Mineralogy MCQ with answers for IIT JAM 2022

Here you will get Mineralogy MCQs question with answers for practice . It is a branch of IIT JAM Geology Multiple Choice Questions . These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Geology / Biological Sciences such as IIT JAM, BHU, JNU, DU, HCU and other University M.Sc Entrance Examinations .

Mineralogy mcqs with answers:
Mineralogy mcqs with answers:

Based on your demand we can also provide Mineralogy mcqs with answers pdf.

Mineralogy mcqs with answers:

01. Graphic texture is indicative of:

A Eutectic crystallization
B. Crystal settling
C. Fractional crystallization
D. Magma mixing

Answer

Answer: (A)


02. Which of the following is NOT a form of the isometric system?

A. Octahedron
B. Tetrahedron
C. Trapezohedron
D. Rhombohedron

Answer

Answer: (D)


03. Silica-rich viscous magmas often produce:

A. Strato-volcano
B. Shield volcano
C. Dome
D. Fissure eruption

Answer

Answer: (A)


04. Which one of the following minerals is correctly matched with its optical property?

A. Sillimanite – Isotropic
B. Orthoclase – High relief
C. Pyroxene – Nearly orthogonal cleavage
D. Garnet – Lamellar twinning

Answer

Answer: (C)


05. The birefringence of a uniaxial mineral having refractive indices of 1.658 and 1.486 is:

A. 0.750
B. 0.172
C. 1.758
D. 0.840

Answer

Answer: (B)


06. A radioactive isotope has 1024 atoms. How many atoms will remain after 4 half-lives?

A. 256
B. 64
C. 512
D. 32

Answer

Answer: (B)


07. Waste water discharged from a coal mine has hydrogen ion [H+] concentration of 10-6 moles/liter. The pH of the water is:

A. 6
B. 5
C. 8
D. 9

Answer

Answer: (A)


08. Using the phase rule, the maximum number of phases in a 3 (three) component geological system having 1 (one) degree of freedom is:

A. 3
B. 4
C. 2
D. 1

Answer

Answer: (B)


09. A mineral has a weight of 4.5 grams in air and 3.2 grams in water. Assuming density of water to be 1g/cm?, the specific gravity (up to 2 decimal places) of the mineral is:

A 3.45
B. 3.46
C. 3.49
D. 3.50

Answer

Answer: (B)


10. What do you mean by low pH?

A. High H+ concentration
B. Low H+ concentration
C. High basicity
D. High CO2

Answer

Answer: (A)


11. Which of the following is the gem variety of olivine?

A. Amethyst
B. Sapphire
C. Aquamarine
D. Peridote

Answer

Answer: (D)


12. Which of the following mineral has no cleavage?

A. Orthoclase
B. Muscovite
C. Quartz
D. Calcite

Answer

Answer: (C)


13. A-type granites are associated with:

A. Subduction zone
B. Island arc
C. Continental rift zone
D. Continent-continent collision

Answer

Answer: (A)


14. Plagioclases of Lunar Anorthosite are:

A. Calcic
B. Sodic
C. Albitic
D. both B&C

Answer

Answer: (A)


15. Clay mineral analysis is carried out by:

A. XRD
B. XRF
C. ICP-AES
D. Flamephotometer

Answer

Answer: (A)


16. Talc is formed from the alteration of olivine by:

A. Oxidation
B. Hydration
C. Carbonation
D. None of the above

Answer

Answer: (B)


17. Which of the following is the hardest mineral?

A. Topaz
B. Tourmaline
C. Beryl
D. Sapphire

Answer

Answer: (D)


18. Among the different kinds of flood basalt, the SiO2 content is highest in:

A. Continental tholeiites
B. Oceanic tholeiites
C. Alkaline olivine basalts
D. Spilites

Answer

Answer: (A)


19. The variation diagram in which the weight percentage of Sio, is plotted on the X-axis and the concentration of other oxides on the Y-axis is called:

A. Cartesian diagram
B. AFM diagram
C. QAF diagram
D. Harker diagram

Answer

Answer: (D)


20. Texture having intergrowth of pyroxene and plagioclase is called:

A. Porphyritic
B. Poikilitic
C. Ophitic
D. Myrmekite

Answer

Answer: (C)


21. Diamond crystallizes in:

A. Cubic system
B. Hexagonal system
C. Monoclinic system
D. Triclinic system

Answer

Answer: (A)


22. Amber is a :

A. Mineral
B. Fossilized natural resin
C. Gemstone
D. Both B&C

Answer

Answer: (D)


23. A mineral having one set of perfect basal cleay. age, pearly lusture and hardness less than 3:

A. Quartz
B. Calcite
C. Muscovite
D. Plagioclase

Answer

Answer: (C)


24. Which of the following mineral show lamellar twining under microscope?

A. Orthoclase
B. Plagioclase
C. Microcline
D. Quartz

Answer

Answer: (B)


