MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Long Walk to Freedom with Answers

nelson mandela long walk to freedom multiple choice questions | nelson mandela: long walk to freedom multiple choice questions | nelson mandela long walk to freedom class 10 mcq online test | nelson mandela class 10 mcq learn cbse | multiple choice questions on nelson mandela | quiz on nelson mandela long walk to freedom | nelson mandela class 10 mcq with answers | mcq questions for class 10 english with answers pdf download | nelson mandela class 10 mcq up board

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Long Walk to Freedom with Answers
MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Long Walk to Freedom with Answers

CBSE Class 10 English MCQs for Chapter 2 – Nelson Mandela with answers :-

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Long Walk to Freedom with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Nelson Mandela Long Walk to Freedom Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1- When was the inauguration day?

A) 10 May
B) 10 March
C) 20 May
D) 20 March

Answer

Answer: A) 10 May


Q2- It was a celebration of South Africa’s first ______ government.

A) autocratic, racial
B) democratic, non-racial
C) democratic, racial
D) monarch, non-racial

Answer

Answer: B) democratic, non-racial


Q3- How many deputy presidents were elected?

A) two
B) three
C) one
D) none

Answer

Answer: A) two


Q4- Why did other countries broke off diplomatic relations wih South Africa?

A) White rulers
B) Other countries are racial
C) It is a poor country
D) Apartheid policy

Answer

Answer: D) Apartheid policy


Q5- What change brought international leaders to South Africa?

A) End of Apartheid
B) humanity
C) peace
D) trade negotiations

Answer

Answer: A) End of Apartheid


Q6- “We thank all of our distinguished international guests for having come to take possession with the people of our country of what is, after all, a common victory for ____.”

A) justice
B) peace
C) human dignity
D) all of the above

Answer

Answer: D) all of the above


Q7- What was it that the nation needed to be liberated from?

A) poverty
B) gender discrimination
C) deprivation
D) all of the above

Answer

Answer: D) all of the above


Q8- “We have achieved our political emancipation.” What is the meaning of emancipation?

A) freedom from restriction
B) enslavement
C) slavery
D) both 2 and 3

Answer

Answer: A) freedom from restriction


Q9- The spectacular array of South African jets was a display of –

A)military’s precision
B) military’s loyalty to democracy
c) both 1 and 2
d> none of the above

Answer

Answer: c) both 1 and 2


Q10- What colours does the new South African flag possess?

A) black, red, green, blue and gold
B) black, red, yellow, blue and gold
C) orange, black, yellow, blue and silver
D) black, blue, violet, saffron and green

Answer

Answer: A) black, red, green, blue and gold


Q11- “The structure they created formed the basis of one of the harshest, most inhumane, societies the world has ever known.” What structure is Mandela talking about?

A) Racial domination against the black skinned
B) Poverty and suffering
C) Discrimination against the poor
D) oppression of women

Answer

Answer: A) Racial domination against the black skinned


Q12- Whom did Mandela wanted to thank but couldn’t?

A) his family
B) white rulers
C) African patriots who no longer existed
D) Military

Answer

Answer: C) African patriots who no longer existed


Q13- What unintended effect did the decades of oppression and brutality had?

A) created men of extraordinary courage, wisdom and generosity
B) Poverty and suffering
C) boycot from foreign nations
D) both 2 and 3

Answer

Answer: (A) created men of extraordinary courage, wisdom and generosity


Q14- According to Mandela, what is the greatest wealth of a nation?

A) minerals
B) gems
C) diamonds
D) people

Answer

Answer: D) people


Q15- What did Mandela learn about courage?

A) it is absence of fear
B) it is the triumph over fear
C) both 1 and 2
D) none of the above

Answer

Answer: B) it is the triumph over fear


Q16- What are a man’s obligations in life?

A) Obligation to people
B) Obligation to family
C) Obligation to God
D) Both 1 and 2

Answer

Answer: (d) Both 1 and 2


Q17- Why were two National Anthems sung?

A) to imply unity
B) to mark the end of racial discrimination
C) to mark the end of gender discrimination
D) Both 1 and 2

Answer

Answer: (d) Both 1 and 2


Q18- What comes more naturally to heart according to Mandela?

A) hatred
B) unity
C) love
D) racial discrimination

Answer

Answer: C) love


Q19- What realisations did Mandela have of his boyhood freedom?

A) it is just an illusion
B) he was born free
C) freedom was meant for kids
D) he had no realisations

Answer

Answer: A) it is just an illusion


Q20- What began Mandela’s hunger for freedom?

A) the fact that it had already been taken away from him
B) his obligation towards people
C) his obligation towards family
D) he was born to fight

Answer

Answer: A) the fact that it had already been taken away from him


Q21- Which party did Mandela join?

A) Indian National Congress
B) African National Congress
C) National African Party
D) he did not join any party

Answer

Answer: B) African National Congress


Q22- A man who takes away another man’s freedom is _____

A) White
B) a prisoner of hatred
C) criminal
D) rude

Answer

Answer: B) a prisoner of hatred


Q23- Who, according to Mandela is not free?

A) oppressor
B) oprressed
C) both 1 and 2
D) none of the above

Answer

Answer: (c) Both 1 and 2


Q24- How did Mandela’s hunger for freedom change his life?

A) turned from frightened to bold
B) turned from law-abiding attorney to a criminal
C) turned a life-loving man to live like a monk
d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Q25- What does depths of oppression create?

A) oppressed
B) heights of character
C) poverty
D) lack of freedom

Answer

Answer: B) heights of character


Also check other MCQ Questions for Class 10 English with Answers  from below :-

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Long Walk to Freedom with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English Nelson Mandela Long Walk to Freedom MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Search keywords and tags :-

  • nelson mandela long walk to freedom multiple choice questions
  • nelson mandela: long walk to freedom multiple choice questions
  • nelson mandela long walk to freedom class 10 mcq online test
  • nelson mandela class 10 mcq learn cbse
  • multiple choice questions on nelson mandela
  • quiz on nelson mandela long walk to freedom
  • nelson mandela class 10 mcq with answers
  • mcq questions for class 10 english with answers pdf download
  • nelson mandela class 10 mcq edumantra
  • nelson mandela class 10 mcq up board

Leave a Comment

close