IIT JAM 2022 Chemistry MCQs with Answers of Coordination Complexes

Coordination Complexes mcq for IIT jam pdf DOWNLOAD | Chemistry MCQ with Answers PDF | Chemistry MCQ for competitive exams | IITJAM quiz | Iit JAM chemistry mcq | IIT JAM Chemistry chapter wise questions PDF | IIT JAM Test Series Chemistry Free | IIT JAM Chemistry syllabus | MCQ for msc Chemistry entrance

Here is a compilation of Free  Coordination Complexes  MCQs  for practice . It  consists of IIT JAM Chemistry Multiple Choice Questions from the Chapter Coordination Complexes with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Chemistry such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations . Practice Coordination Complexes MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

Coordination Complexes with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

InShot 20220105 184216545 compress38 1

Some Coordination Complexes MCQs with answers are listed  below. So, practice these  MCQs and test yourself …

1. The number of unpaired electron (s) present in the species (Fe(H2O)5(NO)]2+ which is formed during brown ring test is

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (b)


2. For [FeF6]3- and [Fe(CN)6]3- magnetic moment of the fluoride complex is expected to be

(a) The same as the magnetic moment of the cyanide complex
(b) Larger than the magnetic moment of the cyanide complex because there are more unpaired electrons in the fluoride complex
(c) Smaller than the magnetic moment of the cyanide complex because there are more unpaired electrons in the fluoride complex
(d) Larger than the magnetic moment of the cyanide complex because there are few unpaired electrons in the fluoride complex

Answer

Answer: (b)


3. Number of microstates arising from p1d1 configuration

(a) 60
(b) 16
(c) 10
(d) 15

Answer

Answer: (a)


4. The number of microstates for d5 electron configruation is :

(a) 21 × 63
(b) 14 × 63
(c) 7 × 62
(d) 28 × 63

Answer

Answer: (c)


5. What terms can arise from the configuration 2p13p1 ?

(a) 3D, 1D, 3P, 1P, 3S, 1S
(b) 3D, 3P, 3S
(c) 1D, 1P, 1S
(d) 1D, 3P, 3S

Answer

Answer: (a)


6. The possible J values for 3D term symbol are

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (a)&(b)


7. The lowest energy state of the (1s)2(2s)1(3s)1 configuration of Be is :

(a) 1S0
(b) 1D2
(c) 3S1
(d) 3P1

Answer

Answer: (c)


8. Possible term symbol for an atom with configuration slp1

(a) 1P
(b) 3P
(c) 1S
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (a),(b)&(c)


9. Determine the ground state term symbol for Cr3+ complex

(a) 4F
(b) 4D
(c) 3F
(d) 1F

Answer

Answer: (a)


10. The possible J value for 3P terms symbol are

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (a)


11. The S and L values for 15N atom respectively are

(a) 1/2 and 1
(b) 1/2 and 0
(c) 1 and 0
(d) 3/2 and 0

Answer

Answer: (d)


12. The number of microstates in term d3

(a) 120
(b) 20
(c) 45
(d) 15

Answer

Answer: (a)


13. The complex with the most intense colour among the following is

(a) [FeF6]3-
(b) [MnC14]2-
(c) [CoC14]2-
(d) [CoF6]3-

Answer

Answer: (c)


14. The bright yellow colour of [Cu(phen)2]+ (phen = 1, 10-phenanthroline) is due to

(a)  d-d transitions
(b)  Metal to ligand charge transfer
(c)  Ligand to metal charge transfer
(d)  π to π transition in the phenanthroline ligand

Answer

Answer: (b)


15. The violet colour of iodine vapour is due to

(a) n – π transition
(b) π – π transition
(c) n – σ transition
(d) π* – σ* transition

Answer

Answer: (d)


16. Unlike d-d transitions, the f-f transitions

(a) Do not change much with change in ligand
(b) Change significantly with change in ligand
(c) Appear at low energies i.e., at the near-IR region
(d) Appear as broad bands

Answer

Answer: (a)


17. The red colour of oxyhaemoglobin is mainly due to the

(a) d-d transition
(b) Metal to ligand charge transfer transition
(c) Ligand to metal charge transfer transition
(d) Intraligand π – π transition

Answer

Answer: (b)


18. The heme is present at the active site of many proteins and enzymes including hemoglobin, cytochromes etc. It is an iron complex of a cyclic aromatic ligand named porphyrin. Several metal complexes of porphyrin synthesized in the laboratory have similar absorption spectra, except that the most intense absorption band position is either red shifted or blue shifted around 400 nm depending of the nature of them metal ion. The origin of this most intense absorption band in these porphyrin complexes is :

(a) MLCT transitions
(b) LMCT transitions
(c) d – d transitions
(d) π – π transitions

Answer

Answer: (a)


19. The correct statement regarding the thermodynamic stability and kinetic reactivity of metal ion complexes is that

(a) more stable complexes are less reactive
(b) there exists a dependence on the bulkiness of the ligand
(c) there exists no direct relation between these two phenomenon
(d) there exists a dependence on the size of the metal ion

Answer

Answer: (c)


20. Identify the dark blue colour formed when [Fe(CN)6]3- is treated with FeSO4 & account for the origin of its colour

(a) Fe4[Fe(CN)6]3 & intervalence charge transfer
(b) Fe3[Fe(CN)6]2 & intervalence charge transfer
(c) Fe3[Fe(CN)6]3 & metal to ligand charge transfer
(d) None of these

Answer

Answer: (b)


Hope the information shed above regarding Coordination Complexes MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations  . If you have any queries regarding this post and if you find any answer wrong , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Coordination Complexes mcq for IIT jam pdf DOWNLOAD
  • Coordination Complexes mcq questions
  • Chemistry MCQ with Answers PDF
  • Chemistry MCQ for competitive exams
  • Iit jam Chemistry  MCQs with answers PDF
  • IITJAM quiz
  • Iit jam chemistry study material
  • Iit JAM chemistry mcq
  • IIT JAM Chemistry chapter wise questions PDF
  • IIT JAM Test Series Chemistry Free
  • IIT JAM Chemistry syllabus
  • MCQ for msc Chemistry entrance
  • Test Series for IIT JAM Chemistry

Leave a Comment

close