Molecular Biology MCQs with answers ( Cell Signaling ) 2022

Molecular Biology MCQs with answers | Molecular Biology MCQ | Molecular Biology Questions and answers | Molecular Biology short answer questions | Mcq on Molecular Biology techniques | Molecular Biology MCQ for csir net | Molecular Biology MCQ in english | Molecular Biology quiz | Molecular Biology Mock Test gate | Molecular Biology important Questions for GATE 2022 |

Here is a compilation of Free MCQs of Molecular Biology for practice . It  consists of Molecular Biology Multiple Choice Questions from the topic DNA Replication with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Biology / Life Sciences such as CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE and other University Ph.D Entrance Examinations. So, you can test yourself HERE.

Molecular Biology MCQs with answers 2022 for CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE, IIT JAM and other University Ph.D Entrance Examinations

Molecular Biology MCQs with answers 2022 for CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE, IIT JAM and other University Ph.D Entrance Examinations

We have compiled the Molecular Biology MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE and other University Ph.D Entrance Examinations. Practice  Molecular Biology Multiple Choice Questions with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some Molecular Biology MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. Which of the following is a component of MAP kinase signal transduction pathway?

(a) IP3
(b) ERK
(c) Protein kinase B
(d) JAK kinase

Answer

Answer: (b)


2. Which kinase activity is associated with the Phytochrome Photoreceptors responsible for Red /Far Red response in plants?

(a) Histidine
(b) Tyrosine
(c) Aspartate
(d) Ser/Thr Kinase

Answer

Answer: (d)


3. Fas protein involved in cell-mediated immune response

(a) Have death domain
(b) Act as inducer
(c) Generates G protein
(d) Inhibit apoptosis

Answer

Answer: (a)


4. Which of the following is a negative regulator of trp operon?

(a) Lactose
(b) Allolactose
(c) C.AMP
(d) Tryptophan

Answer

Answer: (d)


5. In a signal transduction where the trimetric G protein with α, β and γ is involved. Which subunit of the protein will activate the adenylate cyclase enzyme?

(a) Alpha subunit
(b) Beta subunit
(c) Gamma submit
(d) All three

Answer

Answer: (a)


6. Among closely laying cells, the signals are communicated through:

(a) Neurotransmitters
(b) Hormones
(c) Gap junctions
(d) Cell membranes

Answer

Answer: (b)


7. Receptor-mediated endocytosis is carried out by specific proteins complex of the membrane. They are termed as:

(a) Coated vesicles
(b) Coated pits
(c) Membrane Globules
(d) Carrier proteins

Answer

Answer: (a)


8. Leukemia Inhibitory Factor (LIF) has been utilized in animal stem cell culture for:

(a) Stimulating growth of cell
(b) Inhibiting differentiation
(c) Promoting morphogenesis
(d) Arrest cells at mitosis

Answer

Answer: (b)


9. A membrane-bound enzyme that catalyzes the formation of cAMP from ATP is:

(a) MAP Cyclase
(b) Kinase Cyclase
(c) ATP phosphorylase
(d) Adenyl cyclase

Answer

Answer: (d)


10. Which of the following statement is true for the gap junctions?

(a) It is made of connexin protein
(b) Allows free movement of large molecules across cells
(c) Made up of two subunits of connexons
(d) Movement of gases takes place freely

Answer

Answer: (a)


11. The endocytic vesicles are usually coated with:

(a) Clathrin
(b) Laminin
(c) Desmins
(d) Actin

Answer

Answer: (a)


12. Which of the following protein is involved in apoptosis?

(a) Caspace
(b) cyl2
(c) bxl
(d) apc

Answer

Answer: (a)


13. Calmodulin is a calcium-binding messenger protein of eukaryotic cells. A single calmodulin protein at a time can bind Ca2+ ions.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


14. The mechanism of action of diphtheria toxin is by

(a) ADP ribosylation of EF-2
(b) ADP ribosylation of EF1a
(c) Blocking the activity of RNA polymerase
(d) Blocking DNA replication process

Answer

Answer: (a)


15. Three classes of genes A, B and C regulates the development of flower in Arabidopsis. If a loss of-function mutation occurs in the B-type genes, what will be the composition of the floral whorls ?

