Metallurgy MCQs with answers 2023

Metallurgy quiz questions with answers for IIT-JAM and other related competition exams.

Metallurgy MCQs with answers 2023
Metallurgy MCQs with answers 2023

Metallurgy Objective questions with answers:

1. In the commercial electrochemical process for aluminium extraction, the electrolyte used as:

(a) Al(OH)3 in NaOH solution
(b) an aqueous solution of Al2(SO4)3
(c) a molten mixture of Al2O3 and Na3AlF6
(d) a molten mixture of AlO(OH) and Al(OH)3

Answer

Answer: (c)


2. The chemical process in the production of steel from haematite ore involve:

(a) reduction
(b) oxidation
(c) reduction followed by oxidation
(d) oxidation followed by reduction

Answer

Answer: (c)


3.  Electrolytic reduction of alumina to aluminium by Hall Heroult process is carried out:

(a) in the presence of Nacl
(b) in the presence of fluorite
(c) in the presence of cryolite which forms a melt with lower melting temperature
(d) in the presence of cryolite which forms a melt with higher melting temperature

Answer

Answer: (c)


4. The chemical composition of “slag” formed during the smelting process in the extraction of copper is:

(a) Cu2O + FeS
(b) FeSiO3
(c) CuFeS2
(d) Cu2S + FeO

Answer

Answer: (b)


5. Which of the following processes is used in extractive metallurgy of magnesium?

(a) Fused salt electrolysis
(b) Self reduction
(c) Aqueous solution electrolysis
(d) Thermite reduction

Answer

Answer: (a)


6. The methods chiefly used for the extraction of lead and tin from their ores are respectively:

(a) self reduction and carbon reduction
(b) self reduction and electrolytic reduction
(c) carbon reduction and self reduction
(d) cyanide process and carbon reduction

Answer

Answer: (a)


7. Which ore contains both iron and copper ?

(a) Cuprite
(b) Chalcocite
(c) Chalcopyrite
(d) Malachite

Answer

Answer: (c)


8. Extraction for zinc from zinc blende is achieved by:

(a) electrolytic reduction
(b) roasting followed by reduction with carbon
(c) roasting followed by reduction with another metal
(d) roasting followed by self-reduction

Answer

Answer: (b)


9. Native silver metal forms a water soluble complex with a dilute aqueous solution of NaCN in the presence of

(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) argon

Answer

Answer: (b)


10. Oxidation states of the metal in the minerals haematite and magnetite, respectively, are

(a) II, III in haematite and III in magnetite
(b) II, III in haematite and II in magnetite
(c) II in haematite and II, III in magnetite
(d) III in haematite and II, III in magnetite

Answer

Answer: (d)


11. Extraction of metal from the ore cassiterite involves is a

(a) carbon reduction of an oxide ore
(b) self-reduction of a sulphide ore
(c) removal of copper impurity
(d) removal of iron impurity

Answer

Answer: (a),(c) & (d)


12. How many number of water molecule (s) directly bonded to the metal centre in CuSO4.5H2O is

(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (c)


Paragraph for Questions 13 to 15

Copper is the most noble of the first row transition metals and occurs in small deposits in several countries. Ores of copper include chalcanthite (CuSO4.5H2O), atacamite (Cu2CI(OH3)), cuprite (Cu2O), copper glance (Cu2S) and malachite (Cu2(OH)2CO3). However, 80% of the world copper production comes from the ore chalcopyrite (CuFeS2). The extraction of copper from chalopyrite involved partial roasting, removal of iron and self-reduction.

13. Partial roasting of chalcopyrite produces

(a) Cu2S and FeO
(b) Cu2O and FeO
(c) CuS and Fe2O3
(d) Cu2O and Fe2O3

Answer

Answer: (a)


14.  Iron is removed from chalcopyrite as

(a) FeO
(b) FeS
(c) Fe2O3
(d) FeSiO3

Answer

Answer: (d)


15.  In self-reduction, the reducing species is

(a) S
(b) O2-
(c) S2-
(d) SO2

Answer

Answer: (c)


Figure for Questions 16 to 18

20211230 002059 compress13

16. Which of above curve is wrongly presented.

(a) C → CO2
(b) Pb → PbO
(c) Zr → ZrO2
(d) Mg → MgO

Answer

Answer: (b)


17. Which of the above metal oxide is having minimum thermal decomposition temperature.

(a) CaO
(b) FeO
(c) ZrO2
(d) MgO

Answer

Answer: (c)


18. Which of the following metal’s oxide can reduced by Fe as reducing agent at temperature T,

(a) Zr
(b) Ca
(c) Mg
(d) None of these

Answer

Answer: (a)


Other Mcqs you may like:

[Catlist name=”IIT JAM MCQs”]

Leave a Comment

close