Geomorphology MCQ with answers (part 01) 2022

Geology MCQ Questions | Geology MCQ for competitive exams | General Geology MCQ | Geology MCQs with answers | Engineering Geology quiz | Geology Practice test | Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf |Geology Objective Questions in Hindi | Geology questions and answers | iit jam Geology mcq

Here is a compilation of Free  Geomorphology MCQs  for practice . It  consists of IIT jam Geology Multiple Choice Questions from the topic General with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. So, you can test yourself HERE.

Geomorphology MCQs with answers (Part 01) 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations

Geomorphology MCQ with answers (part 01) 2022

We have compiled the Geomorphology MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice General Geology MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some Geomorphology MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. Size of a kettle lake depends upon:

A. Size of the sediment carried by the glacier
B. Width of the glacier valley
C. Height of the valley through which the glacier moves
D. Size of the buried ice block within moraines

Answer

Answer: (D)


2. Drainage density of a basin is defined as:

A. Sum of the number of streams of all orders divided by the area of the basin
B. Total length of streams of all orders divided by the area of the basin
C. Total number of the highest order streams divided by the total number of the next lower order streams
D. Length of the largest stream divided by the area of the basin

Answer

Answer: (B)


3. The wind system in the equatorial areas is known as:

A. Westerlies
B. Trades
C. Doldrums
D. Monsoon

Answer

Answer: (B)


4. The monsoon has well developed cycle in:

A. South and South East Asia
B. North Australia
C. Africa
D. East United States

Answer

Answer: (A)


5. Yazoo stream flows through:

A. Gorge
B. Divide
C. Backs wamp
D. Water gap

Answer

Answer: (C)


6. The curved body of water formed when a meandering river reshapes and cuts off one of its bends is called:

A. Essing pond
B. Oxbow lake
C. Swensen pool
D. Groovy pool

Answer

Answer: (B)


7. Barchan are:

A. Deflation basins
B. Oases
C. Crescent-shaped dunes
D. Sand dune

Answer

Answer: (C)


8. Exfoliation is related to:

A. Metamorphism
B. Chemical weathering
C. Carbonation
D. None of the above

Answer

Answer: (C)


9. Morains are:

A. Alluvial deposit
B. Fluvial deposit
C. Glacial deposit
D. Lacustrine deposit

Answer

Answer: (C)


10. Elephant-skin weathering is generally found in:

A. Shale
B. Sandstone
C. Limestone
D. Conglomerate

Answer

Answer: (C)


11. Roche Moutonnees are formed by:

A. Glacial
B. Wind
C. River
D. Ocean wave

Answer

Answer: (A)


12. The geometry of sand dunes is strongly influenced by:

A. The strength of the wind
B. The consistency of wind direction
C. The abundance of sand
D. All of the above

Answer

Answer: (D)


13. A mushroom-shaped landform consisting of a column of less resistant rock supporting a broader extent of wind-resistant rock is termed as:

A. Blowout
B. Ventifact
C. Wadies
D. Yardang

Answer

Answer: (D)


14. Mars has polar ice caps that differ from the Earth’s Antarctic Ice cap in that:

A. The Martian caps consist of a combination of water ice and frozen carbon dioxide (dry ice)
B. The Martian caps have a spiral fracture pattern not found in Antarctica
C. Martian caps are ablated by sublimation only: there is curently no liquid water on Mars
D. All of the above are correct

Answer

Answer: (D)


15. The first scientist who theorized the past presence of glaciers in Europe was:

A Louis Agassiz
B. Charles Darwin
C. Walter Alvarez
D. Isaac Newton

Answer

Answer: (A)


16. Areas on the southern margins of the continental glaciers of the Northern Hemisphere were much ………. during Plio-Pleistocene glaciations than they are today, as suggested by evidence of large ………. during this time.

A. Warmer, tropical rainforests
B. Wetter tropical rainforests
C. Drier; deserts
D. Wetter; pluvial lakes

Answer

Answer: (D)


17. By increasing the albedo of Earth, global ice sheets produce ………. Conditions that are to their further advance, thus providing an example of ………. feedback.

A Detrimental; positive
B. Detrimental; negative
C. Favorable; positive
D. Favorable; negative

Answer

Answer: (C)


18. A remnant ridge separating two bowl-shaped depressions formed by a mountain glacier is termed as:

A. Arete
B. Cirque
C. Horn
D. Torn

Answer

Answer: (A)


19. Glacial ice exhibits . behaviour near the top, but behaviour bencath a depth of 60 m.

A Brittle, ductile
B. Ductile, brittle
C. Solid, liquid
D. Plastic, clastic

Answer

Answer: (A)


20. Rapid chemical weathering:

A. Does not affect the rate of physical weathering in the same rock
B. Tends to reduce the rate of physical weathering in the same rock
C. Tends to increase the rate of physical weathering in the same rock
D. Does not happen in rocks those suffer physical weathering

Answer

Answer: (C)


Hope the information shed above regarding Geomorphology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=B01GYR6R2C&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21
q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=B07WSXWD87&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in Hindi
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz

Leave a Comment

close