Molecular Biology MCQs with answers (DNA Repair Mechanism) 2022

Molecular Biology MCQs with answers | Molecular Biology MCQ | Molecular Biology Questions and answers | Molecular Biology short answer questions | Mcq on Molecular Biology techniques

Here is a compilation of Free MCQs of Molecular Biology for practice . It  consists of Molecular Biology Multiple Choice Questions from the topic DNA Replication with Answer Key. These questions can be very useful for the preparation of all the competitive examinations in Biology / Life Sciences such as CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE and other University Ph.D Entrance Examinations. So, you can test yourself HERE.

Molecular Biology MCQs with answers (DNA Repair Mechanism) 2022 for CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE and other University Ph.D Entrance Examinations

Molecular Biology MCQs with answers (DNA Repair Mechanism) 2022 for CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE and other University Ph.D Entrance Examinations

We have compiled the Molecular Biology (DNA Repair Mechanism) MCQs with answers 2022 for the Candidates / Students who are preparing for CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE and other University Ph.D Entrance Examinations. Practice Molecular Biology (DNA Repair Mechanism)  Multiple Choice Questions with Answers which is very important for students who want to score good marks in their respective examinations.

There are some Molecular Biology (DNA Repair Mechanism) MCQs with answers given  below So , attempt these  MCQs and test yourself ….

1. Which of the following DNA repair mechanism is
known as the ‘cut and patch mechanism’ ?

(a) Photoreactivation
(b) Nucleotide excision repair
(c) Base excision repair
(d) Mismatch repair

Answer

Answer: (b)


2. DNA helicase enzyme involved in base excision
repair mechanism is

(a) DNA helicase I
(b) DNA helicase II
(c) DNA helicase III
(d) DNA helicase IV

Answer

Answer: (c)


3. In mismatch repair mechanism, which of the following protein recognize DNA mismatches in the
genomic DNA?

(a) MutH
(b) MutS
(c) MutL
(d) UvrD

Answer

Answer: (b)


4. The main difference between nucleotide excision repair (NER) and base excision repair (BER) is:

(a) In NER double strand breaks are repaired where as in BER single strand breaks repaired
(b) NER is a light dependent reaction whereas BER is light independent process
(c) In NER phosphodiester backbone is first cleaved where as in BER phosphodiester backbone is cleaved later
(d) All of these

Answer

Answer: (c)


5. Which enzyme is responsible for photoreactivation of DNA:

(a) Photoligase
(b) Photoreductase
(c) Photo-oxidase
(d) Photolyase

Answer

Answer: (d)


6. Which of the following enzyme(s) is involved base excision repair?

(a) DNA glycosylase
(b) AP endonuclease
(c) AP exonuclease
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d)


7. Xeroderma pigmentosum in human is associated with a mutation in

(a) Photoreactivation
(b) Nucleotide excision repair
(c) Base excision repair
(d) Misnatch repair

Answer

Answer: (b)


8. Which of the following gene is NOT involved in mismatch repair system in bacteria?

(a) Mu1S
(b) MutA
(c) Mutl.
(d) UvrD

Answer

Answer: (b)


9. In eukaryotes, the mismatch repair mechanism is initiated and directed by

(a) Methylated DNA strand
(b) Acetylated DNA strand
(c) Strand specific nicks
(d) Double strand breaks

Answer

Answer: (c)


10. In nucleotide excision repair mechanism which of the following proteins first recognize DNA lesion?

(a) UvTA
(b) UvrBB
(c) UvrC
(d) UvrD

Answer

Answer: (a)


11. The two chromophores present in photolyase enzyme are:

(a) NAD and FAD
(b) FAD and Folate
(c) FADH and Folate –
(d) FAD – and Folate

Answer

Answer: (d)


12.Which of the following statement is true regarding the nucleotide excision repair (NER) mechanism?

