home science mock test free 2023

Here you will get CUET (UG) Home science Mock test , which will help you to score your target . Here you can attempt mock test without working about login and giving any data . CUET Undergradute mock test of home science is very important to practice because it will give you a clear idea of exam pattern and knowing your weak areas before the actual exam which you ca improve by learing and understanding it more clearly .The CUET (UG) Home science free mock test provided below is prepared by expert teachers as per CUET (UG) Home science syllabus .

IMG 20220817 121443 613 compress74

Common university entrance test of undergraduate course i,e CUET (UG) Home science domain exam consist of 50 questions similar as the mock test provided below , out of which you need to answer 40 questions . The total paper is of 200 marks and their is a negative marking of (-1) for every wrong answer . There is no negative marking for unattempted questions .

The Mock test is the best way to practice questions and get to know about the marks you can obtained with the level of preparation you have done , so try to attempt as much mock as possible before the actual exam .

CUET (UG) Home science online mock test for practice :

The answer key is provided at the end :

  1. What is the meaning of development?
    (a) Successive series of changes
    (b) Progressive series of changes that occur as a result of motivation
    (c) Progressive series of changes that occur in an orderly and predictable pattern as a result of maturation and experience.
    (d) Progressive series of changes that occur as a result of motivation and experience.
  2. Assertion (A) If the family is not economically well-off then higher studies may be compromised.
    Reason (R) Young adults are forced to select a low-paid career to supplement the family income.
    (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
    (b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
    (c) A is true but R is false.
    (d) A is false but R is true.
  3. Prevention of Food Adulteration Act has now been replaced by
    (a) Food adulteration act 1973
    (b) Food safety act 2000
    (c) Food safety and standards act 2006
    (d) None of the above
  4. Following are the ways which can help in supplementing family
    income.
    A. Taking up part-time job
    B. Hiring domestic helpers
    C. Investing
    D. Reduce expenditure
    Select the correct option
    (a) A and B (b) A, C and D
    (c) Only B (d) B and C
  5. Why do we need to have set rules and regulations for consumer rights?
    (a) To protect and promote the interest of the consumers against unethical and unfair trade practices.
    (b) To bring discipline in the country.
    (c) To provide police protection to consumers during a dispute with the sellers.
    (d) Its aim is to make all the sellers fair and honest.
  6. Select he correct pair.
    (a) Synthetic fabrics- rainy season
    (b) Flannel- summer
    (c) Linen- winter
    (d) None of the above
  7. Hot iron stains are categorized into which type of stains?
    (a) Mineral stains
    (b) Other stains
    (c) Colour stains
    (d) None of these
  8. Given below are two statements labeled as Assertion (A) and Reason (R).
    Assertion (A) Each member is provided financial help for infrastructure support under the DWCRA scheme.
    Reason (R) The scheme aims to empower the entirety of rural population.
    Select the most appropriate answer from the options given below.
    (a) Both A and R are true and R is the correct reason for A.
    (b) Both A and R are true, but R is not the correct reason for A.
    (c) A is true, but R is false.
    (d) A is false, but R is true.
  9. Menarche usually is considered the point of __ in girls.
    (a) Sexual maturity
    (b) Cognitive maturity
    (c) Physical maturity
    (d) Emotional maturity
  10. Meal planning is important because it
    i. Retains nutrients during preparation
    ii. Gives variety
    iii. Saves resources
    iv. Reduces costs
    Which of the following is the correct answer?
    (a) Only I and ii
    (b) Only I, ii and iv
    (c) Only ii and iii
    (d) All of the above
  1. A _ diet is defined as a medication of a normal diet to meet the nutritional needs of a particular person suffering from or recovering from an ailment.
    (a) Nutritional
    (b) Therapeutic
    (c) Hygienic
    (d) Balanced
  2. Tax saving can be done by
    (a) Opting for schemes which offer tax rebate on current income
    (b) Opting for schemes in which theinterest rate is tax free
    (c) Opting for methods showing false investments
    (d) Both (a) and (b)
  3. When we use Radical balance, we________________
    (a) Use different accessories on both sides
    (b) Distribute the visual weight equally
    (c) Repeat certain designs
