IIT JAM 2022 Chemistry MCQs with Answers of Name Reaction

Name Reaction mcq for IIT jam pdf DOWNLOAD | Chemistry MCQ with Answers PDF | Chemistry MCQ for competitive exams | IITJAM quiz | Iit JAM chemistry mcq | IIT JAM Chemistry chapter wise questions PDF | IIT JAM Test Series Chemistry Free | IIT JAM Chemistry syllabus | MCQ for msc Chemistry entrance

Here is a compilation of Free  Name Reaction  MCQs  for practice . It  consists of IIT JAM Chemistry Multiple Choice Questions from the Chapter Name Reaction with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Chemistry such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations . Practice Name Reaction MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

Name Reaction with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

IIT JAM 2022 Chemistry MCQs with Answers of Name Reaction

Some Name Reaction Multiple Choice Questions with answers are listed  below then practice and improve yourself …

1. The Cannizzaro’s reaction is not given by

(a) trimethyl acetaldehyde
(b) acetaldehyde
(c) benzaldehyde
(d) formaldehyde

Answer

Answer: (b)


2. Base catalysed aldol condensation occurs with

(a) benzoic acid
(b) benzaldehyde
(c) 2-methyl propionaldehyde
(d) 2,2-dimethyl propionaldehyde

Answer

Answer: (c)


3. In a Cannizzaro reaction the intermediate which is the best hydride donor is:

20220121 143152 compress33
Answer

Answer: (d)


4. Which of the following will not undergo aldol condensation:

(a) Acetaldehyde
(b) Propanaldehyde
(c) Benzaldehyde
(d) Trideutero acetaldehyde

Answer

Answer: (c)


5. A new carbon-carbon bond formation is possible in

(a) Cannizzaro reaction
(b) Friedel-Crafts alkylation
(c) Clemmensen reduction
(d) None of these

Answer

Answer: (b)


6. A mixture of benzaldehyde and formaldehyde on heating with aqueous NaOH solution gives:

(a) benzyl alcohol and sodium formate
(b) sodium benzoate and methyl alcohol
(c) sodium benzoate and sodium formate
(d) benzyl alcohol and methyl alcohol

Answer

Answer: (a)


7. Which one of the following compounds will not give aldol :


(a) Acetaldehyde
(b) Formaldehyde
(c) Acetone
(d) Crotonaldehyde

Answer

Answer: (b)


8. The correct set of reagents required for the following transformation is

20220121 135624 compress83

(a) (i) CrO3; (ii) acrylonitrile; (iii) H3O+
(b) (i) O2; (ii) methyl acrylate
(c) (i) CrO3; (ii) NaOMe/MeOH, methyl acrylate; (iii) H3O+
(d) (i) H2O; (ii) methyl acrylate

Answer

Answer: (c)


9. The set of products formed in the following reaction is

20220121 135624 compress83

(a) CHBr3 and a racemic acid
(b) CHBr3 and a chiral acid
(c) CHBr3 and a racemic ester
(d) CH2Br2 and a chiral ester

Answer

Answer: (b)


10. The major product obtained in the following reaction, is

20220121 135517 compress78

(a) CH3CH2 ━ C C ━ CH2OH
(b) H ━ C C ━ CH2OCH2CH3
(c) CH3CH2 ━ C C ━ CH2NH
(d) H ━ C C ━ CH2NH ━ CH2CH3

Answer

Answer: (a)


Hope the information shed above regarding Name Reaction MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations  . If you have any queries regarding this post and if you find any answer wrong , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Name Reaction mcq for IIT jam pdf DOWNLOAD
  • Name Reaction mcq questions
  • Chemistry MCQ with Answers PDF
  • Chemistry MCQ for competitive exams
  • Iit jam Chemistry  MCQs with answers PDF
  • IITJAM quiz
  • Iit jam chemistry study material
  • Iit JAM chemistry mcq
  • IIT JAM Chemistry chapter wise questions PDF
  • IIT JAM Test Series Chemistry Free
  • IIT JAM Chemistry syllabus
  • MCQ for msc Chemistry entrance
  • Test Series for IIT JAM Chemistry

Leave a Comment

close