CUET (UG) SOCIOLOGY Free Mock test 2023 , Practice now

Here you will get CUET (UG) Sociology mock test for free with answers .CUET Sociology Mock test practice will help you to improve the accuracy and speed of solving questions . Moreover Mock test help you to manage stress exam . Try to solve the below sociology mock test in 45 min without cheating or using any unfair means , The CUET (ug) Mock test is prepared by expert teachers as per CUET (UG) syllabus of Sociology .

CUET (UG) SOCIOLOGY Free Mock test 2023 , Practice now
CUET (UG) SOCIOLOGY Free Mock test 2023 , Practice now

CUET (UG) sociology mock test helps candidates to improve their score in the exam . Online Mock Test for CUET (Sociology) is designed to give an edge to your preparation. Mock test helps to understand the preparation level by testing themselves. We have also provided the answer key at the end to check your answers so that you can evaluate your result yourself.

CUET (UG) Sociology mock test free :

  1. Demography is the systamatic study of ______.
    (a) Population (b) Culture
    (c) Economics (d) Statistics
  2. The word demography comes from Greek origin and is composed of the two words where demos means _____ and graphien implying ______ .
    (a) Society, democracy
    (b) People, describe
    (c) Population, trends
    (d) None of the above
  3. Who is related with theory of population growth?
    (a) Sorokin (b) Malthus
    (c) Weber (d) Toneez
  4. In which year the first National Family Planning policy was announced?
    (a) 1949 (b) 1952 (c) 1975 (d) 1999
  5. The tribal communities were mainly dependent on the _____ for their living.
    (a) Forests (b) Factories
    (c) Agriculture (d) None of these
  6. Who was the founder of ‘Satya Shodhak Samaj’?
    (a) Jyotiba Phule
    (b) Ayyankali
    (c) Savitri Bai Phule
    (d) E.V. Ramaswami
  7. Who gave the concept of ‘Dominant Caste’?
    (a) M.N. Shrinivas
    (b) Karl Marx
    (c) Weber
    (d) Durkheim
  8. The author of the book “The Wealth of Nations is written” by
    (a) Adam Smith
    (b) Karl Marx
    (c) Max Weber
    (d) None of the above
  9. ____, was among the first to point out that the goods that people buy and use are closely related to their status in society and termed it as status symbol.
    (a) Max Weber
    (b) Karl Marx
    (c) Adam Smith
    (d) None of the above
  10. The ______ communities such as banias in North India, main occupation has been trade or commerce.
    (a) Bohras
    (b) Sindhis
    (c) Vaisyas
    (d) None of the above
  11. A bill of exchange which allowed merchants to engage in long distance trade during pre-colonial period in India is called _____ .
    (a) Banks (b) Kinship
    (c) Hundi (d) Caste
  12. The ways in which individuals may become cut-off from full involvement in the wider society is known as.
    (a) Social inclusion l
    (b) Social inequality
    (c) Social exclusion
    (d) Social stratification
  13. The book Stree Purush Tulana was written by __ a Maharashtrian housewife, as a protest against the double
    standards of a male dominated society.
    (a) Tarabai Shinde
    (b) Savitribai Phule
    (c) Mirabai
    (d) None of the above
  14. Social stratification persists over ____ .
    (a) millennials
    (b) generations
    (c) hierarchy
    (d) communities
  15. A state is “a body that successfully claims a monopoly of legitimate force in a particular territory”, according to
    (a) Karl Marx
    (b) August Comte
    (c) Max Weber
    (d) Jacques Rousseau
  16. The chief architect of the Indian Constitution is
    (a) Pandit Jawaharlal Nehru
    (b) Dr. Rajendra Prasad
    (c) Mahatma Gandhi
    (d) Dr. B R Ambedkar
  17. People often react _____ whenever there is a perceived threat to their community identity.
    (a) friendly
    (b) violently
    (c) aggresively
    (d) None of the above
  1. Everyone has a motherland, a mother tongue, a family, a faith …..This signifies another feature of community identity i.e.
    (a) achieved
    (b) conditional
    (c) universal
    (d) localised
  2. How many languages are recognised officially in 8th Schedule of Constitution?
    (a) Eighteen (b) Fifteen
    (c) Eleven (d) Ten
  3. The Right to Information Act (RTI) specifies that citizens have a right to
    (a) request any information
    (b) Inspect documents, works and records
    (c) take copies of documents
    (d) All of the above
  4. Which year Indian states of Chattisgarh, Uttrakhand and Jharkhand were created?
    (a) In 2000 (b) In 2005
    (c) In 2008 (d) In 2010
  5. Most ascriptive identities are accidental and ____ .
    (a) Conditional
    (b) Unconditional
    (c) Achieved
    (d) Temporary
  6. The establishment of rule by one country over another is known as:
    (a) Imperialism
    (b) Capitalism
    (c) Colonialism
    (d) Feudalism
  7. The emergence of machine production based on the inanimate power resources like steam and electricity is known as
