General Geology MCQ with answers (part 03) 2022

Geology MCQ Questions | Geology MCQ for competitive exams | General Geology MCQ | Geology MCQs with answers | Engineering Geology quiz | Geology Practice test | Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf |Geology Objective Questions in Hindi | Geology questions and answers | iit jam Geology mcq

Here is a compilation of Free  General Geology MCQs  for practice . It  consists of IIT jam Geology Multiple Choice Questions from the topic General with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. So, you can test yourself HERE.

General Geology MCQs with answers (Part 03) 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations

General Geology MCQs with answers (Part 01) 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations

We have compiled the Generral MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice General Geology MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some General Geology MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

01. A deep valley forms where two plates pull apart:

A Fault
B. Pangea
C. Mantle
D. Rift valley

Answer

Answer: (D)


02. Mountain chain within water is:

A. Trench
B. Mid-oceanic ridge
C. Volcanic island
D. Reefs

Answer

Answer: (C)


03. A boundary where plates slide past each other in opposite directions is termed as:

A. Transform boundary
B. Tensional zone
C. Diverse boundary
D. Converging boundary

Answer

Answer: (A)


04. Wadati-Benioff zone indicates:

A. Shallow earthquake
B. Intermediate earthquake
C. Technical stable zone
D. Deep focus earthquake

Answer

Answer: (D)


05. The first wave recorded on seismograph is:

A. P-wave
B. S-wave
C. P- and S-wave
D. L-wave

Answer

Answer: (D)


06. The average radius of the earth is:

A 6378 km
B. 637.1 km
C. 6372 km
D. 6271 km

Answer

Answer: (C)


07. ‘Sima’ is a part of:

A. Quter core
B. Crust
C. Upper mantle
D. Lower mantle

Answer

Answer: (B)


08. The instrument used for recording seismic waves is:

A. Thermometer
B. Seismograph
C. Barometer
D. Seismogram

Answer

Answer: (B)


09. The ‘Nebular Hypothesis’ was proposed by:

A. Kant
B. Laplace
C. Kant and Laplace
D. Moulten and Chamberlin

Answer

Answer: (C)


10. Himalaya is:

A. Paleozoic tectonic mountain
B. Recent folded mountain
C. Collisional mountain
D. Indian mountain

Answer

Answer: (C)


11. The Gutenberg discontinuity separates:

A. Crust and upper mantle
B. Lower to upper mantle
C. Outer and inner core
D. Outer core and lower mantle

Answer

Answer: (D)


12. Volcanic Island is associated with:

A. Ocean-continent convergence
B. Divergent boundaries
C. Transform boundary
D. Ocean-ocean convergence

Answer

Answer: (A)


13. ‘Conorad discontinuity’ lies between:

A. Crust and mantle
B. Sial and sima
C. Sima and mantle
D. Mantle and core

Answer

Answer: (B)


14. The mean density of Earth is about:

A. 2650 kg m-3
B. 2750 kg m-3
C. 4400 kg m-3
D. 5500 kg m-3

Answer

Answer: (D)


15. ‘Wadati-Benioff zone’ is well known for:

A. Deep focus earthquake
B. Shallow focus earthquake
C. Intermediate focus earthquake
D. Tectonically stable zone

Answer

Answer: (A)


16. In internal structure of earth, the outer core is composed of:

A. Solid material
B. Gases
C. Liquid material
D. All of these

Answer

Answer: (C)


17. Shear waves passes through:

A. Liquid only
B. Solid only
D. All of these
C. Gas only

Answer

Answer: (B)


18. Asteroids are minor planetary bodies located between:

A Earth and Mars
B. Jupiter and Saturn
C. Mars and Jupiter
D. Mercury and Venus

Answer

Answer: (C)


19. Which one of the following options does correctly represent the elements in order of decreasing abundance in the Earth’s crust?

A. Fe > Si > O > Al
B. O > Si > Al > Fe
C. Si > O > Al > Fe
D. Si > Al > Fe > O

Answer

Answer: (B)


20. The average density of the earth is:

A. 4.5 gm/cm3
B. 5.5 gm/cm3
C. 6.5 gm/cm3
D. 7.5 gm/cm3

Answer

Answer: (B)


Hope the information shed above regarding General Geology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=B09N1XKXVK&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in Hindi
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz

Leave a Comment

close