(a) NER mechanism is present only in eukaryotes
(b) NER present only in prokaryotes
(c) NER Present in both prokaryotes and eukaryotes but the exact mechanisms varies
(d) NER Present in both prokaryotes and eukaryotes with similar molecular mechanism in both

Answer

Answer: (c)


13. Photolyase enzyme involved in the photoreactivation can remove

(a) UV induced double strand breaks
(b) UV induced thymine dimers
(c) Mismatches in DNA
(d) Single strand breaks in DNA

Answer

Answer: (b)


14. DNA polymerase enzyme involved in base excision repair mechanism is

(a) Pol – α
(b) Pol – β
(c) Pol – γ
(d) Pol – δ

Answer

Answer: (b)


15. DNA polymerase enzyme involved in mismatch repair system of E. coli is

(a) DNA Pol-I
(b) DNA Pol-II
(c) DNA Pol-III
(d) DNA Pol-β

Answer

Answer: (c)


16. In NER machinery, which of the following protein processes the helicase activity?

(a) UvrA
(b) UvrB
(c) Uvrc
(d) UvrD

Answer

Answer: (d)


17. The catalytic activity of photolyase enzyme in the bacterial cells is activated by

(a) UV light
(b) IR light
(c) Visible light near blue region
(d) Visible light near red region

Answer

Answer: (c)


18. In NER (nucleotide excision repair) mechanism, the incision at the 3′ position of the lesion is done by_

(a) Uvr A
(b) UvrB
(c) Uvrc
(d) UvrD

Answer

Answer: (b)


19. In mismatch repair mechanism, the endonuclease activity which cut the nascent DNA strand is done by:

(a) MutH
(b) Mutl
(c) Muts
(d) UvrD

Answer

Answer: (a)


20. The activity of AP endonuclease is involved in
(a) Base excision repair
(b) Nucleotide excision repair
(c) Mismatch repair
(d) Double strand break repair

Answer

Answer: (a)


21. Which of the following statement is correct?

(a) Photoreactivation is absent in human
(b) Photoreactivation is present in all organism
(c) Photoreactivation present only in plants and animals
(d) Photoreactivation is present only in bacteria

Answer

Answer: (a)


22. The enzyme photolyase repair the thymine dimer in the DNA by mechanism.

(a) Oxidation mechanism
(b) Free radical mechanism
(c) Direct bond breaking
(d) Adduct formation

Answer

Answer: (b)


23. In E. coli, inactivation of cellular DNA methylase enzyme causes severe mutation in the genomic DNA. Which of the following DNA repair mechanism would be most probably inhibited?

(a) Double strand break repair
(b) Mismatch repair
(c) Base Excision Repair
(d) Nucleotide Excision Repair

Answer

Answer: (b)


24. The function of UvrС in NER mechanism is

(a) To identify the lesion in the DNA
(b) Helicase activity to unwind the DNA
(c) Catalyze the incision at the 3′ end of the lesion
(d) Catalyze the incision at the 5′ side of the lesion

Answer

Answer: (d)


25. First DNA glycosylase enzyme discovered is

(a) Uracil DNA glycosylase
(b) Thymine DNA glycosylase
(c) Adenine DNA glycosylase
(d) Methyl Adenine Glycosylase

Answer

Answer: (a)


Hope the information shed above regarding Molecular Biology MCQs with answers (DNA Repair Mechanism) 2022 for CSIR JRF NET, ICMR JRF, DBT BET JRF, GATE and other University Ph.D Entrance Examinations . If you have any other queries , feel free to reach us so that we can revert back to us at the earliest possible.

And if any answer is wrong then feel free to correct us 🤗.

These are some RECOMMENDED  Best Books for your preparation , Buy  from below the hard copy at  the affordable prices : –

q? encoding=UTF8&MarketPlace=IN&ASIN=938047315X&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=examflame08 21

Advantages of practicing MCQs QUESTIONS

  • By  practicing  the Questions from any practice book  or online HERE or  last years questions Papers,  you’ll  be  able  to understand  the  Syllabus  and  Pattern of the respective exam.
  • By solving the Problems / Questions, you’ll find an idea about the questions that what kind of questions were asked and what kind of questions can be asked.
  • Also By continuous practicing of  the  Problems , you’ll be able to  rectify your sharpness, accuracy, capacity  and  also time management skills.

IMPORTANT SEARCHES AND TAGS

  • Molecular Biology MCQs with answers
  • Molecular Biology MCQ sanfoundry
  • Genetics and Molecular Biology MCQ
  • Molecular Biology MCQs ebook download
  • Cell and Molecular Biology MCQs with answers
  • Cell and Molecular Biology MCQ PDF
  • Molecular Biology MCQs book
  • Molecular Biology Questions and answers
  • Molecular Biology question Bank PDF
  • Mcq on Molecular Biology techniques
  • MCQ on central dogma of molecular biology
  • Molecular Biology techniques Exam questions
  • Molecular Biology short answer questions
  • Molecular Diagnostics MCQs
  • Molecular Biology question paper

Leave a Comment

close