    (d) Maintain a single color
  4. Why do we avoid tight clothes for infants?
    (a) As they restrict movement
    (b) As they affect blood circulation
    (c) As they hinder their sleep
    (d) As they are not soft
  5. Which of the following is a drawback of the stainless steel filter method?
    (a) It does not kill the coliform bacteria.
    (b) It does not remove dissolved impurities.
    (c) It is an expensive method.
    (d) It consumes a lot of fuel.
  6. What kind of wage employment can a person get after learning the skills of home decoration?
    (a) Assistant in a food outlet
    (b) Sales executive in a fabric showroom
    (c) Interior decorator in hotels
    (d) Anganwadi worker
  7. Which of the following is NOT a feature of the income generating scheme?
    (a) They provide training to the poor.
    (b) They allow dependence on the government.
    (c) They allow self-sufficiency and promote self-dependence.
    (d) They aim to facilitate participation of financial institutions to micro sector.
  8. Choose the correct pair from the given options:
    (a) Alkaline reagents- sodium perbonate
    (b) Acidic reagents- oxalic acid
    (c) Solvents- hydrogen peroxide
    (d) Bleaching agents- Vinegar
  9. _ provides vocational skills, like cooking, apparel designing, managing home and family.
    (a) Fashion designing
    (b) Arts and commerce
    (c) Home science
    (d) Communication and journalism
  10. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R).
    Assertion (A) Right to safety under CPA, 1986 is taken from UN convention on consumer protection.
    Reason (R) Right to safety will ensure good quality of products to consumer.
    Select the correct option.
    (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
    (b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
    (c) A is true, but R is false
    (d) A is false, but R is true
  1. Psychic income can be achieved by
    (a) getting gadgets repaired at authroised service centres
    (b) buying items from reputed and branded stores
    (c) Both (a) and (b)
    (d) buying items which are expensive and luxurious
  2. Kesari dal produces __, a crippling paralysis of the legs.
    (a) Chromate
    (b) Lathyrism
    (c) Argemone
    (d) All of these
  3. Which of the following statement is incorrect with respect to problems faced during a career?
    (a) Choosing a wrong choice of career leads to dissatisfaction.
    (b) Adjust according to their job conditions.
    (c) Frequent changes are required in a job.
    (d) Job satisfaction in the initial stage of career.
  4. Human personality is the result of _______.
    (a) interaction between heredity and environment
    (b) only environment
    (c) only heredity
    (d) upbringing and education
  5. What kind of self employment can a person be involved in after learning about consumer awareness?
    (a) Consumer activist
    (b) Running a school
    (c) Providing consultancy
    (d) Starting a business
  6. In which method, a porcelain candle is used?
    (a) Zero B Filter
    (b) UV Filter
    (c) RO Filter
    (d) Four Pitcher Method
  7. The length of the lining should be _ the garment.
    (a) Longer than
    (b) Same size as
    (c) Shorter than
    (d) Half way through
  8. Which of the following is true for Proportion?
    (a) Proportion is essential only in colour.
    (b) Light colors should be used in the smaller portion of a dress.
    (c) Prints and motifs should be in proportion to the size of the wearer.
    (d) Contrasting colors should not be used to maintain Proportion.
  9. Read the following statements:
    I. Savings bank accounts offer easy money availability, money safety and multiple withdrawl options.
    II. Savings bank accounts have low interest rates.
    III. There is a need to maintain minimum balance depending on the type of bank
    Choose the incorrect statement(s)
    (a) Only II
    (b) I and II
    (c) II and III
    (d) None of these
  10. Which of the following contain gluten protein?
    (a) Rice
    (b) Wheat
    (c) Pulses
    (d) Maize
  1. What is the calorie intake of a child aged 7 to 12 years?
    (a) 2190 kcal
    (b) 1690 kcal
    (c) 1240 kcal
    (d) 2760 kcal
  2. What approach could be adopted by the parents to improve their relations with adolescents?
    (a) Frequent communication
    (b) Providing them opportunities
    (c) Both (a) and (b)
    (d) Making a decision for them
  3. In which stage baby only loves himself. Identify.
    (a) Narcissistic stage of development
    (b) Oedipus Complex stage of development
    (c) Homosexual stage of development
    (d) Heterosexual stage of development
  4. Which of the following statement is correct with respect to steps that should be taken for elderly ones?
    (i) Keep an eye on their physical and mental health.
