General Organic Chemistry MCQ with Answers for IIT JAM 2023

InShot 20220102 141853812 compress92

General Organic Chemistry MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. Correct order of strength of +I effect

(1) -CH3     (II) CD3     (III) – CT3     (IV) -CHD2

(a) I > II > III > IV
(b) I > IV > II > III
(C) I > III > II > III
(d) III > II > IV > I

Answer

Answer: (d)


2. Group which can show -I effect

(a) ━ O
(b) ━ OH
(c) ━ CH3
(d) ━ NHΘ

Answer

Answer: (b)


3. Correct order of +1 strength

20220102 134441 compress71

(a) I > II > III > IV
(b) I > III > II > IV
(c) I > III > II > IV
(d) IV > III > II > I

Answer

Answer: (a)


4. Correct order of stability of resonating structure.

20220102 134502 compress83

(a) I > II > III > IV > V
(b) I > IV > II > III > V
(c) V > I > II > III > IV
(d) I > II > IV > III > V

Answer

Answer: (b)


5. Correct statement about this

20220102 134523 compress8

(a) I and II are resonating structures
(b) I and II have 4 sp2 atoms
(c) I, II are different compound
(d) I have 4 sp2 atoms and II have sp2 atoms

Answer

Answer: (c)


6. Which of the following compounds have no delocalized electron

20220102 134732 compress50
Answer

Answer: (d)



7. Which of the following is not example of cross-conjugation

20220102 134753 compress42
Answer

Answer: (b)


8. For phenol which of the following resonating structure is the most stable?

20220102 134845 compress70
Answer

Answer: (c)



9. C1-C2 bond is shortest in

WipeOut50 02 2022 015051.642000 compress29
Answer

Answer: (d)


10. Among the following molecules, the correct order of C-C length is (C6H6 is benzene)

(a) C2H6 > C2H4 > C6H6 > C2H2
(b) C2H6 > C6H6 > C2H4 > C2H2
(c) C2H4 > C2H6 > C2H2 > C6H6
(d) C2H6 > C2H4 > C2H2 > C6H6

Answer

Answer: (b)



11. What will be the order of rotation barriers about C-N bond among these compounds ?

WipeOut54 02 2022 015414.406000 compress38


(a) I>II>III
(b) I< II< III
(c) II > III >I
(d) III > I > II

Answer

Answer: (b)



13. Most electron rich alkene among the following is

20220102 135214 compress40
Answer

Answer: (a)


14. Which one of the following has the smallest heat of hydrogenation ?

(a) 1-Butene
(b) trans-2-Butene
(c) cis-2-Butene
(d) 1,3-Butadiene

Answer

Answer: (d)


15. Which of the alkene has least heat of hydrogenation

WipeOut14 02 2022 031417.723000 compress76
Answer

Answer: (c)



18. Which has least heat of hydrogenation –

WipeOut12 02 2022 031258.272000 compress98
Answer

Answer: (c)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close