D–block MCQs with answers for IIT JAM

D–block MCQs with answers for IIT JAM
D–block MCQs with answers for IIT JAM

1. Colour of TiO2 and TiCl3 are respectively

(a) Violet and white
(b) White and violet
(c) Both white
(d) Can’t be predicted

Answer

Answer: (b)


2. Comment on the stability of CrO3 and WO3

(a) CrO3 is more stable than WO3
(b) WO3 is more stable than CrO3
(c) Both CrO3 and WO3 are equally stable.
(d) Both are unstable

Answer

Answer: (b)


3. What is the oxidation state of iron in
(i) Brown coloured complex formed in the ring test of Nitrate ion and
(ii) sodium nitroprusside respectively

(a) +1 and +2
(b) +2 and +2
(c) +2 and +3
(d) +1 and +3

Answer

Answer: (a)


4. Ti2+ and CrO42- are respectively

(a) Reducing agent and oxidizing agent
(b) Oxidizing agent and reducing agent
(c) Both are oxidizing agent.
(d) Both are reducing agent

Answer

Answer: (a)


5. Transition elements should be more reactive than hydrogen on the basis of electrode potential. But most of them do not give hydrogen on reaction with dilute acids because

(a) an oxide layer is formed on their surface
(b) metallic bonds are strong in them
(c) their hydration energy is low
(d) their electronegativity is low

Answer

Answer: (a)


6. Transition elements get hydrolysed because they have

(a) vacant orbitals
(b) high atomic weights
(c) unpaired electrons
(d) fully filled orbitals

Answer

Answer: (a)


7. The acid anhydride of permanganic acid is

(a) Mn2O7
(b) MnO3
(c) MnO2
(d) MnO

Answer

Answer: (a)


8. Cu2+ ion is more stable than Ag2+ ion because

(a) structure of Cu2+ is symmetrical
(b) exchange energy of Ag2+ is high
(c) exchange energy of Cu2+ is high
(d) Ag2+ is hard

Answer

Answer: (c)


9. The highest oxidation state achieved by a transition metal is given by

(a) ns electrons
(b) (n – 1) d electrons
(c) (n + 1) d electrons
(d) ns + (n – 1)d electrons

Answer

Answer: (d)


10. Among the following outermost configurations of transition metals, which allows the highest oxidation state?

(a) 3d24s2
(b) 3d54s1
(c) 3d54s2
(d) 3d64s2

Answer

Answer: (c)


11. Which one of the following characteristics of transition metals is associated with their catalytic activity?

(a) paramagnetic behaviour
(b) colour of hydrated ions
(c) variable oxidation states
(d) high enthalpy of atomisation

Answer

Answer: (c)


12. In nitroprusside ion, iron and NO exits as Fe2+ and NO+ rather than Fe+3 and NO. these forms can be differentiate by

(a) estimating the concentration of iron
(b) measuring the concentration of CN
(c) measuring the solid state magnetic moment
(d) thermally decomposing the compound

Answer

Answer: (c)


13. Pick up the transition metal which forms green compounds in +3 oxidation state and yellow to orange compounds in +6 oxidation state

(a) chromium
(b) cobalt
(c) Iron
(d) nickel

Answer

Answer: (a)


14. The basic character of the transition metal monooxides follows the order

(a) CrO > VO > FeO > TiO
(b) TiO > FeO > VO > CrO
(c) TIO > VO > CrO > FeO
(d) VO > CrO > TiO > FeO

Answer

Answer: (c)


15. Which of the following exists in liquid state at room temperature?

(a) Br
(b) Hg
(c) Ga
(d) All the above

Answer

Answer: (d)


16. In the dichromate dianion

(a) 4 Cr – O bonds are equivalent
(b) 6 Cr – O bonds are equivalent
(c) all Cr – O bonds are equivalent
(d) All Cr – O bonds are non- equivalent

Answer

Answer: (b)


17. Transition elements having more tendency to form complex than representative elements (s and p- block elements) due to

(a) availability of d-orbitals for bonding
(b) variable oxidation states are not shown by transition elements
(c) all electrons are paired in d-orbitals
(d) f-orbitals are available for bonding

Answer

Answer: (a)


18. Transition elements are usually characterised by variable oxidation states but Zn does not show this property because of

(a) completion of np-orbitals
(b) completion of (n-1)d orbitals
(c) completion of ns-orbitals
(d) inert pair effect

Answer

Answer: (b)


19. The higher oxidation states of transition elements are found to be in the combination with A and B, which are


(a) F, O
(b) O, N
(c) O, CI
(d) F, CI

Answer

Answer: (a)


20. Transition elements in lower oxidation states act as Lewis acid because

(a) they form complexes
(b) they are oxidising agents
(c) they donate electrons
(d) they do not show catalytic prop

Answer

Answer: (a)


Other IITJAM Mcqs:

[Catlist name=”IIT JAM MCQs”]

Leave a Comment

close