Geomorphology MCQ questions with answers 2023

Geomorphology Mcqs questions with answers is provided here for practice for free.Those who looks for geography geomorphology objective questions can use them for free.

Geomorphology MCQ questions with answers 2023
Geomorphology MCQ questions with answers 2023

If you have issue with the answer then let me know through the comments.

geomorphology mcqs

1. Size of a kettle lake depends upon:

A. Size of the sediment carried by the glacier
B. Width of the glacier valley
C. Height of the valley through which the glacier moves
D. Size of the buried ice block within moraines

Answer

Answer: (D)


2. Drainage density of a basin is defined as:

A. Sum of the number of streams of all orders divided by the area of the basin
B. Total length of streams of all orders divided by the area of the basin
C. Total number of the highest order streams divided by the total number of the next lower order streams
D. Length of the largest stream divided by the area of the basin

Answer

Answer: (B)


3. The wind system in the equatorial areas is known as:

A. Westerlies
B. Trades
C. Doldrums
D. Monsoon

Answer

Answer: (B)


4. The monsoon has well developed cycle in:

A. South and South East Asia
B. North Australia
C. Africa
D. East United States

Answer

Answer: (A)


5. Yazoo stream flows through:

A. Gorge
B. Divide
C. Backs wamp
D. Water gap

Answer

Answer: (C)


6. The curved body of water formed when a meandering river reshapes and cuts off one of its bends is called:

A. Essing pond
B. Oxbow lake
C. Swensen pool
D. Groovy pool

Answer

Answer: (B)


7. Barchan are:

A. Deflation basins
B. Oases
C. Crescent-shaped dunes
D. Sand dune

Answer

Answer: (C)


8. Exfoliation is related to:

A. Metamorphism
B. Chemical weathering
C. Carbonation
D. None of the above

Answer

Answer: (C)


9. Morains are:

A. Alluvial deposit
B. Fluvial deposit
C. Glacial deposit
D. Lacustrine deposit

Answer

Answer: (C)


10. Elephant-skin weathering is generally found in:

A. Shale
B. Sandstone
C. Limestone
D. Conglomerate

Answer

Answer: (C)


11. Roche Moutonnees are formed by:

A. Glacial
B. Wind
C. River
D. Ocean wave

Answer

Answer: (A)


12. The geometry of sand dunes is strongly influenced by:

A. The strength of the wind
B. The consistency of wind direction
C. The abundance of sand
D. All of the above

Answer

Answer: (D)


13. A mushroom-shaped landform consisting of a column of less resistant rock supporting a broader extent of wind-resistant rock is termed as:

A. Blowout
B. Ventifact
C. Wadies
D. Yardang

Answer

Answer: (D)


14. Mars has polar ice caps that differ from the Earth’s Antarctic Ice cap in that:

A. The Martian caps consist of a combination of water ice and frozen carbon dioxide (dry ice)
B. The Martian caps have a spiral fracture pattern not found in Antarctica
C. Martian caps are ablated by sublimation only: there is curently no liquid water on Mars
D. All of the above are correct

Answer

Answer: (D)


15. The first scientist who theorized the past presence of glaciers in Europe was:

A Louis Agassiz
B. Charles Darwin
C. Walter Alvarez
D. Isaac Newton

Answer

Answer: (A)


16. Areas on the southern margins of the continental glaciers of the Northern Hemisphere were much ………. during Plio-Pleistocene glaciations than they are today, as suggested by evidence of large ………. during this time.

A. Warmer, tropical rainforests
B. Wetter tropical rainforests
C. Drier; deserts
D. Wetter; pluvial lakes

Answer

Answer: (D)


17. By increasing the albedo of Earth, global ice sheets produce ………. Conditions that are to their further advance, thus providing an example of ………. feedback.

A Detrimental; positive
B. Detrimental; negative
C. Favorable; positive
D. Favorable; negative

Answer

Answer: (C)


18. A remnant ridge separating two bowl-shaped depressions formed by a mountain glacier is termed as:

A. Arete
B. Cirque
C. Horn
D. Torn

Answer

Answer: (A)


19. Glacial ice exhibits . behaviour near the top, but behaviour bencath a depth of 60 m.

A Brittle, ductile
B. Ductile, brittle
C. Solid, liquid
D. Plastic, clastic

Answer

Answer: (A)


20. Rapid chemical weathering:

A. Does not affect the rate of physical weathering in the same rock
B. Tends to reduce the rate of physical weathering in the same rock
C. Tends to increase the rate of physical weathering in the same rock
D. Does not happen in rocks those suffer physical weathering

Answer

Answer: (C)


Search keywords and tags:

  • geomorphology mcq
  • geomorphology questions and answers
  • mcq on geomorphology
  • geomorphology mcq for ugc net
  • geomorphology mcq questions
  • geomorphology objective questions

Leave a Comment

close