General Geology MCQ with answers (part 01) 2022

Geology MCQ Questions | Geology MCQ for competitive exams | General Geology MCQ | Geology MCQs with answers | Engineering Geology quiz | Geology Practice test | Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf |Geology Objective Questions in Hindi | Geology questions and answers | iit jam Geology mcq

Here is a compilation of Free  General Geology MCQs  for practice . It  consists of IIT jam Geology Multiple Choice Questions from the topic General with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. So, you can test yourself HERE.

General Geology MCQs with answers (Part 01) 2022 for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations

General Geology MCQs with answers (Part 01) 2022 for IIT JAM, CSIR JRF NET,  JRF, GATE and other University Ph.D Entrance Examinations

We have compiled the Generral MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice General Geology MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some General Geology MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. Which amongst the following planets has the highest number of known satellites ?

A. Mars
C. Venus
B. Uranus
D. Mercury

Answer

Answer: (B)


2. S-wave is terminated at:

A Crust-Mantle boundary
B. Lithosphere-Asthenosphere boundary
C. Mantle-Core boundary
D. Inner and Outer core boundary

Answer

Answer: (C)


3. Arrange the elements Fe, O, H, He, Si in decreasing order of their abundance in the solar system.

A. H > He > O > Si > Fe
B. He > H > Si > O > Fe
C. H > He > O > Fe > Si
D. Si > Fe > H > He > O

Answer

Answer: (A)


4. The mechanism of plate movement is thought to be driven by:

A. Isostasy
B. Earth’s rotation
C. Thermal convection cells
D. Polar wandering

Answer

Answer: (C)


5. Hawaii island has its origin from:

A. Subducting plate
B. Plume
C. Plate collision
D. All of the above

Answer

Answer: (B)


6. Most abundant element in the earth crust is :

A. Oxygen
B. Silicon
C. Aluminium
D. Iron

Answer

Answer: (A)


7. Instrument for recording earthquake wave is called :

A. Seismograph
B. Seismograme
C. Seismometer
D. Scintillometer

Answer

Answer: (A)


8. The cosmic ray intensity is minimum at the magnetic :

A. Equator
B. North pole
C. South pole
D. Tropic of cancer

Answer

Answer: (A)


9. What powers the Earth’s internal heat engine ?

A. Solar energy
B. Ocean tides
C. Volcanoes
D. Radioactivity

Answer

Answer: (D)


10. Oxygen built up in the Earth’s atmosphere is caused by:

A. Formation of ocean in early history of Earth
B. Algae and other organisms employed photosynthesis
C. Oxygen settled on Earth from planets further from the sun
D. Rocks weathered and released their oxygen.

Answer

Answer: (B)


11. Increased concentration of which of the following may cause maximum global warming?

A Oxygen
B. Nitrogen
C. Carbon dioxide
D. Water vapour

Answer

Answer: (D)


12. Global warming may lead to increased sea level as a result of :

A Melting of ice-caps
B. Thermal expansion of sea water
C. Both A. and B.
D. Isostatic rebound

Answer

Answer: (C)


13. Three major orbit ally forced cyclicities (-100 kyr, 40 kyr, -22 kyr) in the climatic changes on Earth are termed as:

A. Milankovitch cycle
B. Turner cycle
C. Glieesberg cycle
D. Wilson cycle

Answer

Answer: (A)


14. Ozone layer in Earth’s atmosphere, is confined to:

A Troposphere
B. Stratosphere
C. Mesosphere
D. Thermosphere

Answer

Answer: (B)


15. The most abundant element in the Earth’s crust is:

A Aluminium
B. Oxygen
C. Iron
D. Carbon

Answer

Answer: (B)


16. The internal structure of the Earth down up tothe core, has been explored with the help of:

A. P-waves
B. S-waves
C. Both P- and S-waves
D. Drilling

Answer

Answer: (C)


17. We get Lehmann discontinuity at an approximate depth of:

A 100 km
B. 750 km
C. 450 km
D. 220 km

Answer

Answer: (D)


18. Maximum damage in the event of an earth quake is caused by:

A. P-waves
B. S-waves
C. L-waves
D. All of the above

Answer

Answer: (C)


19. A negative gravity anomaly indicates:

A. An excess of mass
B. A deficiency in mass
C. A reversal of the gravitational field
D. None of these

Answer

Answer: (B)


20. To qualify as a desert, a region must be:

A. Hot, with a mean annual temperature greater than 25°C (77°F)
B. Arid, with less han 15% or the ground surface vegetated
C. Both hot and arid
D. Either hot or arid

Answer

Answer: (B)


Hope the information shed above regarding General Geology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=938930749X&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in Hindi
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz

Leave a Comment

close