CUET (UG) Psychology mock test free 2023

CUET (UG) Psychology mock test Practice here for free . We have also provided the answer key of CUET (UG) Psychology mock test at the end so that candidates can evaluate their marks themselves and understand their potential . The Mock test is best form of revision after completing the syllabus . The CUET (UG) Psychology mock test is preparaed by experts teachers as per the exam pattern and syllabus of psychology .

CUET (UG) Psychology mock test free 2023
CUET (UG) Psychology mock test free 2023

CUET UG is a single window for admission in undergraduate courses Of various central universities LIKE DU , AMU , JNU etc conducted by NTA . There are around 43 central and state universities taking admission through CUET score and it is expected that more college will join and start accepting CUET score in upcoming time . In CUET (UG) exam is conducted in 3 sections i,e language , general test , domain subject test . In domain subject test students need to select subject as per the eligibility criteria of their desired courses in the respective colleges they are looking for . Below is the Psychology subject mock test which is one of the domain subject which students can select .

CUET Undergraduate Psychology mock test for practice :

The answer key is provided at the end :

  1. Diya is a diligent girl, who shows commitment, persistence and patience. All her behaviour is goal directed.Such characteristics focus on ______ facet of integral intelligence.
    (a) Social Competence
    (b) Cognitive Capacity
    (c) Entrepreneurial competence
    (d) Emotional competence
  2. If a person has the skill of understanding motives, feelings and behaviours of other people, he/she is said to have
    (a) Interpersonal intelligence
    (b) Intrapersonal intelligence
    (c) Linguistic intelligence
    (d) Social intelligence
  3. PASS model of intelligence was proposed by
    (a) J.P. Das, Jack Naglieri, and Kirby
    (b) Jack Naglieri, Binet
    (c) Binet, Terman and Kirby
    (d) None of the above
  4. Experiential intelligence refers to :
    (a) Analysis of information
    (b) Ability to deal with environment
    (c) using past experience creatively
    (d) None of the above
  5. Which of the following is a projective technique for assessing personality?
    (a) Sinha’s Comprehensive Anxiety Test
    (b) Thematic Apperception Test
    (c) High School Personality Questionnaire
    (d) Adjustment Inventory for school students
  6. Sixteen Personality Factor (16 PF) Questionnaire was developed by _____ .
    (a) Hathaway
    (b) McKinley
    (c) Cattel
    (d) Eysenck
  7. The ideas we hold about our competencies and attributes is also called _____ .
    (a) self concept
    (b) social self
    (c) self-esteem
    (d) self-efficacy
  8. The ____ are stable, and are considered as the building blocks of personality.
    (a) central traits
    (b) surface traits
    (c) cardinal traits
    (d) Source traits
  9. The state of physical, emotional and psychological exhaustion is known as
    (a) resistance
    (b) stress
    (c) burnout
    (d) coping
  10. ______ is a behaviour or skill that helps to communicate, clearly and confidently, our feelings, needs, wants, and thoughts.
    (a) Physiological
    (b) Cognitive
    (c) Assertiveness
    (d) None of these
  1. Who defined stress as “the nonspecific response of the body to any demand”?
    (a) Hans Selye
    (b) Lazarus
    (c) Holmes and Rahe
    (d) None of the above
  2. GAS involves three stages: alarm reaction, resistance, and _____ .
    (a) exhaustion
    (b) aggression
    (c) sensation
    (d) None of these
  3. ______ is the term used when people develop a fear of entering unfamiliar situations.
    (a) Social phobias
    (b) Agoraphobia
    (c) Specific phobias
    (d) None of the above
  4. In children’s aggressive behaviour like dominating and bullying others without provocation is seen in :
    (a) verbal aggression
    (b) physical aggression
    (c) hostile aggression
    (d) proactive aggression
  5. Inattention and hyperactivity – impulsivity are main features of
    (a) Attention-deficit Hyperactivity Disorder
    (b) Oppositional Defiant Disorde
    (c) Conduct Disorder
    (d) None of the above
  6. ______ is the case in which the client idolises, or falls in love with the therapist, and seeks the the rapist’s approval.
    (a) Transference neurosis
    (b) Positive transference
    (c) Negative transference
    (d) None of the above
  7. The most popular therapy which combines cognitive therapy with behavioural techniques is _____ .
    (a) Biomedical therapy
    (b) Gestalt therapy
    (c) Client-centred therapy
    (d) Cognitive behaviour therapy
  8. The rapid breathing techniques to induce hyperventilation is part of _______ yoga.
    (a) sudarshana kriya
    (b) pranayama
    (c) kundalini
    (d) ashtanga
  9. Client-centred therapy was given by ______ .
    (a) Freiderick
    (b) Victor Frankl
    (c) Cari Rogers
    (d) None of these
  10. Client-centred therapy was given by _______ .
    (a) Freiderick
    (b) Victor Frankl
    (c) Carl Rogers
    (d) None of these
  1. Schemas that function in the form of categories are called _ .
    (a) stereotypes
    (b) prototypes
    (c) perceivers
    (d) None of these
  2. ______ refers to all those psychological processes that deal with the gathering and processing of information related to social objects.
    (a) Social interaction
    (b) Social cognition
    (c) Social facilitation
    (d) None of the above
  3. The information presented first has a stronger effect than the information presented at the end is called _ .
    (a) Primacy effect
    (b) Recency effect
