Geomorphology MCQ with answers (part 05) 2022

Geomorphology MCQ Questions | Geology MCQ Questions | Geology MCQ for competitive exams | General Geology MCQ | Geology MCQs with answers | Engineering Geology quiz | Geology Practice test | Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf |Geology Objective Questions in Hindi | Geology questions and answers | iit jam Geology mcq

Here is a compilation of Free  Geomorphology MCQs  for practice . It  consists of IIT jam Geology Multiple Choice Questions from the topic General with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. So, you can test yourself HERE.

Geomorphology MCQs with answers (Part 05) 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations

Geomorphology MCQs with answers (Part 05) 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations

We have compiled the Geomorphology MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations. Practice General Geology MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some Geomorphology MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

01. Which one of the following is not a glacial feature?

A. Yardangg
B. Bergschrund
C. Arete
D. Crevasse

Answer

Answer: (A)


02. Seifs are found in which environment?

A. Glacial
C. Lacustrine
B. Fluvial
D. Desert

Answer

Answer: (D)


03. Rejuvenation in an area is suggested by which of the following?

A. Waterfalls
B. Paired river terraces
C. V-shaped valley
D. All of the above

Answer

Answer: (B)


04. Thermohaline circulation results due to difference in:

A. Density
C. Salinity
B. Temperature
D. All of these

Answer

Answer: (D)


05. Which of the following marks the farthest advance of a glacier?

A. Terminal morainc
B. Lateral moraine
C. Medial moraine
D. Ground moraine

Answer

Answer: (A)


06. Which one of the following is a type of volcanic eruption?

A. Caledonian
C. Venatian
B. Strombolian
D. Bombolian

Answer

Answer: (B)


07. Ventifacts are found in:

A. Decp Oceans
B. Glaciers
C. Volcanic eruptions
D. Deserts

Answer

Answer: (D)


08. A lagoonal circular coral reef is called:

A. Blue lagoon
B. toll
C. Barrier type coral reef
D. Marginal reef

Answer

Answer: (B)


09. The Richter scale measures:

A. Magnitude of earthquake
B. Distance of location of earthquake
C. Intensity of earthquake
D. Depth of epicentre of earthquake

Answer

Answer: (A)


10. Tsunami is a:


A. yphoon
B. Seismic sea wave
C. Cyclone
D. None of the above

Answer

Answer: (B)


11. The term ‘piracy’ is associated with which of the following?


B. Wind
A. Ocean
C. River
D. Lake

Answer

Answer: (C)


12. Sediment transport in which particles are moved forward in a series of short leaps and bounds is called:

A. Traction
B. Suspension
C. Saltation
D. None of these

Answer

Answer: (C)


13. The raised area adjacent to a stream channel that is produced by fragment flooding and overbank deposition is:

A. Crevasse
B. Point bar
C. Levee
D. Oxbow lake

Answer

Answer: (C)


14. Which of the following is a product of Aeolian processes?

A. Point bar
B. Tillite
C. Calcrete
D. Loess

Answer

Answer: (D)


15. Physical weathering is not characteristics of:

A. Polar regions
B. Hot desert
C. Cold desert
D. Semi-arid regions

Answer

Answer: (A)


16. Sinkhole, doline and dripstone are significant of:

A. Aeolian landform
B. Glacial landform
C. Fluvial landform
D. Karst topography

Answer

Answer: (D)


17. Flat-topped hills or small mountains formed by stream action are called:

A. Mesas
B. Buttes
C. Cuestas
D. Stream terraces

Answer

Answer: (B)


18. An erosional ridge having a gentle slope on one side and a steep slope on the other side is:

A. Escarpment
B. Gloup
C. Seifs
D. Polje

Answer

Answer: (A)


19. Which of the following rivers does not form a delta?

A. Krishna
B. Godavari
C. Ganga
D. Narmada

Answer

Answer: (D)


20. Natural levee is an example of:

A. Flood basin deposit
B. Point-bar deposit
C. Flood plain deposit
D. Channel fill deposit

Answer

Answer: (C)


Hope the information shed above regarding Geomorphology MCQs with answers 2022 for IIT JAM, CSIR JRF NET, GATE and other University M.Sc & Ph.D Entrance Examinations . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=0815350899&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • GEOMORPHOLOGY mcq questions
  • Geology MCQ Questions PDF
  • Geology MCQ for competitive exams
  • Exploration Geology MCQ
  • Geology MCQs with answers PDF
  • Geology mcq examveda
  • Photo Geology MCQ
  • Geology MCQ indiabix
  • Mining Geology MCQ PDF
  • Engineering Geology MCQ Questions and answers pdf
  • Geology MCQ book
  • Structure or form which depicts leaf-like sheets is
  • Geology Practice test
  • Geological map mcq
  • Geology Objective Questions in Hindi
  • Geology questions and answers
  • Engineering Geology viva Questions
  • Engineering Geology quiz

Leave a Comment

close