General Geology MCQ with answers (part 02) 2022

Geology MCQ Questions | Geology MCQ for competitive exams | General Geology MCQ | Geology MCQs with answers | Engineering Geology quiz | Geology Practice test | Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf |Geology Objective Questions in Hindi | Geology questions and answers | iit jam Geology mcq

Here is a compilation of Free  General Geology MCQs  for practice . It  consists of IIT jam Geology Multiple Choice Questions from the topic General with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. So, you can test yourself HERE.

General Geology MCQs with answers (Part 02) 2022 for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations

General Geology MCQs with answers (Part 02) 2022 for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations

We have compiled the Generral MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice General Geology MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some General Geology MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

01. At 30° north latitude, at the northem edge of tropical (Hadley) cell, convection takes place because

A. Cool, dry air sinks, becoming drier as it heats up
B. Warm, moist air rises, increasing. in relative humidity as it rises
C. Warm, dry air rises, becoming cooler
D. Cool moist air sinks, providing abundant rainfall

Answer

Answer: (A)


02. The Gobi of Mongolia is a desert primarily because it is located:

A. In the subtropics
B. Near the geographic South Pole
C. Near the center of a large continent
D. Next to a cold ocean cument

Answer

Answer: (C)


03. In atmosphere radio wave occur in:

A Troposphere
C. Mesosphere
B. Stratosphere
D. lonosphere

Answer

Answer: (D)


04. The process by which an originally homogeneous Earth developed a dense core and aight crust is called:

A Metamorphism
B. Differentiation
C. Accretion
D. Compression

Answer

Answer: (B)


05. The Gutenberg discontinuity lies between:

A Crust and mantle
B. Lithosphere and asthenosphere
C. Outer core and lower mantle
D. Inner core and outer core

Answer

Answer: (C)


06. Airy’s model of isostasy:

A. Requires mountains to have higher density than the oceanic crust
B. Requires mountains to have lower density than the oceanic crust
C. Requires mountains to have the same density as oceanic crust
D. Does NOT consider the densities of mountain and oceanic crust

Answer

Answer: (C)


07. Himalaya is a product of

A Continent-arc collision
B. Continent-continent collision
C. Arc-are collision
D. Continent-arc-continent collision

Answer

Answer: (B)


08. The oldest rocks in the present ocean floor have age in range:

A. 4.0-4.6 billion years
B. 2.0-2.5 billion years
C. 185-200 million years
D. 60-65 million years

Answer

Answer: (D)


09. The type of plate boundary associated with deep focus earthquake?

A. Divergent
C. Transverse
B. Convergent
D. Both A. & B.

Answer

Answer: (B)


10. The most abundant element in the universe is:

A Silicon
B. Helium
C. Oxygen
D. Hydrogen

Answer

Answer: (D)


11. What is the age of ocean floor?

A. 0-200 m.y.
C. 0-1000 m.y.
B. 0-500 m.y.
D. 0-3500 m.y.

Answer

Answer: (A)


12. Which of the following is not one of the four inner planets?

A. Mars
B. Earth
C. Neptune
D. Saturn

Answer

Answer: (C),(D)


13. New seafloor created at a:

A Deep sea trench
B. Mid-oceanic ridge
C. Subduction zone
D. Transform fault

Answer

Answer: (B)


14. By the plate tectonic processes, magma generation is highest in the following tectonic setting:

A. Convergent plate boundary
B. Continental intra-plate region
C. Oceanic intra-plate region
D. Oceanic ridges

Answer

Answer: (A)


15. The average thickness of the continental crust is about:

A. 35-40 km
B. 100-200 km
C. 1000-2000 km
D. 5-10 km

Answer

Answer: (D)


16. Which one of the following features is NOT associated with an oceanic subduction?

A. Sea-mount
B. Benioff zone
C. Back-arc
D. Fore-arc

Answer

Answer: (A)


17. The term isostasy refers to:

A. Gravitational equilibrium
B. Thermal equilibrium
C. Magnetic equilibrium
D. Electrical equilibrium

Answer

Answer: (A)


18. Deep sea trenches are associated with plate boundary:

A. Convergent
B. Divergent
C. Translational
D. Neutral

Answer

Answer: (A)


19. What drive(s) the earth’s internal heat engine?

A. Radioactivity
B. Solar energy
C. Volcanism
D. Ocean tides

Answer

Answer: (A)


20. The ‘Nebular hypothesis’ was proposed by:

A. Kant
B. Laplace
C. Kant and Laplace
D. Moulten and Chamberlain

Answer

Answer: (C)


Hope the information shed above regarding General Geology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=8123900139&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in Hindi
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz

Leave a Comment

close