(a) sepals-petals.stamens.carpels
(b) sepals.sepals_stamens.carpels
(c) sepals.sepals.carpels carpels
(d) petals-petals.stamens.stamens

Answer

Answer: (c)


16. In prokaryotes, which subunit of the RNA polymerase is released after the initiation of the translation process?

(a) α
(b) β
(c) β’
(d) σ

Answer

Answer: (d)


17. Which is correct for termination of transcription in eukaryotes?

(a) Terminates prior to polyadenylation
(b) Terminates during polyadenylation
(c) Termination prior to or during or after polyadenylation
(d) Terminates after polyadenylation

Answer

Answer: (d)


18. The _______ RNA polymerase has a single subunit.

(a) E. coli
(b) Bacillus subtilis
(c) T 7
(d) λ phage

Answer

Answer: (c)


19. The promoters for RNA polymerase III are located at:

(a) +1 to +10 upstream
(b) – 35 to – 10 downstream
(c) Internal to the transcribed sequence
(d) More than 100 bp upstream

Answer

Answer: (c)


20. Which of the following is necessary for the transport of mRNA from the nucleus to the cytoplasm?

(a) Splicing
(b) 5′ – Capping
(c) NLS sequence
(d) Secondary structure

Answer

Answer: (b)


21. Which of the following statements are true?

(A). All mRNA is capped at its 5′ position
(B). mRNA in the mitochondria and chloroplasts are not capped
(C). mRNA processing is similar in bacteria and archaebacteria

(a) A
(b) B
(c) A and B
(d) B and C

Answer

Answer: (b)


22. The 5′ cap of RNA is made of:

(a) 7-methylguanylate
(b) 5-methylguanylate
(c) 3-methylguanylate
(d) Methyl-5-hydroxyl-guanylate

Answer

Answer: (a)


23. Which molecule is continuously transported from nucleus to the cytoplasm?

(a) DNA
(b) RNA
(c) Histone
(d) Ribosomes

Answer

Answer: (b)


24. A gene consists of two introns and a 5′ UTR region, the probable number of exon will be.

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (b)


25. In prokaryotes, the promoter region consists of a homology of TATA box is called:

(a) Pribnow box
(b) PTATAb box
(c) SD Sequence
(d) HD sequence

Answer

Answer: (a)


26. The poly-A-tail of an mRNA consists of multiple adenine units in the form of:

(a) Adenosine monophosphates
(b) Adenosine diphosphates
(c) Adenosine triphosphates
(d) None

Answer

Answer: (a)


27. The RNA polymerase enzyme of E. coli consists of different subunits.

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (b)


28. Which of the following statements regarding the location of the promoter is correct?

(a) Promoters are located upstream of the start site on the DNA towards the 5′ region of the Sense strand
(b) Promoters are located downstream of the start site on the DNA towards the 5′ region of the Sense strand
(c) Promoters are located upstream of the start site on the DNA towards the 3 region of the sense strand
(d) Promoters are located dowmstream of the start site on the DNA towards the 5′ region of the sense strand

Answer

Answer: (a)


29. Which of the following statement is true about the promoter of RNA polymerase IIl?

(a) Generally internal promoters and TATA-less
(b) Generally internal promoters with TATA
(c) Generally external promoters and TATA-less
(d) Generally external promoters with TATA

Answer

Answer: (a)


30. In prokaryotes, during transcription, the IF2 binds to:

(a) Initiator tRNA and GTP
(b) Aminoacyl tRNA and ATP
(c) Ribosome and mRNA
(d) mRNA and the 30S subunit of the ribosome

Answer

Answer: (a)


Hope the information shed above regarding Molecular Biology  MCQs with answers (DNA Replication) 2022 for CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE and other University Ph.D Entrance Examinations . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for you IIT JAM   preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=8194843707&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21 q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=8120340787&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21 q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=0815346085&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Molecular Biology MCQs with answers
  • Molecular Biology MCQ 
  • Molecular Biology Questions and answers
  • Molecular Biology short answer questions
  • Mcq on Molecular Biology techniques
  • Molecular Biology MCQ for csir net
  • Molecular Biology MCQ in english
  • Molecular  Biology question paper PDF
  • Molecular Biology quiz
  • Molecular Biology Mock Test gate
  • Molecular Biology important Questions for GATE 2022

Leave a Comment

close