    (c) Halo effect
    (d) None of the above
  4. Learning attitudes through modelling is mostly seen when
    (a) we see the attitudes through the norms of our group or culture.
    (b) we observe others being rewarded or punished for expressing thought.
    (c) an individual is praised for showing a particular attitude.
    (d) All of the above.
  5. The ‘P-O-X’ triangle, which represents the relationships between person, another person and attitude object was proposed by
    (a) Fritz Heider
    (b) SM Mohsin
    (c) Festinger
    (d) Bernard Wiener
  6. A person has a somewhat positive attitude towards empowerment of women. Reading about a successful woman made this attitude more positive. This is an example of _____ attitude change.
    (a) Incongruent
    (b) Congruent
    (c) Dissonant
    (d) Cognitive
  7. A ____, is also a collection of people who may be present at a place/situation by chance.
    (a) crowd
    (b) audience
    (c) group
    (d) None of these
  8. ____ is a stage of intragroup conflict.
    (a) Storming
    (b) Norming
    (c) Performing
    (d) Adjourning
  9. _____ refers to togetherness, binding, or mutual attraction among group members.
    (a) Group think
    (b) Proximity
    (c) Cohesiveness
    (d) None of the above
  10. ______ means that people feel obliged to return what they get.
    (a) Reciprocity
    (b) Competition
    (c) Reward structure
    (d) None of the above
  1. When groups work together to achieve shared goals, we refer to it as __ .
    (a) Unity (b) Cooperation
    (c) Team work (d) None of these
  2. Identify the Determinants of Conformity.
    (a) Nature of the task
    (b) The company of like-minded people
    (c) Social influence
    (d) None of the above
  3. Which of the following are not the element of group structures?
    (a) Role (b) Norms
    (c) Status (d) Expectations
  4. The ______ perspective suggests that the physical environment exists for use by human beings for their comfort and well-being.
    (a) Instrumental
    (b) minimalist
    (c) spiritual
    (d) None of the above
  5. Forceful destructive behaviour towards another person or object is termed as __ .
    (a) aggression (b) violence
    (c) frustration (d) None of these
  6. You were interviewed by your school selection team for the post of head boy/head girl. Identify the interpersonal distance in this situation.
    (a) intimate distance
    (b) public distance
    (c) personal distance
    (d) social distance
  7. Identify the first step as a treatment towards psychological disorders
    (a) providing material relief
    (b) counselling
    (c) psychiatric help
    (d) rehabilitation
  8. ____ helps to alleviate stress due to diseases through modification in behaviour.
    (a) Counselling
    (b) Behaviour Medicine
    (c) Psychiatric help
    (d) Rehabilitation
  9. _____ is defined as proficiency, facility or dexterity that is acquired or developed through training and experience.
    (a) Skill (b) Talent
    (c) Intelligence (d) None of these
  10. _____ Observation is one of the primary ways of learning about the way people behave in a given setting
    (a) Participant (b) Naturalistic
    (c) Ethical (d) None of these
  1. _____ communication refers to the communication that takes place between two or more persons who establish a communicative relationship.
    (a) Verbal (b) Intrapersonal
    (c) Interpersonal (d) None of these
  2. ______ is composed of all those messages that people exchange besides words.
    (a) Body Language
    (b) Speaking
    (c) Paraphrasing
    (d) None of the Above
  3. Which of the following are not the section of basic skills?
    (a) General Skills
    (b) Natural Skills
    (c) Specific Skills
    (d) Observational Skills
  4. Psychologists study many differences based on factors such as
    (a) Occupation (b) Age
    (c) Gender (d) All of thesee
  5. Systematic desensitization begins with some forms of
    (a) Instrumental Conditioning
    (b) Relaxation Training
    (c) instrumental Training
    (d) None of the Above
  6. Which of the following characteristics is related to effective counselors?
    (a) Aunthenticity (b) Empathy
    (c) Parapharsing (d) None of these
  7. Developing a fear of entering unfamiliar situation is known as
    (a) Agoraphobia
    (b) Panic Disorder
    (c) Compulsive Disorder
    (d) Conversion Disorder
  8. The concept of interpersonal physical distance has been given by
    (a) Carl Jung
    (b) Edward Hall
    (c) Sigmund Frued
    (d) L M Basheer
  9. An individual’s level of stress which helps in achieving peak success and managing minor is known as
    (a) Stress
    (b) Distress
    (c) Eustress
    (d) Strain
  10. According to experts who deals with Post Tranmatic Stress Disorder, one of the key attitudes to develop in he survivors is that of ………… .
    (a) Self-confidence
    (b) Self-worth
    (c) Self- Concept
    (d) Self-efficacy

CUET (UG) Psychology mock test answer key :

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (c) 11. (a) 12. (a) 13. (b) 14. (d) 15. (a) 16. (a) 17. (d) 18. (a) 19. (c) 20. (c) 21. (b) 22. (b) 23. (a) 24. (b) 25. (a) 26. (b) 27. (a) 28. (a) 29. (c) 30. (a) 31. (b) 32. (a) 33. (a) 34. (a) 35. (b) 36. (b) 37. (a) 38. (b) 39. (a) 40. (b) 41. (b) 42. (a) 43. (c) 44. (d) 45. (b) 46. (b) 47. (a) 48. (b) 49. (c) 50. (a

Search keywords and tags :

  • cuet ug pshcology mock test free
  • cuet ug pshcology mock test in hindi
  • cuet ug pshcology mock test pdf
  • cuet ug pshcology mock test 2023
  • cuet free mock test
  • cuet mock test
  • cuet psychology mock test nta
  • psychology mock test free
  • psychology mock test for entrance

Leave a Comment

close