Name Reaction MCQ with Answers for IIT JAM 2023

Practice Name Reaction MCQ with Answers for IIT JAM 2023

IIT JAM 2022 Chemistry MCQs with Answers of Name Reaction

Name Reaction MCQ with Answers for IIT JAM 2023


1. The Cannizzaro’s reaction is not given by

(a) trimethyl acetaldehyde
(b) acetaldehyde
(c) benzaldehyde
(d) formaldehyde

Answer

Answer: (b)


2. Base catalyzed aldol condensation occurs with

(a) benzoic acid
(b) benzaldehyde
(c) 2-methyl propionaldehyde
(d) 2,2-dimethyl propionaldehyde

Answer

Answer: (c)


3. In a Cannizzaro reaction the intermediate which is the best hydride donor is:

20220121 143152 compress33
Answer

Answer: (d)


4. Which of the following will not undergo aldol condensation:

(a) Acetaldehyde
(b) Propanaldehyde
(c) Benzaldehyde
(d) Trideutero acetaldehyde

Answer

Answer: (c)


5. A new carbon-carbon bond formation is possible in

(a) Cannizzaro reaction
(b) Friedel-Crafts alkylation
(c) Clemmensen reduction
(d) None of these

Answer

Answer: (b)


6. A mixture of benzaldehyde and formaldehyde on heating with an aqueous NaOH solution gives:

(a) benzyl alcohol and sodium formate
(b) sodium benzoate and methyl alcohol
(c) sodium benzoate and sodium formate
(d) benzyl alcohol and methyl alcohol

Answer

Answer: (a)


7. Which one of the following compounds will not give aldol :


(a) Acetaldehyde
(b) Formaldehyde
(c) Acetone
(d) Crotonaldehyde

Answer

Answer: (b)


8. The correct set of reagents required for the following transformation is

20220121 135624 compress83

(a) (i) CrO3; (ii) acrylonitrile; (iii) H3O+
(b) (i) O2; (ii) methyl acrylate
(c) (i) CrO3; (ii) NaOMe/MeOH, methyl acrylate; (iii) H3O+
(d) (i) H2O; (ii) methyl acrylate

Answer

Answer: (c)


9. The set of products formed in the following reaction is

20220121 135624 compress83

(a) CHBr3 and a racemic acid
(b) CHBr3 and a chiral acid
(c) CHBr3 and a racemic ester
(d) CH2Br2 and a chiral ester

Answer

Answer: (b)


10. The major product obtained in the following reaction, is

20220121 135517 compress78

(a) CH3CH2 ━ C C ━ CH2OH
(b) H ━ C C ━ CH2OCH2CH3
(c) CH3CH2 ━ C C ━ CH2NH
(d) H ━ C C ━ CH2NH ━ CH2CH3

Answer

Answer: (a)


NOTE:- If you need anything else like e-books, video lectures, syllabus, etc. regarding your Preparation / Examination then do 📌 mention it in the Comment Section below. 

Practice More MCQs: –

Leave a Comment

close