    (a) Globalisation
    (b) Industrialisation
    (c) Capitalism
    (d) Colonialism
  8. MSA Rao explained how many types of impact on villages by Urbanisation in India?
    (a) One (b) Two
    (c) Three (d) Four
  9. The National Planning Commission was set up in _____ .
    (a) 1940 (b) 1945
    (c) 1950 (d) 1955
  10. The tea industry was established in India in _____ .
    (a) 1871 (b) 1851
    (c) 1861 (d) 1872
  11. Which cities were developed by the British in India?
    (a) Calcutta
    (b) Madras
    (c) Bombay
    (d) All of these
  12. In which year Fort Williams was established?
    (a) In 1647 (b) In 1698
    (c) In 1724 (d) In 1748
  13. Who proposed a resolution against the evils of polygamy in the All India Muslim Ladies Conference?
    (a) Begum Rokeya Sakhawat Hossain
    (b) Jahanara Shah Nawas
    (c) Sir Sayed Ahmed Khan
    (d) Pandita Ramabai
  1. Who opened the first school for women in Pune?
    (a) Jotiba Phule
    (b) Savitri Phule
    (c) Pandita Ramabai
    (d) None of the Above
  2. The All-India Muslim Ladies Conference (Anjuman-E-Khawatn-E-Islam) was founded in the year
    (a) 1947 (b) 1868
    (c) 1914 (d) 1950
  3. Who was known as the Father of Indian Renaissance?
    (a) Sir Syed Ahmad Khan
    (b) Raja Ravi Verma
    (c) Raja Ram Mohan Roy
    (d) Satish Saberwal
  4. The path of development called Modernisation was taken up by ……… .
    (a) West Europe and North America
    (b) Europe and South America
    (c) Eastern Europe and America
    (d) None of the Above
  5. The term Sanskritisation was coined by ……… .
    (a) MN Srinivas
    (b) Vishnu Shastri
    (c) Vidyasagar
    (d) Jotiba Phule
  6. Westernisation does involve the imitation of external forms of ……… .
    (a) Culture
    (b) Society
    (c) Polity
    (d) Economy
  7. ………… led people towards social mobility.
    (a) Western Education
    (b) Traditional Education
    (c) Indigenous Education
    (d) None of the Above
  8. The highest court and the ultimate interpreter of the Constitution is
    (a) The Civil Court
    (b) The District Court
    (c) The High Court
    (d) The Supreme Court
  9. The basic norm from which all other rules and authorities flow is known as
    (a) Constitution
    (b) Supreme Court
    (c) Parliament
    (d) Government
  10. Who wrote the Article “The Only Way”?
    (a) Motilal Nehru
    (b) Gandhiji
    (c) Dr. BR Ambedkar
    (d) Jawaharlal Nehru
  11. The elections to the Constitutent Assembly were held in .
    (a) July, 1945
    (b) July, 1946
    (c) August, 1945
    (d) September, 1947
  12. ………… has the right to hear some small civil and criminal cases.
    (a) Nyaya Panchayat
    (b) Van Panchayat
    (c) Gram Panchayat
    (d) None of Above
  1. The laws that imposed an upper limit on the amount of land that can be owned by a particular family is known as
    (a) Abolition of Zamidari System
    (b) Tenancy Abolition and Regulation Act
    (c) Land Ceiling Act
    (d) Rayatwari System
  2. Green Revolution programmes were introduced only a areas that had .
    (a) Availability of raw materials
    (b) Industrial Location
    (c) Assured Irrigation
    (d) Sanitation Facilities
  3. The Bombay Textile Strike of 1982,was led by the trade union leader
    (a) Kisan Salunke
    (b) Dr Datta Samant
    (c) Datta Iswalkar
    (d) Jaiprakash Bhilar
  4. The first attempt at printing books using modern technologies began in
    (a) America
    (b) Africa
    (c) Asia
    (d) Europe
  5. Sambad-Kaumudi in Bengali in the year 1821 was published by
    (a) Dayanand Saraswati
    (b) Swami Vivekananda
    (c) Raja Rammohun Roy
    (d) Ishwar Chandra Vidyasagar
  6. Who called upon the media to function as a watch-dog of democracy?
    (a) Jawahar Lal Nehru
    (b) Raja Ram Mohan Rai
    (c) Mahatma Gandhi
    (d) madan Mohan Malviya
  7. In which period there was growth of anthonomus women’s movements?
    (a) 1950’s (b) 1960’s
    (c) 1970’s (d) 1980’s
  8. The Chinese Revolution was led by _____ .
    (a) Indian National Congress
    (b) The Communist Party of China
    (c) The Communist Party of India
    (d) Republic of China

CUET (UG) Sociology mock test answer key :

1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (a) 8. (a) 9. (a) 10. (c) 11. (c) 12. (c) 13. (a) 14. (b) 15. (c) 16. (d) 17. (b) 18. (c) 19. (a) 20. (d) 21. (a) 22. (b) 23. (c) 24. (b) 25. (c) 26. (c) 27. (b) 28. (d) 29. (b) 30. (b) 31. (a) 32. (c) 33. (c) 34. (a) 35. (a) 36. (a) 37. (a) 38. (d) 39. (a) 40. (b) 41. (b) 42. (a) 43. (c) 44. (c) 45. (b) 46. (d) 47. (c) 48. (a) 49. (c) 50. (b)

Search keywords and tags :

  • cuet sociology mock test nta
  • cucet mock test 2023
  • cuet mock test free
  • cuet biology mock test
  • cuet mock test 2023 nta pdf
  • cuet mcq sociology
  • sociology mcq for competitive exams
  • cuet economics mock test

1 thought on “CUET (UG) SOCIOLOGY Free Mock test 2023 , Practice now”

Leave a Comment

close