IIT JAM 2022 Chemistry MCQs with Answers of Thermodynamics and Thermochemistry

Thermodynamics and Thermochemistry mcq for IIT jam pdf DOWNLOAD | Chemistry MCQ with Answers PDF | Chemistry MCQ for competitive exams | IITJAM quiz | Iit JAM chemistry mcq | IIT JAM Chemistry chapter wise questions PDF | IIT JAM Test Series Chemistry Free | IIT JAM Chemistry syllabus | MCQ for msc Chemistry entrance

Here is a compilation of Free  Thermodynamics and Thermochemistry  MCQs  for practice . It  consists of IIT JAM Chemistry Multiple Choice Questions from the Chapter Thermodynamics and Thermochemistry with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Chemistry such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations . Practice  Thermodynamics and Thermochemistry MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

Thermodynamics and Thermochemistry with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations

InShot 20220101 131342412 compress81

Some Thermodynamics and Thermochemistry MCQs with answers are listed  below. So, practice these  MCQs and test yourself …

1. According to the cyclic rule, (∂P/∂V)T (∂V/∂T)P (∂T/∂P)V is equal to

(a) 0
(b) positive
(c) negative
(d) infinity

Answer

Answer: (a)


2. The value of 3000 Joule is equal to

(a) > 30 Litre-atm
(b) < 30 Litre-atm
(c) = 30 Litre-atm
(d) None of these

Answer

Answer: (a)


3. The value of 1 Joule = Mn litre-bar in n = -1 then the value of M is

(a) 10
(b) 100
(c) 10-2
(d) 104

Answer

Answer: (c)


4. The correct thermodynamic relations among the following is

(a) (∂U/∂V)S = -P
(b) (∂H/∂V)S = -P
(c) (∂G/∂V)S = -P
(d) (∂A/∂V)S = -S

Answer

Answer: (c)


5. Which of the following is not an exact differential?

(a) dQ (Q = heat absorbed)
(b) dU (U = internal energy)
(c) dS (S = entropy)
(d) dG (G = free energy)

Answer

Answer: (a)


6. According to one of the Maxwell reactions, (∂V/∂P)T = (∂P/∂T)V. Hence for 1 mole of an ideal gas, (∂V/∂P)T is equal to

(a) P/T
(b) T/P
(c) PT
(d) P/V

Answer

Answer: (b)


7. From Maxewall thermodynamics relation. The value of p may be obtained in terms of first partial derivatives of thermodynamic potential

(a) G, U
(b) G, A
(c) A, U
(d) H, U

Answer

Answer: (b)


8. The value of (∂G/∂T)p is equal to

(a) (∂A/∂T)V
(b) (∂A/∂V)T
(c) (∂U/∂T)V
(d) (∂A/∂T)p

Answer

Answer: (a)


9. The value of (∂S/∂P)T is equal to

(a) (∂V/∂T)p
(b) – (∂V/∂P)T
(c) – (∂V/∂T)p
(d) (∂V/∂P)T

Answer

Answer: (a)


10. The thermodynamic potential which must be negative for spontaneous process at constant temperature and at constant pressure

(a) G
(b) H
(c) A
(d) U

Answer

Answer: (a)


I1. Aprocess is carried out at constant volume and at constant entropy. It will be spontaneous if:

(a) ΔG < 0
(b) ΔU < 0
(c) ΔA < 0
(d) ΔH < 0

Answer

Answer: (b)


12. Which of the following is not an endothermic reaction?

(a) Combustion of methane
(c) Dehydrogenation ofethane to ethylene
(b) Decomposition of water
(d) Conversion of graphite to diamond

Answer

Answer: (a)


13. ΔfH° is non zero for

(a) Br2 (l)
(b) O2 (g)
(c) C graphite
(d) NO (g)

Answer

Answer: (d)


14. Heat of formation of a compound is equal to magnitude to its

(a) heat of reaction
(b) heat of decomposition
(c) heat of combustion
(d) heat of solution

Answer

Answer: (a)


15. If total enthalpies of reactants and products are HR & HP respectively, then for an endothermic reaction.

(a) HR < HP
(b) HR = HP
(c) HR > HP
(d) HR ≥ HP

Answer

Answer: (a)


Hope the information shed above regarding Thermodynamics and Thermochemistry MCQs with answers 2022 for IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations  . If you have any queries regarding this post and if you find any answer wrong , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Thermodynamics and Thermochemistry mcq for IIT jam pdf DOWNLOAD
  • Thermodynamics and Thermochemistry mcq questions
  • Chemistry MCQ with Answers PDF
  • Chemistry MCQ for competitive exams
  • Iit jam Chemistry  MCQs with answers PDF
  • IITJAM quiz
  • Iit jam chemistry study material
  • Iit JAM chemistry mcq
  • IIT JAM Chemistry chapter wise questions PDF
  • IIT JAM Test Series Chemistry Free
  • IIT JAM Chemistry syllabus
  • MCQ for msc Chemistry entrance
  • Test Series for IIT JAM Chemistry

Leave a Comment

close