Economic Geology MCQ with answers for IIT JAM 2022

Economic Geology MCQ Questions | Geology MCQ Questions | Geology MCQ for competitive exams | General Geology MCQ | Geology MCQs with answers | Engineering Geology quiz | Geology Practice test | Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf |Geology Objective Questions in english | Geology questions and answers | iit jam Geology mcq

Here is a compilation of Free  Economic Geology MCQs  for practice . It  consists of IIT JAM Geology Multiple Choice Questions from the topic General with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations . So, you can test yourself HERE.

Economic Geology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU & other University M.Sc Entrance Examinations

Economic Geology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU & other University M.Sc Entrance Examinations

We have compiled the Economic Geology MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice Economic Geology MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some Economic Geology MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. Identify the mineral which has specific gravity >5 hardness < 3 and gives grey streak.

A Barite
B. Sphalerite
C. Graphite
D. Galena

Answer

Answer: (D)


2. Which of the following mineral deposit is formed exclusively by surface geological processes?

A. Wollastonite
B. Asbestos
C. Corundum
D. Bauxite

Answer

Answer: (D)


3. An ore body showing ‘saddle reef structure is formed by:

A. Early magmatic crystallization process
B. Liquid immiscibility
C. Hydrothermal process
D. Metamorphic process

Answer

Answer: (C)


4. Which of the following is the oldest oil-field in India?

A. Bombay high
B. Combay Basin
C. Digboi
D. Krishna-Godavari Basin

Answer

Answer: (C)


5. Which of the following is the highest rank of coal?

A. Peat
B. Lignite
C. Bituminous coal
D. Anthracite

Answer

Answer: (D)


6. The following pathfinder element is useful in the exploration of Au :

A. Cu
B. As
C. Cr
D. Ag

Answer

Answer: (B)


7. Zawar mines are famous for:

A. Gold
B. Iron
C. Lead and Zinc
D. Copper

Answer

Answer: (C)


8. In geobotanical prospecting Douglas Fir plant is used to indicate:

A. Nickel
B. Arsenic
C. Copper
D. Silver

Answer

Answer: (B)


9. Polymetallic nodules are generally restricted to the:

A Continental shelf
B. Beach
C. Deep ocean floor
D. Marine subsoil

Answer

Answer: (C)


10. Which of the following is the major gold metallogenic epoch?

A. Archean
B. Proterozoic
C. Cretaceous
D. Paleozoic

Answer

Answer: (A)


11. Major Al-deposits in India are associated with: 2

A. Gondwana rocks
B. Archean rocks in Singhbhum
C. Vindhyan rocks
D. Khondalites along east coast of India

Answer

Answer: (B)


12. Following is also associated with brecciated Iron Ore Copper-Gold (IOCG) deposits:

A. Uranium
B. Molybdenum
C. Fluorite
D. Zinc

Answer

Answer: (A)


13. Economic concentration of this metal is commonly ascribed to liquid immiscibility:

A. Au
B. PL
C. Cu
D. Pb

Answer

Answer: (D)


14. Which of these is an ore mineral of lead?

A. Galena
B. Pyrite
C. Wolframite
D. Cubanite

Answer

Answer: (A)


15. Placer deposits are formed by:

A. Fluid boiling
B. Magma segregation
C. Gravitational separation
D. Wall-rock alteration

Answer

Answer: (C)


16. In a vein body comprising ‘galena – pyrite sphalerite – quartz’, which is/are the gangue mineral(s)?

A Quartz and pyrite
B. Sphalerite and quartz
C. Galena and sphalerite
D. Only quartz

Answer

Answer: (A)


17. Which of these is a magnesium carbonate ore?

A. Pyrite
B. Malachite
C. Rhodochrosite
D. Pyrolusite

Answer

Answer: (C)


18. Which of these is not an ore mineral of copper?

A Cuprite
B. Chalcopyrite
C. Bornite
D. Molybdenite

Answer

Answer: (D)


19. Which of these rocks could be an important source of diamonds?

A. Komatiite
B. Gabbro
C. Eclogite
D. Kimberlite

Answer

Answer: (D)


20. Among the following ores, of which is gossan a characteristics surface indicator?

A. Pyrite – Chalcopyrite
B. Chromite – mabnetite
C. Pyrolusite – psilomelane
D. Clumbite – tantalite

Answer

Answer: (A)


21. Which of the following physical properties characterize galena?

A. Prismatic form
B. Cherry red streak
C. Yellow colour
D. High specific gravity

Answer

Answer: (D)


22. ‘Comb structure with ‘symmetrical banding’ is formed by:

A. Early magmatic process
B. Hydrothermal process
C. Chemical sedimentary process
D. Residual concentration process

Answer

Answer: (B)


23. Malachite and Azurite are characteristics ore minerals of:

A. Gossan zone
B. Zone of oxidation
C. Zone of supergene enrichment
D. Protore

Answer

Answer: (B)


24. Extensive hydrothermal alteration is generally associated with:

A. Stratiform chromite deposit
B. Quartz-pebble conglomerate-hosted gold deposit
C. Superior-type iron deposit
D. Porphyry copper deposit

Answer

Answer: (D)


25. Geiger Müller counter is commonly used for the exploration of:

A. Bauxite deposit
B. Pb-Zn deposit
C. Uranium deposit
D. Iron ore deposit

Answer

Answer: (C)


26. Mineral often referred to as ‘Fool’s gold’ is:

A. Pyrite
B. Magnetite
C. Chromite
D. Ilmenite

Answer

Answer: (A)


27. Sukinda in Odisha is well-known for deposits of:

A. Chromite
B. Iron
C. Cassiterite
D. Pyrrhotite

Answer

Answer: (A)


28. Economically recoverable quantities of each resources are called:

A. Reservoir
B. Reserves
C. Resource
D. Stuff

Answer

Answer: (B)


29. Iron ore of Goa State is mainly of:

A. Magnetite
B. Hematite
C. Blue dust
D. BHJ

Answer

Answer: (C)


30. Supergene sulphides enrichment occurs:

A. Above the water table
B. A depth independent of water table
C. Below the water table
D. Both above and below the groundwater table

Answer

Answer: (C)


Hope the information shed above regarding Economic Geology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations  . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=9382126120&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Economic Geology mcq questions
  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in English
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz
  • Iit jam GEOLOGY study material

Leave a Comment

close