General Geology MCQ with answers 2023

General Geology MCQs with answers to practice for free. Here we have provided general Geology Multiple Choice Questions with Answer Key helpful for various competition exams.

General Geology MCQ with answers 2023
General Geology MCQ with answers 2023

These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IITJAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. The general geology MCQs are also helpful for engineering students as well. You can also check Geology Mcqs with answer.

General Geology MCQs with answers:

1. Which amongst the following planets has the highest number of known satellites ?

A. Mars
C. Venus
B. Uranus
D. Mercury

Answer

Answer: (B)


2. S-wave is terminated at:

A Crust-Mantle boundary
B. Lithosphere-Asthenosphere boundary
C. Mantle-Core boundary
D. Inner and Outer core boundary

Answer

Answer: (C)


3. Arrange the elements Fe, O, H, He, Si in decreasing order of their abundance in the solar system.

A. H > He > O > Si > Fe
B. He > H > Si > O > Fe
C. H > He > O > Fe > Si
D. Si > Fe > H > He > O

Answer

Answer: (A)


4. The mechanism of plate movement is thought to be driven by:

A. Isostasy
B. Earth’s rotation
C. Thermal convection cells
D. Polar wandering

Answer

Answer: (C)


5. Hawaii island has its origin from:

A. Subducting plate
B. Plume
C. Plate collision
D. All of the above

Answer

Answer: (B)


6. Most abundant element in the earth crust is :

A. Oxygen
B. Silicon
C. Aluminium
D. Iron

Answer

Answer: (A)


7. Instrument for recording earthquake wave is called :

A. Seismograph
B. Seismograme
C. Seismometer
D. Scintillometer

Answer

Answer: (A)


8. The cosmic ray intensity is minimum at the magnetic :

A. Equator
B. North pole
C. South pole
D. Tropic of cancer

Answer

Answer: (A)


9. What powers the Earth’s internal heat engine ?

A. Solar energy
B. Ocean tides
C. Volcanoes
D. Radioactivity

Answer

Answer: (D)


10. Oxygen built up in the Earth’s atmosphere is caused by:

A. Formation of ocean in early history of Earth
B. Algae and other organisms employed photosynthesis
C. Oxygen settled on Earth from planets further from the sun
D. Rocks weathered and released their oxygen.

Answer

Answer: (B)


11. Increased concentration of which of the following may cause maximum global warming?

A Oxygen
B. Nitrogen
C. Carbon dioxide
D. Water vapour

Answer

Answer: (D)


12. Global warming may lead to increased sea level as a result of :

A Melting of ice-caps
B. Thermal expansion of sea water
C. Both A. and B.
D. Isostatic rebound

Answer

Answer: (C)


13. Three major orbit ally forced cyclicities (-100 kyr, 40 kyr, -22 kyr) in the climatic changes on Earth are termed as:

A. Milankovitch cycle
B. Turner cycle
C. Glieesberg cycle
D. Wilson cycle

Answer

Answer: (A)


14. Ozone layer in Earth’s atmosphere, is confined to:

A Troposphere
B. Stratosphere
C. Mesosphere
D. Thermosphere

Answer

Answer: (B)


15. The most abundant element in the Earth’s crust is:

A Aluminium
B. Oxygen
C. Iron
D. Carbon

Answer

Answer: (B)


16. The internal structure of the Earth down up tothe core, has been explored with the help of:

A. P-waves
B. S-waves
C. Both P- and S-waves
D. Drilling

Answer

Answer: (C)


17. We get Lehmann discontinuity at an approximate depth of:

A 100 km
B. 750 km
C. 450 km
D. 220 km

Answer

Answer: (D)


18. Maximum damage in the event of an earth quake is caused by:

A. P-waves
B. S-waves
C. L-waves
D. All of the above

Answer

Answer: (C)


19. A negative gravity anomaly indicates:

A. An excess of mass
B. A deficiency in mass
C. A reversal of the gravitational field
D. None of these

Answer

Answer: (B)


20. To qualify as a desert, a region must be:

A. Hot, with a mean annual temperature greater than 25°C (77°F)
B. Arid, with less han 15% or the ground surface vegetated
C. Both hot and arid
D. Either hot or arid

Answer

Answer: (B)


IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in Hindi
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz

Leave a Comment

close