Economic Geology MCQ with answers 2023

Looking for Economic geology MCQs with answers? then you are at right page. In this article you will get economic geology questions and answers for free to practice. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations.

Economic Geology MCQs with answers 2023 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU & other University M.Sc Entrance Examinations
Economic Geology MCQ with answers 2023

Practice Economic Geology MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

Economic geology MCQ questions and answers:

1. Identify the mineral which has specific gravity >5 hardness < 3 and gives grey streak.

A Barite
B. Sphalerite
C. Graphite
D. Galena

Answer

Answer: (D)


2. Which of the following mineral deposit is formed exclusively by surface geological processes?

A. Wollastonite
B. Asbestos
C. Corundum
D. Bauxite

Answer

Answer: (D)


3. An ore body showing ‘saddle reef structure is formed by:

A. Early magmatic crystallization process
B. Liquid immiscibility
C. Hydrothermal process
D. Metamorphic process

Answer

Answer: (C)


4. Which of the following is the oldest oil-field in India?

A. Bombay high
B. Combay Basin
C. Digboi
D. Krishna-Godavari Basin

Answer

Answer: (C)


5. Which of the following is the highest rank of coal?

A. Peat
B. Lignite
C. Bituminous coal
D. Anthracite

Answer

Answer: (D)


6. The following pathfinder element is useful in the exploration of Au :

A. Cu
B. As
C. Cr
D. Ag

Answer

Answer: (B)


7. Zawar mines are famous for:

A. Gold
B. Iron
C. Lead and Zinc
D. Copper

Answer

Answer: (C)


8. In geobotanical prospecting Douglas Fir plant is used to indicate:

A. Nickel
B. Arsenic
C. Copper
D. Silver

Answer

Answer: (B)


9. Polymetallic nodules are generally restricted to the:

A Continental shelf
B. Beach
C. Deep ocean floor
D. Marine subsoil

Answer

Answer: (C)


10. Which of the following is the major gold metallogenic epoch?

A. Archean
B. Proterozoic
C. Cretaceous
D. Paleozoic

Answer

Answer: (A)


11. Major Al-deposits in India are associated with: 2

A. Gondwana rocks
B. Archean rocks in Singhbhum
C. Vindhyan rocks
D. Khondalites along east coast of India

Answer

Answer: (B)


12. Following is also associated with brecciated Iron Ore Copper-Gold (IOCG) deposits:

A. Uranium
B. Molybdenum
C. Fluorite
D. Zinc

Answer

Answer: (A)


13. Economic concentration of this metal is commonly ascribed to liquid immiscibility:

A. Au
B. PL
C. Cu
D. Pb

Answer

Answer: (D)


14. Which of these is an ore mineral of lead?

A. Galena
B. Pyrite
C. Wolframite
D. Cubanite

Answer

Answer: (A)


15. Placer deposits are formed by:

A. Fluid boiling
B. Magma segregation
C. Gravitational separation
D. Wall-rock alteration

Answer

Answer: (C)


16. In a vein body comprising ‘galena – pyrite sphalerite – quartz’, which is/are the gangue mineral(s)?

A Quartz and pyrite
B. Sphalerite and quartz
C. Galena and sphalerite
D. Only quartz

Answer

Answer: (A)


17. Which of these is a magnesium carbonate ore?

A. Pyrite
B. Malachite
C. Rhodochrosite
D. Pyrolusite

Answer

Answer: (C)


18. Which of these is not an ore mineral of copper?

A Cuprite
B. Chalcopyrite
C. Bornite
D. Molybdenite

Answer

Answer: (D)


19. Which of these rocks could be an important source of diamonds?

A. Komatiite
B. Gabbro
C. Eclogite
D. Kimberlite

Answer

Answer: (D)


20. Among the following ores, of which is gossan a characteristics surface indicator?

A. Pyrite – Chalcopyrite
B. Chromite – mabnetite
C. Pyrolusite – psilomelane
D. Clumbite – tantalite

Answer

Answer: (A)


21. Which of the following physical properties characterize galena?

A. Prismatic form
B. Cherry red streak
C. Yellow colour
D. High specific gravity

Answer

Answer: (D)


22. ‘Comb structure with ‘symmetrical banding’ is formed by:

A. Early magmatic process
B. Hydrothermal process
C. Chemical sedimentary process
D. Residual concentration process

Answer

Answer: (B)


23. Malachite and Azurite are characteristics ore minerals of:

A. Gossan zone
B. Zone of oxidation
C. Zone of supergene enrichment
D. Protore

Answer

Answer: (B)


24. Extensive hydrothermal alteration is generally associated with:

A. Stratiform chromite deposit
B. Quartz-pebble conglomerate-hosted gold deposit
C. Superior-type iron deposit
D. Porphyry copper deposit

Answer

Answer: (D)


25. Geiger Müller counter is commonly used for the exploration of:

A. Bauxite deposit
B. Pb-Zn deposit
C. Uranium deposit
D. Iron ore deposit

Answer

Answer: (C)


26. Mineral often referred to as ‘Fool’s gold’ is:

A. Pyrite
B. Magnetite
C. Chromite
D. Ilmenite

Answer

Answer: (A)


27. Sukinda in Odisha is well-known for deposits of:

A. Chromite
B. Iron
C. Cassiterite
D. Pyrrhotite

Answer

Answer: (A)


28. Economically recoverable quantities of each resources are called:

A. Reservoir
B. Reserves
C. Resource
D. Stuff

Answer

Answer: (B)


29. Iron ore of Goa State is mainly of:

A. Magnetite
B. Hematite
C. Blue dust
D. BHJ

Answer

Answer: (C)


30. Supergene sulphides enrichment occurs:

A. Above the water table
B. A depth independent of water table
C. Below the water table
D. Both above and below the groundwater table

Answer

Answer: (C)


Other geology Mcqs you may like:

Leave a Comment

close