    (ii) Make the home safe for elderly people.
    (iii) Ask the elderly person for their personal preference.
    (iv) Never discuss important issues with them regarding finance, etc.
    (a) Only (i)
    (b) Both (i) and (ii)
    (c) (i), (ii) and (iii)
    (d) Only (iv)
  5. According to __, food adulteration is the act of deliberately spoiling the quality of food that is offered for sale.
    (a) FPO
    (b) FSSAI
    (c) AGMARK
    (d) ISI MARK
  6. What are the two ways that you can fix an unbalanced budget?
    (a) Increase income and decrease expenses
    (b) Decrease expenses and remove family members
    (c) Ask an accountant to review your budget and increase income
    (d) Ask a family member to review your budget and stop buying for necessities
  7. Read the following statements:
    Consumers have the right
    I. to be protected against goods and services that are hazardous to life and property
    II. to assured, wherever possible, access to a variety of goods and services at national prices
    Choose the correct option.
    (a) Only I
    (b) Only II
    (c) Both I and II
    (d) None of these
  8. The primary activity for selection of fabric is _
    (a) Identification of purpose
    (b) Design selection
    (c) Durability
    (d) Maintenance
  9. Which of the following is not a principal of common stain removal?
    (a) Stains should be removed when they are fresh as far as possible.
    (b) Stains should be used by rubbing chemical in circular motion with hands from backside.
    (c) Unknown stains from an unknown source should be first washed in hot water.
    (d) Only dilute solution of chemical should be used to avoid damage to the clothes.
  10. Which of the following pairs is incorrect in relation to the income generating schemes?
    (a) DWCRA – SIXTH Five Year Plan
    (b) DWCRA – DRDA
    (c) MGNREGA – Water Conservation
    (d) MGNREGA – Two-third women beneficiaries
  1. Which of the following statement is correct with regard to the cognitive development of adolescents?
    (a) Think in abstract terms
    (b) Describe in concrete terms
    (c) Describe self in comparative terms
    (d) All of these
  2. What is the calories requirement per day of an infant aged 6 to 12 months?
    (a) 92 kcal/kg body weight
    (b) 80 kcal/kg body weight
    (c) 2.05 g/kg body weight
    (d) 1.65 g/kg body weight
  3. Retention of faeces in the colon goes beyond the normal length of emptying time during _.
    (a) Dengue
    (b) Cholera
    (c) Constipation
    (d) Anaemia
  4. How can one withdraw money from one’s account?
    (a) By asking the bank manager
    (b) Through withdrawl slips
    (c) By operating the bank account
    (d) By going to bank
  5. Which of the following is true for design?
    (a) A good design includes right use of materials.
    (b) A good design gives what people expect in price, color and service.
    (c) A good design needs meticulous planning.
    (d) All of the above
  6. Which of the following pairs is incorrect for clothing based on size?
    (a) Girls clothing- chest size
    (b) Men’s shirt- collar size
    (c) Trousers- free size
    (d) Children clothing- age
  7. In the stainless steel filter, ‘steel’ is made by mixing which of the following?
    (a) Chrome
    (b) Nickel
    (c) Steel
    (d) All of these
  8. __ means that one is working for some other persons and that one is paid in return of the services rendered.
    (a) Wage employment
    (b) Self employment
    (c) Corporate employment
    (d) Government employment
  9. Choose the correct pair from the given options:
    (a) Stage of Change- change in behaviors
    (b) Intellectual transformation- new social dimensions
    (c) Stage of identity crises- egocentrism
    (d) Stage of idealism- Immature behavior
  10. Which of the following products provide an opportunity to build up saving through regular monthly deposits of fixed sum over a period of tim
    (a) Fixed Deposit Account
    (b) Savings Bank Account
    (c) Recurring Deposit Account
    (d) Current Account

CUET (UG) Home science mock test answer key :

1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (a) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (d) 11. (b) 12. (d) 13. (b) 14. (b) 15. (a) 16. (c) 17. (b) 18. (b) 19. (c) 20. (b) 21. (c) 22. (b) 23. (d) 24. (a) 25. (a) 26. (b) 27. (c) 28. (c) 29. (d) 30. (b) 31. (a) 32. (d) 33. (a) 34. (c) 35. (b) 36. (a) 37. (c) 38. (a) 39. (c) 40. (d) 41. (a) 42. (b) 43. (c) 44. (b) 45. (d) 46. (c) 47. (d) 48. (a) 49. (a) 50. (c)

Search keywords and tags :

  • cuet mock test 2023 nta pdf
  • cuet mock test by nta
  • cuet free mock test
  • cuet ug home science mock test in hindi
  • cuet ug home science mock test free
  • cuet ug home science mock test 23
  • cuet ug home science mock test in english
  • cuet ug home science mock test

Leave a Comment

close