CUET (UG) Reasoning – Ranking mcq questions with answer

Here you will get CUET (UG) Reasoning – Ranking Test mcq questions with answers for practice reasoning portion of section-3 general test of CUET undergraduate test .CUET undergraduate test section-3 (General test) consist of reasoning question . So here we have provided Ranking reasoning questions with answer which will help you to practice for your CUET UG general test .

CUET (UG) Reasoning - Ranking mcq questions with answer
CUET (UG) Reasoning – Ranking mcq questions with answer

Common University Entrance Test (CUET (UG) – 2022) will be conducted by NTA in India for students looking for their admission into the Undergraduate Programmes for all the Central Universities (CUs) like DU, JNU, JMI, BHU, AMU, etc. in India . The test will be conducted into CBT mode and MCQs qwill be asked .

We have provided various reasoning topic mcq questions for CUET to practice which will help you to score good marks in your CUET ( UG) exam .Below are the Ranking reasoning questions with their answers .

CUET Ranking reasoning mcq questions :

  1. A pole is taller than a giraffe which is taller than a tree. A signal is shorter than a pole but taller than a building which is taller than a giraffe. Who is the shortest?
    (a) Signal (b) Giraffe
    (c) Tree (d) Building
  2. Mohan is taller than Rohan but shorter than Farhan. Kannan is shorter than Mohan but taller than Rohan, Shankar is taller than Rohan and Farhan. Who is the tallest?
    (a) Mohan (b) Farhan
    (c) Shankar (d) Kannan
  3. Sameer is older than Milon but not as old as Arjun, Priya is older than Sam but not as old as Milon. Who amongst them is the oldest?
    (a) Milon (b) Sameer
    (c) Priya (d) Arjun
  4. Five girls took part in a race. Sonam finished before Neha but after Pooja. Shivani finished before Anju but after Neha. Who won the race?
    (a) Sonam (b) Pooja
    (c) Neha (d) Shivani
  1. If Anita is taller than Surjit but shorter than Kusum and Surjit is just as tall as Kalpana but taller than Vanita, then Kalpana is
    (a) just as tall as Anita
    (b) taller than Kusum
    (c) shorter than Anita
    (d) shorter than Surjit
  2. In a group of five districts Akbarpur is smaller than Fatehpur, Dhanbad is bigger than Palamu, and Barabanki is bigger than Fatehpur but not as big as Palamu. Which district is the biggest?
    (a) Akabarpur (b) Fatehpur
    (c) Palamu (d) Dhanbad
  3. Five friends A, B, C, D and E are sitting in a row in decreasing order of their weight from left to right. A is heavier than only C, while B is heavier than both E and A. D is heavier than B. Who amongst the following is sitting exactly in centre between them?
    (a) C (b) A
    (c) E (d) B

Directions (Q. Nos. 8-10) Consider the following information and answer questions based on it. Suresh is taller than Ramesh who is shorter than Rakesh. Jinesh is taller than the shortest person but shorter than Rakesh. Pritesh is taller than Suresh but shorter than Jinesh.

  1. Who is the shortest?
    (a) Rakesh (b) Ramesh
    (c) Pritesh (d) Suresh
  2. If Jayesh who is taller than Suresh joins the group, who will be fourth, if they are arranged in a descending order?
    (a) Jayesh (b) Jinesh
    (c) Pritesh (d) Cannot be determined
  3. Which statement, among the following is correct?
    (a) Suresh is taller than Jinesh
    (b) Pritesh is shorter than Rakesh
    (c) Jinesh is taller than Rakesh
    (d) Ramesh is taller than Pritesh
  4. In a queue of girls, Shama is 11th from the starting and 27th from the last. How many girls are there in the queue?
    (a) 37 (b) 43
    (c) 35 (d) 36
  5. In a row of 50 people, Sachin is 24th from right end. What is Sachin’s position from left end?
    (a) 30th (b) 28th
    (c) 27th (d) 24th
  6. In the name list of 48 students, Rohit’s rank is 41st from bottom. Find his rank from top.
    (a) 12th (b) 8th (c) 7th (d) 9th
  7. In a row of trees, one tree is 7th from either end of the row. How many trees are there in the row?
    (a) 11 (b) 15
    (c) 14 (d) 13
  1. If you are 9th person in a queue starting from one end and 11th from another end, what is the number of persons in the queue?
    (a) 20 (b) 19
    (c) 21 (d) 18
  2. Rajesh’s rank is 12th from top and 30th from bottom among the children who passed the annual examination. If 16 children failed, then find the total number of children who appeared for the examination.
    (a) 57 (b) 33
    (c) 68 (d) 45
  3. In an examination, Rahul got 11th rank from top and he was 47th from the bottom among those who passed. 3 students could not appear for the exam. 1 student failed. What is the total number of students?
    (a) 60 (b) 62
    (c) 59 (d) 61
  4. In a queue of 17 people, when Seema shifts 3 positions left, then she becomes 6th from left. Find her previous position in the queue from right.
    (a) 5 (b) 2
    (c) 9 (d) 3
  5. In a queue, Mohan is 10th from right side and Sohan is 25th from left side. When they interchange their place, then Mohan is at 22nd place from right. Find Sohan’s new position from left.
    (a) 37th (b) 38th
    (c) 35th (d) 36th
  6. In a students queue, Kamal is 12th from left and Deepak is 18th from right. When Kamal and Deepak interchange their position, then Kamal is 25th from left. Find the total number of students in the queue.
    (a) 40 (b) 41
    (c) 42 (d) 43

CUET Ranking reasoning mcq questions answers :

1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (b) 5. (c) 6. (d) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (b) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (d) 15. (b) 16. (a) 17. (d) 18. (c) 19. (a) 20. (c)

More reasoning question for CUET (UG) you may like :

Search keywords and tags :

  • cuet reasoning questions pdf
  • reasoning questions and solutions
  • cuet reasoning book
  • cuet reasoning mock test
  • reasoning questions for cuet 2022
  • cuet subject related questions
  • logical reasoning questions for cuet
  • cuet reasoning questions pdf

Leave a Comment

close