25. Which of the following methods is best suited to date the marine carbonates up to the last 30,000 yr BP?

A. Thermoluminescence dating
B. Radiocarbon dating
C. 210Pb dating
D. U/Th dating

Answer

Answer: (B)


26. The correct statement in respect of cleavage refraction is:

A. Layered rock does not show cleavage refraction
B. Large cleavage-bedding angle is characterized by less competent layers
C. Smaller cleavage-bedding angle is characterized by more competent layer
D. None of the above

Answer

Answer: (D)


27. Aragonite and calcite have same chemical composition. These represent:

A. Polytypism
B. Polymorphism
C. Pseudomorphism
D. None of the above

Answer

Answer: (B)


28. Tectosilicates represent sharing of:

A. Cations for joining with the adjacent units
B. One oxygen ion for joining with adjacent units
C. All oxygen ions for joining with adjacent units
D. Three oxygen ions for joining with adjacent units

Answer

Answer: (C)


29. This mineral lacks good cleavage:

A Fluorite
B. Calcite
C. Galena
D. Quartz

Answer

Answer: (D)


30. Fibrolite is:

A. Phyllosilicate
B. A clay mineral
C. Has composition Al2SiO5
D. An asbestos bearing rock

Answer

Answer: (C)


31. The ratio of a mineral’s weight to the weight of an equal volume of water is its:

A. Specific gravity
B. Atomic mass number
C. Equivalent mass
D. Equivalent weight

Answer

Answer: (A)


32. Which of the following  minerals belong to the cubic system ?

A. Orthoclase
B. Quartz
C. Garnet
D. Apatite

Answer

Answer: (C)


33. Which one of the following minerals is commonly  used for determination of vibration direction of the polarizer in a petrological microscope?

A. Muscovite
B. Hornblende
C. Augite
D. Tourmaline

Answer

Answer: (D)


34. Two minerals P and Q, were studied under the microscope. Mineral P is characterized by two orthogonal cleavage. Mineral Q has more than one set of cleavage, but these are NOT at right angles, Q also changes relief on rotation of the stage. Identify P and Q from the following  alternatives:

A P-hornblende, Q-calcite
B. P-calcite, Q-diopside
C. P-diopside, Q-hornblende
D. P-diopside, Q-calcite

Answer

Answer: (D)


35. Which one of the following represents a Closed form?

A. Tetragonal prism
B. Dihexagonal pyramid
C. Orthodome
D. Trigonal dipyramid

Answer

Answer: (C)


36. The hardest silicate mineral in Mohs scale of hardness is:

A. Feldspar
B. Topaz
C. Quartz
D. Corundum

Answer

Answer: (B)


37. The strongly pleochroic mineral is:

A Quartz
B. Hornblende
C. Orthoclase
D. Muscovite

Answer

Answer: (B)


38. Which of the following is an iso-axial mineral?

A. Hornblende
B. Garnet
C. Calcite
D. Biotite

Answer

Answer: (B)


39. The last mineral to crystallize from magma. according to the Bowen’s reaction series is:

A. Plagioclase
B. Olivine
C. Quartz
D. Pyroxene

Answer

Answer: (C)


40. Decay of which one of the following isotopes can be used for dating Archean rocks?

A. 14C
B. 10Be
C. 147Sm
D. 210Pb

Answer

Answer: (C)


41. The total number of crystal system is:

A. 7
B. 5
C. 6
D. 4

Answer

Answer: (C)


42. Class ‘m3m’ belong to:

A. Trigonal system
B. Isometric system
C. Hexagonal system
D. Triclinic system

Answer

Answer: (B)


43. Galena crystallizes in:

A. Isometric system
B. Triclinic system
C. Trigonal system
D. Monoclinic system

Answer

Answer: (A)


44. The total number of Bravais lattices is:

A. 12
B. 13
C. 14
D. 16

Answer

Answer: (C)


45. The magnetic ferrous mineral is:

A. Hematite
B. Magnetite
C. Fe-pyrite
D. Sphalerite

Answer

Answer: (B)


46. Based on the Moh’s scale, Topaz has a hardness of:

A. 2
B. 3
C. 6
D. 8

Answer

Answer: (D)


47. The silica deficient mineral is:

A. Olivine
B. Feldspar
C. Feldspatheid
D. Amphibole

Answer

Answer: (C)


48. Which of the following minerals would crystallize early from cooling silicate magma?

A. Quartz
B. Olivinc
C. Biotite
D. Hornblende

Answer

Answer: (B)


49. Amphibole usually crystallize in:

A Triclinic system
B. Trigonal system
C. Hexagonal system
D. Monoclinic system

Answer

Answer: (D)


50. Looking down the optic axis, the mineral has:

A. Uncertain birefringence
B. Average birefringence
C. Maximum birefringence
D. Zero birefringence

Answer

Answer: (D)


If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to you at the earliest. And if any answer you feel is wrong then let us know in the comment so that we can correct it.

Other Mcqs you may like:

You can also check other geology topics MCQs such as.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=B08JHPRKV9&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21 q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=8120345088&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Leave a Comment

close