Instrumental Methods of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023

Practice Instrumental Methods of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023.

Instrumental Methods of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM
Instrumental Methods of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM

Instrumental Methods of Analysis MCQ with Answers for IIT JAM 2023


Some Instrumental methods of Analysis MCQ are given below with answers.

1. Which of the following is the complexing agent to precipitate Zr(IV) quantitatively

  • (a) Dithiozone
  • (b) Cupferron
  • (c) Aluminon
  • (d) Oxime
Answer

Answer: (b)


2. Which of the following binds to Zn2+ in the islet’s beta cell & stains it red

  • (a) Dithiozone
  • (b) Cupferron
  • (c) Aluminon
  • (d) Oxime
Answer

Answer: (a)


3. Which of the following is used to detect the presence of aluminium ion

  • (a) Dithiozone
  • (b) Cupferron
  • (c) Aluminon
  • (d) Oxime
Answer

Answer: (c)


4. Salicyladoxime combines with copper ions to give a complex of which colour

  • (a) Red
  • (b) Green
  • (c) Yellow
  • (d) Black
Answer

Answer: (b)


5. The complex [Fe(phen)3]2+ used for photometric determination of Fe(II) & used in redox indicator is called

  • (a) Ferroin
  • (b) o-phenanthroline
  • (c) Benzidine
  • (d) Salicyladoxime
Answer

Answer: (a)


6. The colour of Ni(DMG)2 complex is:

  • (a) Red
  • (b) Blue
  • (c) Green
  • (d) Black
Answer

Answer: (a)


7. Usually samples are collected for soil sampling to a depth of

  • (a) 1-2 inches
  • (b) 3-4 inches
  • (c) 6-8 inches
  • (d) 10-12 inches
Answer

Answer: (c)


8. Status of which of the soil nutrients charges very rapidly for which rapid testing is necessary

  • (a) Nitrogen level
  • (b) Phosphorus level
  • (c) Both
  • (d) None
Answer

Answer: (a)


9. Which of the following is not an essential plant nutrient

  • (a) K
  • (b) Ca
  • (c) Mg
  • (d) Na
Answer

Answer: (d)


10. SAR stands for:

  • (a) sodium adsorption ratio
  • (b) sodium absorption ratio
  • (c) Sulphur adsorption ratio
  • (d) sulphur absorption ratio
Answer

Answer: (a)


11. CEC stands for

  • (a) Calcium enrichment capacity
  • (b) cation exchange capacity
  • (c) Carbon exchange capacity
  • (d) None
Answer

Answer: (b)


12. Which of the following is valid for soil & water

  • (a) CEC
  • (6) SAR
  • (C) ESP
  • (d) a & c both
Answer

Answer: (b)


13. Temporary hardness is due to the presence of

  • (a) Mg & Ca bicarbonate
  • (b) Mg & Ca sulphates
  • (c) Mg & Ca oxide
  • (d) Both a and b
Answer

Answer: (a)


14. Which reagent is used in ‘lime softening’

  • (a) MgCO3
  • (b) Ca(OH)2
  • (c) NaOH
  • (d) CaCO3
Answer

Answer: (b)


15. The most recommended method for analysis of chlorine residual in drinking water is

  • (a) DPD
  • (b) o-toluidine
  • (c) starch-KI
  • (d) both a and b
Answer

Answer: (a)


16. The plane perpendicular to the plane of vibration is called

  • (a) perpendicular plane
  • (b) Plane of polarisation
  • (c) Parallel plane
  • (d) Vibrational plane
Answer

Answer: (b)


17. The instrument used for measuring angle of rotation of polarised light is

  • (a) polariser
  • (b) polarimeter
  • (c) spectrometer
  • (d) None
Answer

Answer: (b)


18. Intrinsic rotation is defined for

  • (a)  Temperature → O
  • (b)  C → O
  • (c)  λ → O
  • (d)  l → O
Answer

Answer: (b)


19. Which of the following can be used as an indicator for EDTA titration

  • (a) Erichrume Black T
  • (b) Muroxide
  • (c) Methyl orange
  • (d) Phenolphthalein
Answer

Answer: (a)&(b)


20. EDTA does not form a stable complex with which metal

  • (a) Na+
  • (b) Cu2+
  • (c) Ni2+
  • (d) Zn2+
Answer

Answer: (a)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

    Practice More MCQs: –

    Leave a Comment

    close