Electrochemistry MCQ with Answers for IIT JAM 2023

InShot 20220101 131205740 compress98

Electrochemistry MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. The molality of (NH4)2SO4 solution that has the same ionic strength as 1 mol kg’ solution of KCl

(a) 1/3 mol kg-1
(b) 1/2 mol kg-1
(c) 2/5 mol kg-1
(d) 3/5 mol kg-1

Answer

Answer: (a)


2. For a 1 molal aqueous NaCl solution, the mean ionic activity coefficient (γ ±) and the Debye- Huckel Limiting Law constant (A) are related as

(a) log γ ± =  √2A
(b) log γ ± = -√2A
(C) γ ± = 10A
(d) γ ± = 10-A

Answer

Answer: (d)


3. An aqueous solution containing 0.01 M FeCl3 and 0.06 M HCIO4 has the same Ionic strength as a solution of

(a) 0.09 M NaCl
(b) 0.04 M Na2S04
(c) 0.06 M CuSO4
(d) 0.03 M H3PO4

Answer

Answer: (b)


4. Four moles of electrons were transferred from the anode to the cathode in an experiment on the electrolysis of water. The total volume of the two gases (dry and at STP) produced will be approximately (in liters)

(a) 22.4
(b) 44.8
(c) 67.2
(d) 89.4

Answer

Answer: (c)


5. During the electrolysis of an aqueous solution of sodium sulphate, 2.4 L of oxygen at STP was liberated at the anode. The volume of hydrogen at STP liberated at the cathode would be

(a) 1.2 L
(b) 2.4 L
(c) 2.6 L
(d) 4.8 L

Answer

Answer: (d)


6. During the electrolysis of AgNO3 (using Pt. electrodes) concentration around the cathode as well as anode falls from 4 M 3 M. What will happen if this happened with Ag electrodes

(a) the result will remain the same
(b) concentration around the cathode will fall from 4 M to 3 M but around the anode will increases from 4 M to 5 M
(c) the reverse of statement ‘b’
(d) concentration increases from 4 M to 5 M on both the electrodes

Answer

Answer: (b)


7. When the electric current is passed through a cell having an electrolyte, the positive ions move toward the cathode negative ions toward the anode. If the cathode is pulled out of the solution

(a) the positive and negative ions will move toward anode
(b) the positive ions will start moving toward the anode while negative ions will stop moving
(c) the negative ions will continue to move toward anode while positive ions will stop moving
(d) the positive and negative ions will start moving randomly

Answer

Answer: (d)


8. Of the following metals that cannot be obtained by electrolysis of the aqueous solution of their salts are

(a) Ag and Mg
(b) Ag and AI
(c) Mg and Al
(d) Cu and Cr

Answer

Answer: (c)


9. Which of the following statements is true for an electrochemical cell?

(a) Reduction occurs at H2 electrode
(b) H2 is cathode and Cu is anode
(C) H2 is anode and Cu is cathode
(d) Oxidation occurs at Cu electrode

Answer

Answer: (c)


10. Electrochemical equivalent of an element is
(A = Atomic weight and V = Valency)

(a)  (A × V)/96500
(b)  (A × 96500) / V
(c)  A / (V × 96500)
(d)  (V × 96500) / A

Answer

Answer: (c)


11. When an aqueous solution of lithium chloride is electrolysed using graphite electrodes

(a) Cl2 is liberated at the anode.
(b) Li is deposited at the cathode
(c) as the current flows, pH of the solution around the cathode remains constant
(d) as the current flows, pH of the solution around the cathode decreases.

Answer

Answer: (a)


12. The electric charge for electrode deposition of one gram equivalent of a substance is

(a) one ampere per second
(b) 96,500 coulombs per second
(c) one ampere for one hour
(d) charge on one mole of electrons

Answer

Answer: (d)


13. One gm metal M+2 was discharged by the passage of 1.81 × 1022 electrons. What is the atomic weight of metal?

(a) 33.35
(b) 133.4
(c) 66.7
(d) 55

Answer

Answer: (c)


14. The density of Cu is 8.94 g cm-3. The quantity of electricity needed to plate an area 10 cm x 10 cm to a thickness of 10-2 cm using CuSO4, solution would be

(a) 13586 C
(b) 27172 C
(c) 40758 C
(d) 20348 C

Answer

Answer: (b)


15. During electrolysis of an aqueous solution of CuSO4, using copper electrodes, if 2.5 g of Cu is deposited at the cathode, then at the anode

(a) 890 ml of Cl2 at STP is liberated
(b) 445 ml of O2 at STP is liberated
(c) 2.5 g of copper is deposited
(d) a decrease of 2.5 g of mass takes place

Answer

Answer: (d)


16. Two Faraday of electricity is passed through a solution of CuSO4. The mass of copper deposited at the cathode is (at a mass of Cu = 63.5 u)

(a) 0 g
(b) 63.5 g
(c) 2 g
(d) 127 g

Answer

Answer: (b)


17. Pure water does not conduct electricity because it

(a) has low boiling water
(b) is almost unionized
(c) is neutral
(d) is readily decomposed

Answer

Answer: (b)


18. Which one of the following statements is correct? With dilution, the equivalent conductance of

(a) Both strong and weak electrolyte decrease
(b) Strong electrolyte increases while that the weak electrolyte decreases
(c) Strong electrolyte decreases while that weak electrolyte increases
(d) Both strong and weak electrolyte increases

Answer

Answer: (d)


19. Equivalent conductance of 0.1 M HA(weak acid) solution is 10 Scm2 equivalent-1 and that at infinite dilution is 200 Scm2 equivalent-1 Hence pH of HA solution is

(a) 1.3
(b) 1.7
(c) 2.3
(d) 3.7

Answer

Answer: (c)


20. The resistance of 0.5 M solutions of an electrolyte in a cell was found to be 50 92. If the electrodes in the cell are 2.2 cm apart and have an area of 4.4 cm2 then the molar conductivity (in S m2 mol-1) of the solution is

(a) 0.2
(b) 0.02
(c) 0.002
(d) None of these

Answer

Answer: (c)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close